logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie narzędzia do budowy obudowy PC z drewna i plexi? Montaż płyty po lewej

NigHteR 18 Lip 2006 20:03 7409 23
REKLAMA
  • #1 2831519
    NigHteR
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam, jestem tu nowy więc jak temat już był to przepraszam.
    Chciałbym zrobić własną obudowę z drewna i plexi (po bokach), no i mam pytanko: jakie narzędzia będą mi potrzebne, gdzie i za ile je kupie? I jeszcze jedno, czy będę mógł zrobić tak, żeby płyta główna nie była po prawej stronie tylko po lewej (bo inaczej nie pochwale się za bardzo obudową :D . Z góry dziękuje za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2831562
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2831720
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

-pleksi
    -śrubki
    -dobry i przemyślany projekt jeżeli nie chcesz po szkonczonej pracy wyrzucić tej obudowy
    -duuuuuuuuuuuuuuuużo czasu i cierpliwości
  • #4 2831808
    NigHteR
    Poziom 11  
    A co z cenami? Chodzi mi głównie ile kosztowałoby drewno. I jakie drewno użyć sklejki?
  • REKLAMA
  • #5 2831872
    blackball
    Poziom 17  
    zależy co chcesz zrobić, jak chcesz drewno na dużej powierzchni to lepiej sklejka, jak chcesz tylko szkielet to lepiej lite ale jakieś twarde, dobrej jakości, unikaj wiórowego bo to sie do niczego nie nadaje
  • #6 2831881
    NigHteR
    Poziom 11  
    A co z płytą główną? Można zrobić po lewej czy musi być koniecznie z prawej strony?
  • #7 2831990
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2832385
    McSqeeb
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Musisz dac płyte główną z prawej bo kazdy sprzęt czy karta graficzna sieciowa muziczna czy inny sprzet ma załozone gniazdo z lewej strony. Jak dasz z lewej to chyba sie nie zgodzi. Powiedziałbym ale nie chce mi sie sciagac obudowy. Sprawdz sobie czy by ci wszytko podchodziło. Pozdrawiam i powodzenia w projekcie:-)
  • REKLAMA
  • #9 2832462
    żeli
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    NigHteR przemysl dokladnie 100 razy ta obudowe i wszystkie mozliwe problemy jakie moga wystapic bo juz nie raz budowałem obudowe i za pierwszym razem trzeba bylo robic od poczatku ;) Nie zapomnij o dobrej wentylacji
  • #10 2832502
    McSqeeb
    Poziom 15  
    Poza ty chciałem zapytać co wy widzicie w obudowie z drewna?? Czy chodzi to ze macie satysfakcje ze zrobiliscie cos takiego czy wam sie to podoba?? Ja mam czarna obudowe mam w palnie zrobic w niej okjno zalozyc 2 katody dokupic kolorowe wentylatorki moze jakies diody i tyle. A ty co tam umieścsz w tym drewnie?? Poza tym nieszkoda ci tyle czasu? Pozdrawiam i gratuluje ambicji
  • #11 2835884
    kubus_s
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    co do obudow z drewna polecam zobaczyc: Sangaku Japanese case mod, co do umieszczenia klyty inaczej niz standardowo z prawej to jest wykonalne musisz odwrocic plyte do gory 'nogami' zasilacz dac na dole i tyle z wyjsciami niepowinno byc problemu. mala rada najpierw wykonaj projekt z kartonu :) latwiej i szybciej zaplanowac rozmieszczenie wszystkiego.

pzdr. i powodzenia czekam na rezultaty :)
  • #12 2836220
    NigHteR
    Poziom 11  
    A starczy z 200zł na wszystko (mam wszystkie narzędzia oprócz wyżynarki)?
    McSqeeb napisał:
    Poza ty chciałem zapytać co wy widzicie w obudowie z drewna??

Lepiej wygląda niż z blachy. A wogóle lepsza satysfakcja jak sam całą zbudujesz niż kupisz gotową (potem tylko okno dodasz, jakieś katody i wentyle)
  • #13 2836873
    McSqeeb
    Poziom 15  
    Zgdaza sie. Wczoraj widziałem takie obudowy z drewna ze mnie zatkalo. Cofam wszystkie posty(jesli jakieś były) zle mowiace o odudowach z drewna. Od dzis jestem fanem obudów z drewna
  • #14 2836937
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 2837205
    McSqeeb
    Poziom 15  
    Nie wiem nie zapisałem linka ale jak chcesz moge ci przesłac kilka na e-maila bo naprawde sa fajne. Poszukaj na innych tematach zwiazanych z moddingiem bo z tamtad wziołem link
    Pozdrawia,m
  • #16 2837348
    NigHteR
    Poziom 11  
    Mi możesz wysłać na maila te fotki: lordnighter@o2.pl. Macie jakieś wzorki na obudowę? Jakieś smoki, płomienie, etc.
  • #17 2837402
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #18 2837408
    zenonzet
    Poziom 11  
    jeśli chodzi o narzędzia to ręczna piłka też ci się przyda i raczej nie używaj wrzynarki do cięcia plexi bo będzie sie topić przy wyższych obrotach, a tania nie jest ok. 40zł/m2 przy grubości 4mm
  • #19 2837499
    McSqeeb
    Poziom 15  
    Fotke wam wysłalem tylko jedna bo reszte wcieło:-(( opis pozosałych macie w mailu
  • #20 2840336
    NigHteR
    Poziom 11  
    Macie jakieś toturiale lub stronki o budowaniu takich obudów?
  • #23 2943803
    kubus_s
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam ponownie

przycisk wstawisz szeregowo z wentyletorem czyli:

(+) |----|przycisk|-------|wentylator|-----| (-)

(+) - czerwony
    (-) - czarny

co do plyt to wedlug uznania (z ktora ci sie najlatwiej pracuje)

jak czegos nierozumiesz to pytaj.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy własnej obudowy PC z drewna i plexi, z nietypowym montażem płyty głównej po lewej stronie. Do wykonania obudowy zalecane są narzędzia takie jak wyżynarka, piłki do wyżynarki, wiertarka, wierła, skalpel, pilniki, otwornice do drewna, metrówka, linijka, taśma malarska oraz papier ścierny. Do cięcia plexi lepiej nie używać wrzynarki ze względu na topnienie materiału przy wysokich obrotach. Drewno na obudowę najlepiej wybrać sklejkę na dużą powierzchnię lub lite, twarde drewno na szkielet, unikając wiórowych płyt. Koszt plexi to około 40 zł/m² przy grubości 4 mm, a budżet około 200 zł może być wystarczający, jeśli posiada się większość narzędzi oprócz wyżynarki. Montaż płyty głównej po lewej stronie jest możliwy, ale wymaga odwrócenia płyty do góry nogami i odpowiedniego rozmieszczenia zasilacza oraz wyjść, co może powodować problemy z kompatybilnością kart rozszerzeń. Zaleca się wykonanie projektu z kartonu przed rozpoczęciem prac oraz zadbanie o dobrą wentylację. W kwestii przycisku do wyłączania wentylatorów, można go włączyć szeregowo w obwód zasilania wentylatora. Do konstrukcji szkieletu można użyć płyt MDF, OSB lub pilśniowych, w zależności od preferencji i łatwości obróbki. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące poszukiwania inspiracji i tutoriali w internecie, a także polecenie sklepu internetowego Akces jako źródła plexi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA