logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat sygnalizatora dźwiękowego do kierunkowskazów Piaggio

kapka1a 20 Lip 2006 18:53 4371 8
REKLAMA
  • #1 2837322
    kapka1a
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Poszukuje schemat sygnalizatora dźwiękowego do kierunkowskazów przy skuterze piaggio. Moja dziewczyna jeździ tym skuterkiem i czasami zapomina o wyłączeniu kierunkowskazu niby jest kontrolka ale czasami jak słońce świeć od tyłu to nie widać czy miga czy nie.
    Podpiąłem bezpośrednio do kierunkowskazów głośniczki i efekt jest ale gdy nie pracuje silnik wystarczy uruchomić i nie słychać czy kierunkowskaz jest włączony.

Zaklinanie 12V
  • REKLAMA
  • #2 2837345
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Witam
    Może taki (dasz tranzystor o większym prądzie i głośniczek - dziewczyna ogłuchnie :P ):
    ---
    Ups schemat posyłam na pw

kapka1a napisał:
    Zaklinanie 12V
    :arrow: czarna magia :D ?

Poszukaj też na forum, kiedyś widziałem
    szukaj
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 2837378
    kapka1a
    Poziom 10  
    czy te tranzystory BC 108 wystarczą? Jeśli nie to jakie wsadzić? czy to nie jest prosty wzmacniacz akustyczny?
    Co to jest na schemacie zaznaczone literką A???

Sorry za takie pytania ale nie jestem za mocny w tym temacie :-)
  • REKLAMA
  • #4 2837400
    _PREDATOR_

Nie jest to wzmacniacz a multiwibrator.
    Jako pierwszy może być BC108, BC107,BC547_8, jako 2 dowolny z serii BD i tej samej polaryzacji, podczas uruchomienia coś doboerzesz jak i impedancję GD. Nie mniej jak oba tranzystory będą np. BC108 i dasz dobrą słuchawkę to jest to dość głośne.
    Punkt A sterowanie/ impuls z przerywacza.
    No, problem pytaj.
    Robiłem kiedyś ten sygnalizator, cały układ zmieścił mi się w samej słuchawce, ale wówczas były inne wkładki telefoniczne.

Schemat podłączenia przesyłan ponownie na pw, dołączyłem 2 schemat sygnalizatora.
    Uffff :D
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #5 2838856
    kapka1a
    Poziom 10  
    Odnośnie multiwibratora. W momęcie włączenia jaki wydaje dzwięk?
    A odnośnie drugiego schematu nie wiem czy dobrze rozumie ale czy powinienem podłączyć dwie słuchawki (głośniczki)? Jeśli tak to czy w te miejsca jak na zdjęciu?

Schemat sygnalizatora dźwiękowego do kierunkowskazów Piaggio
  • #6 2839091
    _PREDATOR_

Żle podłączone. Starsze typy słuchawk mają dwie cewki i metalową menbranę z tąd takie podłączenie (czytaj opis w podpise schematu :P ). Nowe typy słuchawek mają 1 menbranę, są zbudowane podobnie jak głośnik.
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • REKLAMA
  • #7 2839297
    kapka1a
    Poziom 10  
    co do multiwibratora byłem w sklepie po elementy i kobieta mi powiedziała że nie wie co to za kondensator ten C1 ale mnie się wydaje że to chodzi o 47n??
  • #8 2839333
    _PREDATOR_

Ma być:
    C1 - 10nF (błąd w schemacie :P )
    C2 - 47nF
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • REKLAMA
  • #9 2999061
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6173
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy schematu sygnalizatora dźwiękowego do kierunkowskazów w skuterze Piaggio, mającego na celu ułatwienie wykrywania włączonego kierunkowskazu, zwłaszcza gdy kontrolka jest niewidoczna w silnym świetle słonecznym. Proponowany układ oparty jest na multiwibratorze z tranzystorami, który generuje sygnał dźwiękowy podczas pracy kierunkowskazów. Jako tranzystory można zastosować BC108, BC107, BC547 lub podobne, a jako drugi tranzystor z serii BD o tej samej polaryzacji. Punkt oznaczony literą A na schemacie to wejście sterujące impulsami z przerywacza kierunkowskazów. Wskazano, że układ nie jest wzmacniaczem, lecz generatorem impulsów dźwiękowych. W dyskusji poruszono także kwestie doboru kondensatorów: C1 powinien mieć wartość 10nF (poprawka do schematu), a C2 47nF. Omówiono również różnice w podłączeniu słuchawek/głośniczków – starsze modele mają dwie cewki i metalową membranę, a nowe jedną membranę, podobną do głośnika, co wpływa na sposób ich podłączenia. Schematy sygnalizatora zostały przesłane prywatnie, a autor otrzymał wskazówki dotyczące montażu i doboru elementów, aby uzyskać odpowiednią głośność sygnału dźwiękowego podczas pracy silnika skutera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA