logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B3 - brak sygnału z czujnika Halla, wymiana nie pomogła, co dalej?

macwar 18 Lip 2006 15:57 1826 7
REKLAMA
  • #1 2830887
    macwar
    Poziom 11  
    Licznik posiada wskazanie średniej spalania na wyświetlaczu elektronicznym który dostaje sygnał z użądzenia Halla zamontowanego przy obrotomierzu. Mam problem z tym sygnałem na wyświetlaczu nie pojawia się spalanie i wszystkie dane, które są zależne od impulsów z Halla, wygląda na to, że hall jest t uszkodzony, ale wymieniłem licznik na zupełnie inny z tego samego modelu i dalej jest to samo. żeby było śmieszniej kupiłem nowy czujnik i też nic nie dało. Napięcie zasilania Halla jest, ale sygnał nie wychodzi... Zaczynam się zastanawiać czy to nie jest wina rozmagnesowanych tarcz. W zużytych licznikach. Tylko wierzyć mi się nie chce...:cry::?:
    Może ktoś zna problem.
    Pozdrawiam
    Mac War
  • REKLAMA
  • #2 2830920
    mcgusto
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    mozesz miec przerwe na kabelkach posprawdzaj dobrze
  • REKLAMA
  • #3 2830993
    macwar
    Poziom 11  
    Hmmm. A jakie tam mają być wartości... Wiązka jest gróba... Może ktoś mi podpowie jakie tam są napięcia na pinach... To pewnie bym sprawdził...
    Wszyscy przekazuja sobie dane ale o nowszych modelach. Nigdzie nie mogę znaleść procedóry diagnozy tego licznika...
    Pozdrawiam
    Mac
  • #4 2834776
    mcgusto
    Poziom 13  
    kabelki z zabkami do lapki miernik i jedziesz po kolorach od czujnika do licznika!
  • REKLAMA
  • #5 2837770
    jacekczewa
    Poziom 18  
    Ocena: 139
    Ważny jest tez węzyk ciśnieniowy podłaczony do mfa ( przetwornik podciśnienia z kolektora ssącego )
    Jeśli wystepuje nieszczelnośc to pokazuje głupoty (zawyża) średnie spalanie
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2845065
    steed1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Mam inną wersje silnia, ale wiem, że często pojawia się problem ze złą masą. Magnesy napewno nie straciły swoich właściwości. Zastanawiam się, czy to nie będzie problem z komputerem, ale skoro dobrze pali to raczej nie. Warto też posprawdzać konektory, bo wiem, że zdarzają się, że są zaśniedziałe.
  • #8 2924406
    mcgusto
    Poziom 13  
    moze bedziesz go musial zkalibrowac bo ww lubi takie rzeczy

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku sygnału z czujnika Halla w liczniku Passat B3, co powoduje brak wskazań średniego spalania i innych danych zależnych od impulsów Halla na wyświetlaczu elektronicznym. Pomimo wymiany licznika na inny egzemplarz tego samego modelu oraz nowego czujnika Halla, problem nadal występuje. Zasilanie czujnika jest obecne, jednak sygnał nie jest generowany. Dyskusja sugeruje sprawdzenie ciągłości przewodów i połączeń między czujnikiem a licznikiem, weryfikację napięć na pinach czujnika, a także kontrolę masy i stanu konektorów, które mogą być skorodowane. Wskazano również na możliwość nieszczelności układu podciśnieniowego (przetwornik podciśnienia z kolektora ssącego) wpływającej na błędne wskazania średniego spalania. Wątpliwości budzi hipoteza o rozmagnesowaniu tarcz, jednak jest ona mało prawdopodobna. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie impulsów na pinie 7 układu zegarów, które są wykorzystywane przez tempomat i radio. Możliwe, że konieczna będzie kalibracja urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA