logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak optymalnie rozmieścić wentylatory w obudowie PC dla lepszego chłodzenia?

KasCom 05 Mar 2007 18:34 5288 14
REKLAMA
  • #1 3646481
    KasCom
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich :D
    Mam pytanie jak macie rozmieszczone wentylatory w swoich obudowach :?: Wiadomo że standard to przód(wtłacza) i tył(wyciąga) ale gdzie jeszcze można je założyć ja myślę nad jednym z boku na dole (wtłacza) i 2 na górze który (wyciąga). Jaka jest wasza opinia na temat rozmieszczenia :?: Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #3 3649613
    morron1
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    wazne aby wentyl ktory ma braz powietrze byl na dole a ten ktory je wydmuchuje na gorze zgodnie z prawami fizyki i to ma byc tak zrobione zeby nie byly one w tym samym pionie tzn jeden ma byc ze strony zasilacza a drugi ze strony napedow i dyskow twardych

kierujac sie moja wskazowka mozesz dac 4 wentyle 2 w kazdym pionie tak aby dolny pobieral a gorny wypuszczal powietrze ale po co ci to to nie rozumiem
  • REKLAMA
  • #4 3650077
    Mart1ns
    Poziom 11  
    Teraz standartem w nowych obudowach są wentylatory 120 mm. Jeden, lub dwa z przodu oraz jeden z tyłu. Ważne jest też aby dysk twardy był chłodzony przez wemtylator. Obniża to jego temperaturę pracy i wydłuża znacznie wydajność. Ja w mojej obudowie mam natomiast taki układ:
    - 2 wentyle 80mm z przodu(wdmuch),
    - 2 wentyle 80mm z z tyłu(wydmuch),
    - 1 wentylator 80mm na ścianie boczniej wdmuchujący powietrze z zewnątrz w okolice karty graficznej.
    To tyle na ten temat. Pozdro
  • #5 3650329
    KasCom
    Poziom 16  
    morron1 napisał:
    ... ale po co ci to to nie rozumiem

Chce się tego dowiedzieć bo mam zamiar przerobić trochę obudowę a wole najpierw zasięgnąć na ten temat informacji a potem działać a lepiej się spytać żeby potem nie było żadnej wpadki i rozczarowania :D
  • #6 3650417
    dwpl
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Konfiguracje w stylu jeden wiatrak wyciąga powietrze a drugi wpycha są nie ekonomiczne, wentylatory pracują "szeregowo".
    O wiele lepszym pomysłem jest dać dwa wetylatory, które wyciągają, a powietrze wpływa innymi otworami.
    Jednym z dobrych rozwiązań jest dać jeden/dwa wiatraczki z tyłu obudowy wypychające na zewnątrz (powietrze wpływa przodem), cicha praca, wystarczające chłodzenie.

P.S. Mam otwartą obudowę, zero dodatkowych wiatraków, jedynie fabryczne 3 (zasilacz, grafa, procek) przy obciążeniu primem (max heat) procka (Pentium 4 3,06GHz HT Prescott) temperatura na chipsecie osiąga 45°C i coś 2°C więcej na procesorze przy 2500RPM. W zupełności mnie to zadowala.
  • REKLAMA
  • #7 3652068
    scuzz
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    dwpl są gusta i ....

Może i takie rozwiązanie nie jest ekonomicze ale skuteczne. Ja mam w przodzie obudowy 120 z tyłu 80 + 120 w zasiłce i tempy na procku ( athlon64 3800) nie przekraczają w stresie 40 stopni przy 1200RPM. Z resztą tak jak tu juz ktoś pisał wentyl z przosu chłodzi dysk a ten nie powinien pracować z temp wiekszą niż 45 stopni.
  • REKLAMA
  • #8 3652092
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Mart1ns napisał:
    Obniża to jego temperaturę pracy i wydłuża znacznie wydajność.

Co wydłuża? Nie naczytales sie za dużo emaili "Enlarge your p...s"? Jeżeli chodzi o wydajnosc, to od temperatury ona niespecjalnie zależy. Jeżeli chodzi o żywotność, to przy zachowaniu parametrow zalacanych przez producenta, tez nie widac zmniejszenia zywotnosci, chyba, ze dysponujesz jakimis wynikami badan, ktore to potwierdzaja - to sie podziel.
  • #9 3655232
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ja dałbym coś na przód obudowy - w moim przypadku zapewniło to znaczny spadek temperatur, po za tym proponuję 120mm na "dach" obudowy, oraz coś z boku, na wysokości GPU.

Dobrym pomysłem jest umieszczenie wentyla na wysokości dysków, np. zastępując stare wejście na dyskietki:) Ale jest to już kwestia typowo moddingowa - bo wchodzi w grę cięcie, szpachlowanie i malowanie. Ja właśnie jestem w trakcie takiego zabiegu.
  • #10 3659428
    Team
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    DObrym pomysłem jest wentylator 120mm -z tyłu obudowy lub na dachu(jak już pisał Dn'tSLn) wyciągający powietrze. Natomiast jeżeli chodzi o wentylatory wtłaczające powietrze do obudowy to znacznie one obniżają temperaturę podzespołów(temp. dysk i pł. gł. nie przekraczała u mnie 30*C, ale wyłączyłem ten wentyl bo co miesiąc bym musiał odkurzać całą obudowę, bo tyle sie pchało kurzu. Teraz mam tylko wentylator wyciągający powietrze i temperatura jest nawet niewiele wyższa.
  • #11 3695035
    Badmisior
    Poziom 2  
    Witam, mam pytanko, posiadam obudowę Chiefteca. Na tylnej ścianie jeden wentylator 120, dwie 80-tki na lewej ścianie (patrząc na front obudowy) na wysokości procka i karty graficznej i dwie 80tki na prawej ścianie, które bezpośrednio przyporządkowane są dyskom twardym -dyski są jakby w oddzielnym "pomieszczeniu" obudowy. Jak powinny kręcić wiatraki, tzn które wtłaczać powietrze, a które wyciągać?

Pozdrawiam
  • #12 3695315
    DntSLn
    Poziom 22  
    :arrow: Kolego Badmisior

Według mnie, to patrząc na kolegi opis obudowy wentyl z tyłu powinien wyciągać, a te po bokach zasysać.

Jeżeli te od dysków są oddzielone od reszty obudowy, to można dać:
    - 2x wciąganie
    lub
    - wciąganie i wyciąganie powietrza - zależy jak to jest rozmieszczone.

Układ wentyli bardzo ciekawy, aczkolwiek dałbym 120mm na dach:)
  • #13 3696365
    Badmisior
    Poziom 2  
    Dn'tSLn napisał:
    :arrow: Kolego Badmisior

Według mnie, to patrząc na kolegi opis obudowy wentyl z tyłu powinien wyciągać, a te po bokach zasysać.

Jeżeli te od dysków są oddzielone od reszty obudowy, to można dać:
    - 2x wciąganie
    lub
    - wciąganie i wyciąganie powietrza - zależy jak to jest rozmieszczone.

Witam, to jest podobna obudowa, którą posiadam (tylko na dyski mam dwa wentylatory, a nie 3 jak n fotkach) widać na nich o co mi chodziło
    z tym osobnym "pomieszczeniem" na dyski.
    http://www.allegro.pl/item174945109_chieftec_medium_lbx_02bbb_wersjalonger_kurier_5zl.html

I tak jak pisałem, lewa ściana dwa wentyle bliżej tyłu, a bliżej przodu otwory idealnie na wprost wentylatorów na prawej ścianie no i tył góra pod zasilaczem duża 120. W tej chwili tylni wyciąga, dwa na dyski z prawej strony wtłaczają powietrze, a te z lewej narazie wyłączyłem - głośność zabija. Ale jak nadejdą gorące dni na ostatnim piętrze bloku to odpalę i je.

Dn'tSLn napisał:
    Układ wentyli bardzo ciekawy, aczkolwiek dałbym 120mm na dach:)

Nie bardzo kumam, czyżbyś sugerował wycięcie dziury w dachu obudowy?

Pozdrawiam
  • #14 3697499
    scuzz
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Ja bym na dach nic nie montował. Wystarczy jak da z przodu obudowy. Ten na dachu niepotrzebnie robi tylko hałas.
  • #15 3698898
    DntSLn
    Poziom 22  
    Jeżeli zależy koledze na wyglądzie i polepszeniu wydajności to można zamontować tą 120 i dać tak na 7V.

Tak jak kolega wyżej mówił... wentyl na przednim panelu to rewelacyjna sprawa...

Co do tych na dyski to proponuje dać 2 wciągające powietrze... ale może kolega zamontować na 2 różne sposoby i zobaczyć jakimś programem czy w biosie kiedy mamy lepszą temp.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Optymalne rozmieszczenie wentylatorów w obudowie PC to przede wszystkim zapewnienie prawidłowego przepływu powietrza: chłodne powietrze powinno być wtłaczane od dołu i z przodu obudowy, a gorące wyciągane od góry i z tyłu. Zaleca się unikanie ustawiania wentylatorów w jednej linii pionowej, aby poprawić cyrkulację powietrza, np. jeden wentylator z boku przy zasilaczu, drugi przy dyskach twardych. Standardowo stosuje się wentylatory 120 mm z przodu (wtłaczające) i z tyłu (wyciągające), często uzupełnione wentylatorami 80 mm na bokach, które mogą chłodzić kartę graficzną lub dyski twarde. Wentylatory na dyskach twardych obniżają ich temperaturę, co może wpływać na żywotność, choć niekoniecznie na wydajność. Niektórzy użytkownicy stosują dodatkowe wentylatory na dachu obudowy jako wyciągające, jednak zdania co do ich skuteczności i hałasu są podzielone. Ważne jest, aby wentylatory nie pracowały "szeregowo" (jeden wtłacza, drugi bezpośrednio za nim wyciąga), co jest nieefektywne. Warto też zwrócić uwagę na łatwość czyszczenia, gdyż wentylatory wtłaczające mogą wprowadzać kurz do wnętrza obudowy. Przykładowe konfiguracje obejmują: 2x 80 mm z przodu (wtłaczające), 2x 80 mm z tyłu (wyciągające), 1x 80 mm z boku (wtłaczający powietrze do okolic GPU) lub 120 mm z przodu i 120 mm z tyłu, z dodatkowymi wentylatorami na bokach dla dysków twardych. W obudowach Chieftec stosuje się wentylatory 120 mm z tyłu (wyciągające) oraz 80 mm po bokach (wtłaczające), z osobnym obiegiem powietrza dla dysków twardych.
REKLAMA