logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BELKIN ap. Zrobienie sieci bezprzewodowej. Pozwolenie?

BykPL 19 Lip 2006 01:02 1512 8
REKLAMA
  • #1 2832557
    BykPL
    Poziom 11  
    Witam :) Chcialbym zrobic swojego lana bezprzewodowego. Mam juz od czasu do czasu takiego w domciu jak chce sobie z bratem popykac. Posiadam taki model belkina

http://catalog.belkin.com/IWCatProductPage.process?Product_Id=136493

(znaczy sie tak samo wyglada z tylu 4 wejscia na kabel z czego 1 na kabel z dostepem do internetu)

Czy istnieje mozliwosc by wsadzic do tego ap ladna antenke wsadzic by mozna obsluzyc wiecej ludzi niz tylko moich domownikow np paru kumpli na mojej wsi. I czy na sieci wifi trzeba miec pozwolenie * (wiem glupie pytanie ale wole sie spytac) ale takie wieksze nie domowe ?? CZekam na wasze podpowiedzi Pozdro BykPL
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2832795
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    BykPL napisał:
    Witam :) Chcialbym zrobic swojego lana bezprzewodowego. Mam juz od czasu do czasu takiego w domciu jak chce sobie z bratem popykac. Posiadam taki model belkina

http://catalog.belkin.com/IWCatProductPage.process?Product_Id=136493

(znaczy sie tak samo wyglada z tylu 4 wejscia na kabel z czego 1 na kabel z dostepem do internetu)

Czy istnieje mozliwosc by wsadzic do tego ap ladna antenke wsadzic by mozna obsluzyc wiecej ludzi niz tylko moich domownikow np paru kumpli na mojej wsi.

Odpinasz antenkę z tyłu i podpinasz zewnętrzną.

Cytat:

I czy na sieci wifi trzeba miec pozwolenie * (wiem glupie pytanie ale wole sie spytac) ale takie wieksze nie domowe ?? CZekam na wasze podpowiedzi pozdrawiam BykPL

Nie potrzeba żadnego pozwolenia.
  • #3 2833130
    BykPL
    Poziom 11  
    a jaka antene najlepiej sobie kupic ?? CZy ANTENA DOOKÓLNA SZCZELINOWA 17dBi bedzie dobra czy moze lepiej paraboliczna??
    Oraz jak mozna stworzyc w takiej sieci (nie bedzie w niej netu) czata. Tak ,zeby wiadomo bylo co i jak *albo jeszcze lepiej czy by szlo stworzyc cos na wzor gg ale only lan. Przydaloby sie tez jak stworzyc huba albo ftp :) za wszelkie porady thx

ps. Jakie sobie wejscie zarzyczyc z kablem aby pasowalo do mojego apeka *do anteny
  • REKLAMA
  • #4 2833138
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    BykPL napisał:
    a jaka antene najlepiej sobie kupic ?? CZy ANTENA DOOKÓLNA SZCZELINOWA 17dBi bedzie dobra czy moze lepiej paraboliczna??

To zależy od tego jak będziesz miał usytuowanych klientów - w takim przypadku zazwyczaj stosuje się antenę dookólną lub sektorową.
    Kierunkowa to do połączenia punkt-punkt.

Cytat:

Oraz jak mozna stworzyc w takiej sieci (nie bedzie w niej netu) czata. Tak ,zeby wiadomo bylo co i jak *albo jeszcze lepiej czy by szlo stworzyc cos na wzor gg ale only lan. Przydaloby sie tez jak stworzyc huba albo ftp :) za wszelkie porady thx

np. LANchat
    Co do wymiany plików to np. HUB DC++, albo jakiś serwerek FTP, ostatecznie "otoczenie sieciowe".
  • REKLAMA
  • #5 2833143
    BykPL
    Poziom 11  
    ANTENA DOOKOLNA SZCZELINOWA 17dBi ile tak kilometrow powinna utrzymac??
  • Pomocny post
    #6 2833282
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Cytat:
    ANTENA DOOKOLNA SZCZELINOWA 17dBi ile tak kilometrow powinna utrzymac??

to zależy co dasz z drugiej strony :)
    jeśli panel to pewnie tak do 2 km, jeśli Yagi to do 5 km, na dobrych parabolkach może nawet do 10 km ?

pozdr,
    geniusm
  • REKLAMA
  • #7 2833730
    BykPL
    Poziom 11  
    teraz taka strona bardziej soft. Czy jest jakis program dla administratorow ktory by mi sledzil logi (co robia moi ,,podopieczni") kto sie podpina o ktorej. Oraz jakie ip posiada??
  • #8 2833814
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    hmm, na samym accessie to bodajrze będziesz mógł sprawdzić kto się kiedy podłączył ... chyba że te nowsze ( lepsze ) mają jakieś inne możliwości.
    Jeśli chcesz mieć dobrą kontrolę nad siecią to polecam zamiast accessa dać jakiegoś leciwego kompa + radiówka + mikrotik.

nie licząc licencji na system to kompa kupisz/złożysz za 50 + radiówka 80 to razem mniej niż 150, a za tyle to nie kupisz zbyt cudownego accessa.

pozdr,
    geniusm
  • #9 2834113
    BykPL
    Poziom 11  
    chlopaki to jest na wsi :P wedlug mnie z zabezpieczen styka mac (juz to niektorym da popamietac :P ) i najslabszy wep :)

Znalazlem taki program na licencji fremware (w zalączniku) i mozna nim zarzadzac siecia co wy na to??
    Aha i jeszcze jedno pytanie czy jesli odlacze kabel z sieciowki laczacy moj komputer z apkiem siec dalej bedzie funkcjonowac?? Tzn ,ze kazdy bedzie mogl sie wymieniac danymi a czat z lana dalej bedzie dzialal itp??

ps. Jak odlaczyc ta antenke bo za chyny nie wiem :)
    Załączniki:
    • dude-install-2.0beta3.exe (1.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozbudowy domowej sieci LAN bezprzewodowej opartej na urządzeniu Belkin z czterema portami Ethernet, w tym jednym do internetu. Poruszono możliwość podłączenia zewnętrznej anteny do access pointa w celu zwiększenia zasięgu i liczby obsługiwanych użytkowników spoza domu, np. znajomych z wsi. Zalecane są anteny dookólne lub sektorowe do obsługi wielu klientów, natomiast anteny kierunkowe (paraboliczne, Yagi) do połączeń punkt-punkt. Zasięg anteny dookólnej szczelinowej 17 dBi może wynosić do kilku kilometrów, zależnie od anteny po drugiej stronie (panel do 2 km, Yagi do 5 km, parabola do 10 km). Nie jest wymagane pozwolenie na utworzenie takiej sieci Wi-Fi. W kwestii oprogramowania do komunikacji w sieci LAN bez dostępu do internetu sugerowano programy typu LANchat, HUB DC++, serwery FTP lub wykorzystanie otoczenia sieciowego. Do monitorowania podłączonych użytkowników i logów zalecane jest użycie komputera z systemem i urządzeniem Mikrotik zamiast samego access pointa, co pozwala na lepszą kontrolę sieci. W zakresie zabezpieczeń na wsi wystarczające mogą być filtrowanie po MAC i słaby WEP. Poruszono także kwestie fizycznego odłączania anteny i działania sieci po odłączeniu kabla łączącego komputer z access pointem – sieć LAN i czat powinny działać lokalnie bez internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA