logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OTVC Ei - wyłącza się po kilku minutach, przechodzi w stan czuwania. Co robić?

tronix50 21 Lip 2006 01:27 1010 8
REKLAMA
  • #1 2838465
    tronix50
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Ten otvc ,jak jest włączony zimny,to gra dobrze około 5-8 minut i wyłącza się,tzn przechodzi w stan czuwania.Od razu mogę go załączyć pilotem lub z klawiatury,wtedy już gra krócej,znowu to samo.aż do momentu,że można go włączyć, a za moment jest już w czuwaniu.
    Podmieniłem moduł zasilacza-ten sam objaw
    Podmieniłem moduł WN-to samo.
    Wymieniłem transoptor-to samo
    wymieniłem sterowanie -synteze-to samo.
    Wymieniłem moduł stanby-to samo
    W momencie przejścia w st-by,nic nie słychać,nic się nie dzieje tylko zachowuje sie jakbym wyłączal go normalnie pilotem,wniosek jest jednak taki,że jednak coś się nagrzewa,bo ma coraz bardziej krótkie czasy grania.
    Napięcia nie pływają,nic się nie uszkadza.
    Może macie kochani jakiś pomysł.Pozdrawiam i proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2838497
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Pomysłów mamy wiele, tylko nad jakim Ei mamy myśleć :? .
    Potraktuj płytę główną punktowo suszarką. Może coś się objawi ciekawego. Sprawdź gruntownie lutowania - zwłaszcza wszelakich gniazd i złączek.
  • #3 2838499
    tronix50
    Poziom 15  
    Jest to stary OTVC,jeszcze przy współpracy z JUGOSŁAWIĄ 22 cale.
  • REKLAMA
  • #5 2838586
    praktyk
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Ten telewizor ma osobny moduł "czuwania" gdzie uzyskuje się napięcie +5V ST-BY.
    Czy tam też wszystko sprawdziłeś?
    Jakieś przerwy przy trafie lub sam tranzystor T1101.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #6 2839748
    tronix50
    Poziom 15  
    moduł czuwania też podmieniłem,a usterka jest taka sama,więć myślę,że to musi być na płycie głównej,ale nie ma nic takiego,słyszalnego ,aby sie wyłączał,czyli przechodził w stan czuwania.
  • REKLAMA
  • #7 2840797
    tronix50
    Poziom 15  
    chcę zakończyć temat,usterka jest taka,że wyjąłem iskrownik w płycie kineskopu,telewizor gra,chociaż nic nie strzelało,nie było żadnego odgłosu
    co świadczyłoby o przebiciach.dzięki za zainteresowanie.
  • #8 2840810
    bondini
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Przyjrzyj mu się dobrze od strony druku. Poruszaj większymi elementami to może ci się coś pokaże. Miałem ostatnia takiego Sharpa który też się wyłączał po czasie i tym sposobem znalazłem zimne luty.
  • #9 2842460
    tronix50
    Poziom 15  
    dzięki za pomoc.Pozdrowienia.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy starego telewizora OTVC Ei 22 cale, który po włączeniu działa poprawnie przez 5-8 minut, a następnie przechodzi w stan czuwania (stand-by). Objaw ten nasila się, skracając czas pracy po kolejnych włączeniach. Wymieniono moduł zasilacza, moduł wysokiego napięcia (WN), transoptor, układ sterowania syntezą oraz moduł stand-by, jednak problem pozostał. Napięcia są stabilne, brak słyszalnych oznak wyłączania, co sugeruje przegrzewanie się elementu na płycie głównej. Zalecane jest dokładne sprawdzenie płyty głównej, zwłaszcza lutowań i połączeń, z użyciem suszarki do wykrycia ewentualnych zimnych lutów. Ostatecznie usunięcie iskrownika w płycie kineskopu pozwoliło na poprawne działanie telewizora bez przechodzenia w stan czuwania, mimo braku widocznych przebić czy odgłosów iskrzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA