logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy niebieskie oświetlenie zewnętrzne w samochodzie jest legalne?

mareczekKOKS 18 Lis 2007 18:41 2978 13
REKLAMA
  • #1 4495405
    mareczekKOKS
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    zamontowałem niebieskie postojówki,podswietlenie na tab rejestracyjna i neony =] wszystko fajnie ale to jest nie legalne? i dlaczego? a mozna miec podswietlenie wnętrza?
  • REKLAMA
  • #2 4495547
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 625
    Zamontuj jeszcze świecące wentyle, niebieskie spryskiwacze, żarówki xenon pomalowane niebieską farbką, wzmacniacz first 1800W i strumienicę i filtr stożkowy. Wszystkie dziewuchy ze wsi Twoje... a dowód rejestracyjny sam sobie schowaj, bo po pierwszej kontroli to...
  • #3 4495574
    mareczekKOKS
    Poziom 10  
    no no niezła rada . . .
  • #4 4495629
    web69
    Poziom 33  
    Jakie pytanie taka odpowiedź. W prawie o ruchu drogowym jest wyraźnie określony kolor poszczególnych świateł. Wystarczy poczytać, ale widocznie Ci się nie chce. Jak zdobyłeś prawo jazdy nie mając pojęcia o tym? Jak czytam posty o niebieskich, wieśniackich i NIELEGALNYCH postojówkach, neonach i innych H4 kxenonach to słabo mi się robi... A może jesteś policjantem i w radiowozie takie "tjuningi"?
  • REKLAMA
  • #5 4495687
    mareczekKOKS
    Poziom 10  
    nie... tak tylko pytam z ciekawosci ale dzieki za wczerpujaca wypowiedz............widocznie musze to wszystko wymatowac.... pozdro
  • #6 4495721
    web69
    Poziom 33  
    Nie gniewaj się, ale zrób dobre car audio, zapodaj alu z dobrymi oponami, popraw hamulce, wykrzesaj dodatkowe koniki z silnika i będziesz miał naprawdę fajnie stuningowane auto, nie zaczynaj od niebieskich neonów...
  • #7 4495754
    mareczekKOKS
    Poziom 10  
    wiem=] pozdrawiam
  • #8 4507276
    darko_n
    Poziom 12  
    A jak ktoś chce tylko tuning optyczny?? a nie machaniczny?? odebranie dowodu kosztuje 6 pln, chyba ze mandat jeszcze ale toi nie reguła. Pozatym uważam że już za dużo tych postów na temat legalizacji. Poprostu ktoś o coś pyta to jak ktoś wie to trzeba odpowiedzieć a o przepisach to naj wyżej P.S. Przecież to nie forum o przepisach co nie??
  • REKLAMA
  • #9 4507593
    MikePL1
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Myślę. że taka niechęć u ludzi wynika z tego, że naoglądali się sporo kiepskiego tuningu. No ja rozumiem, że nie moja sprawa co sobie kto robi z samochodem, ale jak z rana się zobaczy takie cudo to człowiek potrafi się załamać na resztę dnia.

Problem z tuningiem optycznym polega na tym, że im większy grat tym bardziej jest on poobwieszany jakimś badziewiem. Jak się patrzy na jakieś nowsze BMW, Mercedesy, Toyoty czy VW to są zrobione z gustem. Ale ilekroć przejeżdża jakiś fiat, skoda, opel czy honda civic to zawsze poobwieszane są jak cygańskie kramy, jak cyrk na kołkach. Wszystko oczywiście firma Bottari, prosto z supermarketu.

I może dlatego ludzie się ciągle powołują na pierdoły prawne, bo automatycznie myślą, że będzie to kiepsko wyglądało.

Ja nie mam pojęcia jaki samochód ma mareczekKOKS, ale jak przeczytałem o tych neonach i innych dodatkach to od razu pomyślałem, że to jakiś pojazd z fabryki fiata czy skody, ewentualnie honda civic czy golf 2. Bo te pojazdy najczęściej są spaprane przez tuning.
  • #10 4507899
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    web69 napisał:
    Zamontuj jeszcze świecące wentyle, niebieskie spryskiwacze, żarówki xenon pomalowane niebieską farbką, wzmacniacz first 1800W i strumienicę i filtr stożkowy. Wszystkie dziewuchy ze wsi Twoje... a dowód rejestracyjny sam sobie schowaj, bo po pierwszej kontroli to...

ha ha ha ha qrde dawno sie tak nie usmialem :) genialna wypowiedz - czysta prawda choc dla niektorych bolesna :) Oby wiecej takiej szczerosci moze cos sie zmieni i bedzie mniej aut nadajacych sie na stronke "wiejskituning"...
  • REKLAMA
  • #11 4507940
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    Co do optycznego tuningu, proponuję właścicielom niebieskie okulary;)
    A co do przepisów...albo mi się zdaje, albo autor pytania właśnie o to pytał.
  • #12 4508033
    tplewa
    Poziom 39  
    Zenek napisał:

A co do przepisów...albo mi się zdaje, albo autor pytania właśnie o to pytał.

Tak tylko dziwie sie ze padaja odpowiedzi na takie pytania, mnie zastanawia kto dal Prawojazdy osobie ktora pyta sie o takie sprawy ???

Jest jasno okreslone jakie samochod ma miev swiatla - nie wspomne o kolorze - tak samo wiadomo dla kogo niebieski kolor jest zarezerwowany...
  • #13 4514985
    mareczekKOKS
    Poziom 10  
    MikePL1 nie posiadam golfa ani fiata tym bardziej skody... mam piekne volvo i nie jest ono pełnoletnie :] tak tylko zapytalem ale widze ze duze jest zainteresowanie tematem ;D to miłe ze mozna wymienic poglady heh ale coz jak pytanie w kłutnie sie zamienia to dziekuje fess xD
  • #14 4521873
    tplewa
    Poziom 39  
    mareczekKOKS napisał:
    MikePL1 nie posiadam golfa ani fiata tym bardziej skody... mam piekne volvo i nie jest ono pełnoletnie :] tak tylko zapytalem ale widze ze duze jest zainteresowanie tematem ;D to miłe ze mozna wymienic poglady heh ale coz jak pytanie w kłutnie sie zamienia to dziekuje fess xD

Tym bardziej mnie to dziwi ze to "pieknego" Volvo chcesz dawac "wiesniackie" dodatki... Tym bardziej majac prawojazdy powinienes miec pojecie jakie oswietlenie samochodu jest dozwolone.

Mowisz o klutniach - ok... ale co sie dziwisz ??? Nazwa dzialu to "Tuning Samochody" - a wiekszosc tematow to jak zrobic z auta choinke lub jak za 2zl podniesc moc o 1000KM :)

Jesli chodzi o jakies ciekawe tematy to jest ich tutaj niezbyt wiele, a MikePL1 to jedna z nielicznyc osob na tym forum ktora ma o Tuningu na tym forum jakies pojecie...

Wiec nie dziw sie ze takie podejscie. Jak bys zadal jakies rosadne pytanie, a nie kolejne z cyklu jak zamontowac diode LED to zapewne bylo by inne podejscie. Zreszta odpowiedzi na twoje pytanie - jak bys mial chcec poszukac znalazl bys wiele na tym forum (bo to jeden z czesciej powtarzajacych sie tematow)....

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię legalności niebieskiego oświetlenia zewnętrznego w samochodzie, w tym niebieskich świateł postojowych, podświetlenia tablicy rejestracyjnej oraz neonów. Zgodnie z przepisami prawa o ruchu drogowym, kolor świateł samochodowych jest ściśle określony i niebieski kolor jest zarezerwowany dla pojazdów uprzywilejowanych, co czyni montaż niebieskich świateł zewnętrznych nielegalnym. Wnętrze pojazdu można podświetlać dowolnie, jednak oświetlenie zewnętrzne musi spełniać normy prawne dotyczące koloru i rodzaju świateł. Dyskusja wskazuje, że niebieskie oświetlenie zewnętrzne jest często kojarzone z nielegalnym tuningiem i może skutkować konsekwencjami prawnymi, takimi jak zatrzymanie dowodu rejestracyjnego lub mandat. Uczestnicy forum podkreślają, że tuning optyczny powinien być wykonany z wyczuciem i zgodnie z przepisami, a nie polegać na nielegalnych modyfikacjach oświetlenia. Wątek porusza także temat tuningów mechanicznych i estetycznych oraz ich odbiór społeczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA