logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto wymienić głośniki GDN 30/60/1 na 100W w Altus 140?

morasss 18 Lip 2006 22:20 1970 11
REKLAMA
  • #1 2832001
    morasss
    Poziom 11  
    witam. jestem tu nowy i jestem od kilku dni szczęśliwym bądź nie posiadaczem altusów 140 . Dostałem je za free. Jestem raczej amatorem niż jakimś specem audiofilskim. Gram nieraz w klubach, a nieraz nie i wtedy potrzebuję jakiś swój sprzęt mieć - domowego osobistego mi szkoda,bo wiadomo jak to na imprezach. I teraz sprawa tych altusików. Narazie je pomalowałemna czarno,żeby ładnie wyglądały. Niskotonowe GDN 30/60/1 trzeba zregenerować, bo zawieszenie jest wyprute. I teraz takie pytanie - w punkcie naprawczym zaproponowano mi,żeby te 60W niskotonówki wymienić na 100W...jestem na to przygotowany finansowo,ale jakie będą konsekwencje dla kolumny. Co z bass reflexami - czy wystarczą? itd. Jak to jest na wszystkich forach specjalistycznych - zaraz mi ktoś napisze,żebym sobie poszukał takiego tematu. Przeczytałem już naprawdę dużo tematów na tym forum i już mnie trochę oczy bolą. Proszę więc o info. A jeśli ktoś chce mnie opierniczyć,że mi się nie chce szukać,to niech nie pisze, bo ja pytam tych, którym się chce. Pozdrawiam i z góry dziękuję wszystkim chętnym. [/url]
  • REKLAMA
  • #2 2832051
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Ja bym je regenerował, jednak oryginał to oryginał,tylko na pożądnych oryginalnych zawieszeniach tonsila ,nie na chińskich podrubach :D :D
  • REKLAMA
  • #3 2832063
    morasss
    Poziom 11  
    tylko jest jedno "ale" te kolumny które dostałem różnią się głośnikami niskotonowymi. jeden wygląda na oryginalny i byl wypruty, a drugi był wymieniany. i membrana i zawiecha - jest taki bardziej błyszczący... nie wiem co to za głośnik,bo kosz został z oryginału jak patrzyłem...robię tą regenerację w dobrym punkcie, nie w jakimś pierwszym lepszym, więc raczej mi nie wsadzą byle g... .Proszę nadal o odpowiedź, czy te gdn 30/100 nie będą za potężne do tej obudowy?
  • #4 2832125
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Obudowy były na pewno obliczone do oryginalnych głośników z innymi mogą się "dziwnie zachowywać" (ale to jest tylko moja opinia) :D
  • REKLAMA
  • #5 2832152
    morasss
    Poziom 11  
    no właśnie. to mi zaproponował pracownik warsztatu od głośników. podejrzewam,że już coś takiego kiedyś robił,więc proponuje....:)
  • REKLAMA
  • #6 2832308
    stanley23
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam,
    Niedobrze, że w kolumnach głośniki niskotonowe są różne. Najlepiej byłoby, gdyby zachować oryginalne - tak jak już zostało powiedziane - profesjonalna wymiana zawieszeń piankowych daje dużą nadzieję na zachowanie parametrów kolumny. Jeśli jednak już mówimy o wymianie membran (nie jest to najlepsze rozwiązanie dla kolumny), to niech będą takie same w obydwu kolumnach. Powiem szczerze, że dla mnie wymiana membran to strata piueniędzy. Dlatego najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie takich głośników, jakie siedziały w kolumnie od początku. Co do mocy - wiem, że w Altusach 110 w pierwszych wersjach były basy 40W (GDN 25/40/3), a w późniejszych 60W (GDN 25/60/3).
  • #7 2832371
    morasss
    Poziom 11  
    nie tyle całe głośniki niskotonowe są różne, tylko membrany, bo kosz magnez itp. jest identyczna. ta nowa membrana, jak już mówiłem, nie jest matowa,tylko lekko błyszczy...planuję wymienić membrany, bo ta "niby" nowa nie jest oryginalna,a przynajmniej jej nie przypomina... w tym wypadku nie wiem,czy ta "stara" też jest oryginalna :P ... i teraz nie wiem,czy wymienić membrany na oryginalne 60, czy na 100 ?
  • #8 2838535
    morasss
    Poziom 11  
    już po ptakach. mam już wrzucone stx gdn 30/100/8 i powiem,że grają całkiem ładnie. muszę tylko wymienić oryginalne wory z watą na jakąś gąbkę akustyczną, bo jak póściłem głośniej INXS,to wory zaczęły latać po obudowie jak takie kwiatki co kiedyś były, które tańczą jak usłyszą muzę :P
  • #9 2924265
    radosuaf
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Ja mam akurat Altusy 110 i jedno proste pytanie... Jeżeli w jednej kolumnie głośnik średniotonowy jest "martwy", a podłączenie poprawne, czy to głośnik jest zwalony, czy coś innego?
  • #10 2925261
    altus1
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Witam

:arrow:radosuaf

Wylutuj glośnik i sprawdź jego rezystancje czy nie ma przerwy.Ale z doświadczenia wiem, że problem może tkwić w przełącznikach wzmocnienia...wyjmnij je ..sprawdź czy rezystory nie odlutowały się a najlepiej przeczyść WD 40...te przełączniki po paru latach są zwyczajnie czarne!!

:arrow:stanley 23
    Z tego co wiem to głośniki 60W stosowali w Altusach 200 a w 110 chyba tylko 40W basowe..ale mogę się mylić..

Pozdrawiam
  • #11 2925634
    radosuaf
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Gdybyś mógł bardziej... hmmmm.... przystepnie ;).
  • #12 4021964
    pathe
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    jeżeli na imprezki to ja bym wymienił te głośniki ale na oryginalne tonsila, a nie chińskie z papieru ryżowego,pomyśl też o zmianie wysokotonówek na nowsze np. takie jak w altusach 300 są trwalsze bo te z 140 lubią się palić a wiadomo jak jest impreza to nikt nie oszczędza na volume:-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany lub regeneracji głośników niskotonowych GDN 30/60/1 w kolumnach Altus 140. Oryginalne głośniki mają moc 60W, a autor rozważa wymianę na mocniejsze 100W. Uczestnicy podkreślają, że najlepiej zachować oryginalne głośniki lub regenerować je na oryginalnych zawieszeniach Tonsila, unikając podróbek. Wymiana membran powinna być symetryczna w obu kolumnach, a stosowanie głośników o innych parametrach niż fabryczne może powodować nieprawidłowe zachowanie obudowy i bas-refleksu. Jeden z użytkowników potwierdził montaż głośników STX GDN 30/100/8 z dobrym efektem dźwiękowym, lecz zalecał wymianę wypełnienia obudowy na gąbkę akustyczną zamiast oryginalnej waty. Wskazano również, że w Altusach 110 stosowano głośniki 40W lub 60W, a w Altusach 200 60W. Zalecane jest unikanie chińskich zamienników i rozważenie wymiany wysokotonowych na trwalsze modele z Altus 300, szczególnie przy użytkowaniu na imprezach, gdzie głośność jest wysoka. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące sprawdzania głośników i przełączników wzmocnienia w kolumnach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA