logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie DSC PC1565-2P z PC1555RKZ, czujki EC-301, sygnalizator MOS-5

przemo_szwed 21 Lip 2006 00:57 5560 4
  • #1 2838427
    przemo_szwed
    Poziom 11  
    To mój pierwszy system alarmowy...
    DSC PC1565-2P z PC1555RKZ
    5 czujek EC-301 ENCORE
    Sygnalizator zew. MOS-5.

Oczywiście nie działa tzn nie działa jak trzeba :)
    1. Od czego zacząć jak podłącze wszystko i włączę zasilanie?
    2. Jak połączyć się z PCtem. Nie widzi centralki. Przewód zbudowałem na podstawie instrukcji (RS-6,4 razem; 2 do SO; 3 do SI;5 do dwóch pozostałych)
    3. Jak podpiąć sygnalizator? (tzn. co do czego) W sumie w instrukcji pisało, zdjęcie zwory JPS eliminuje konieczność parametryzacji więc już nie dawałem rez.
    4. Jak podpiąć czujki?
    Chciałem zaprogramować za pomocą DSL-a 2002.

W instrukcji jest opisana klawiatura LCD a ja mam LED.

Mam nadzieje, że nie zdenerwuje nikogo (aż tak) takimi pytaniami.
    Proszę o pomoc.
  • #2 2839114
    elektronik system
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    programujesz przede wszystkim ta centrale z klawiatury, syg. podłaczasz do wyjścia bell a w sygnalizatorze przestawiasz zwory na wyzwalanie minusem, czujniki -zasilanie aux a linia np.wejście 1 itd
  • #3 2841159
    hubert7063
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam
    :-) nie przejmuj się :-) kiedy ja pierwszy raz zakładałem system również zadawałem takie pytania:-) więc luzik :-)
    W sumie to nie napisałeś konkretnie czy wszystko już podłączyłeś czy masz to dopiero w planach, a jeśli system już "wisi" to z czym konkretnie jest problem. Tak jak napisał wcześniej Kolega, tą centralkę najczęściej programuje się z klawiatury i nie ma porzeby za bardzo robić tego z kompa, bo jest to naprawdę " szybkie, łatwe i przyjemne" :-), jeśli masz instrukcję montażu i programowania, to w zasadzie nie powinno Ci to sprawić większych trudności, bo tam naprawdę jest wszystko bardzo przejrzyście napisane (przynajmniej moim zdaniem :-) a musze powiedzieć, że uczyłem się zakładać systemy właśnie przede wszystkim z instrukcji montażu i to akurat systemów DSC). Troche mnie dziwi, że nie znalazłeś jak to robić z klawiatury LED, bo z tego co pamiętam to napewno jest. Proponuję dokładnie przestudiować ją jeszcze raz, a napewno znajdziesz. Rownież dokładne opisy jak i gdzie podłączyć wszystkie czujki, sygnalizatory itp.. Ta centralka posiada wiele różnych opcji i to zarówno opcji zaprogramowania jej jak również i samego podłączania różnych urządzeń, w tym np. kilka wariantów podłączenia samych czujek. Zanim zaczniesz cokolwiek robić powinieneś wiedzieć co wybierasz i jak chcesz to zrobić. Z tym, że jeśli to jest Twój pierwszy system, to problem polega pewnie na tym, że Ty poprostu tego nie wiesz :-), dlatego po raz kolejny już polecam dogłębną lektórę :-), nie napisze Ci wszystkich opcji i wariantów, bo bym tu stworzył kolejną instrukcję :-) którą masz, powiem tylko jak ja bym to zrobił. Przede wszystkim trzeba prawidłowo podłączyć klawiaturę!, sygnalizator do zacisków BELL + i BELL -, ponieważ to jest centralka 6- cio liniowa a czujek ma być 5, więc każdą czujkę pojedyńczo między zaciski Z1 - COM , COM - Z2, Z3 - COM, COM - Z4... itd, 6 linia jako sabotazowa dla wszystkich czujek + sygnalizator. Pamiętej o rezystorach parametryzujących dla każdej linii, inaczej będą zawsze jako "naruszone", jeśli masz w sygnalizatorze rezystor to na linię 6 już drugiego nie dawaj tylko sprawdż jego wartość! dla centralek DSC musi to być 4,7 Kom. W linii sabotażowej wpięte są wszystkie wyjścia TAMP ( bądź SABOTAŻ, zależnie od oznaczeń) z czujek i Sygnalizatora w SZEREGU. Na koniec podłączasz akumulator , 220V i MUSI DZIŁAC :-), zostaje jeszcze zaprogramowanie podstawowych przynajmniej funkcji ( jak rodzaje linii, czasy systemowe, kody itp).
    Jak bedziesz miał jeszcze jakieś pytania pisz :-)
    pozdrawiam
    Hubert.
  • #4 2876784
    alienfort
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Małe sprostowanie, w centralce DSC rezystancja dla linii wynosi 5,6 kΩ.
    Później wyślę schemat wszystkich połączeń. Pozdrawiam.

Dodano po 11 [minuty]:

Instrukcja do tej centrali, Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • DSC_PC1565-2P_v2.2_obs.pdf (305.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2882096
    hubert7063
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    :-) No tak, racja, 5,6kΩ i nie inaczej, troche późno :-) pisałem tego posta i coś mi się pokręciło. Mam nadzieję, że przez ten "mały" błąd nie przyspożyłem zbyt wielu kłopotów :-)...
    pozdrawiam
    Hubert
REKLAMA