logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3510i wyłącza się po upadku - jak naprawić?

shop 21 Lip 2006 15:04 1059 8
REKLAMA
  • #1 2839669
    shop
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    jak w temacie, nokia upadła i jakiś czas nie chciała się włąćzac, póżniej się dała włączyć, ale sama się wyłączała(czasem sama, a zawsze, gdy nosiłem w kieszeni, i np.biegłem< tzn gdy była narażona na wstrząsy, wyłączała się również kiedy, gdy potrząsę nią >).Gdy nie chce się właczyć, to nawet nie reaguje na ładowarkę(chociaż prąd od ładowarki dochodzi do złącza baterii)i ładowarka dziwnie pracuje(jakby pracowała pod obciążeniem).Gdy telefon jest włączony, to zachowuje się normalnie i nic się z nim nie dzieje, tylko parę razy, gdy był ładowany wyświetlał się komunikat"batera nie jest ładowana".Teraz już nie ma tego komunikatu.Mam wrażenie, że coś się odlutowało i raz łączy a raz nie.Co to może być?Czy wygrzanie dobrą suszarką(zamiast HOTA,ponieważ nie posiadam)powinno pomóc, i czy nie zaszkodzi?W którym miejscu na płycie grzać, jesli tak?
    proszę o odpowiedzi, chcę naprawić ten telefon, ponieważ mam do niego sentyment i nie chce się go pozbywać(ani dawać do serwisu-wiadomo dlaczego).Telefon ma już trzy lata,i do tej pory nigdy mnie nie zawiódł.
    pozdrawiam shop
  • REKLAMA
  • #2 2839767
    maxxx56
    Poziom 13  
    Suszarką mozesz sobie grzac do woli.Nie zaszkodzi a nawet i nie pomoże Ci to w niczym.Nie rozumiem Twojego stwierdzenia ze nie chcesz dawac telefonu do serwisu i wiadomo dlaczego....Cos nie tak kolego,nie patrz na wszystkich jak na potencjalnych wrogów i wyzyskiwaczy.Jestem na 100 % przekonany ze jednak bedziesz musial odwiedzic serwis wiec zycze Ci duzo dobrego samopoczucia...
  • REKLAMA
  • #3 2839810
    shop
    Poziom 16  
    dzięki za twoją rade, ale zanim odwiedze serwis, to wole spróbować samemu coś zdziałac.Kto kombinuje ten żyje!!!
    pozdrawiam shop
  • #4 2839857
    network1
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    no to w takim razie działaj sam - tylko pamietaj ze jak bedziesz probował to mozesz gorzej zjeb... tel i koszt naprawy bedzie bardzo wysoki - wiec zycze powodzenia w naprawie
  • REKLAMA
  • #5 2839858
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    ech..... dzialaj dalej juz lepiej opalarka z biedronki niz suszarka :)
  • REKLAMA
  • #6 2840860
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Nie kazdy moze zrobic sie domorosłym serwisantem GSM nie majac sprzetu i pojecia o robocie :) A tak na powaznie to juz opalarka jak cos, ale ona obejmuje wiekszy obszar grzania, a co za tym idzie, moga wystrzelic kulki spod klejonego proca. Przylaczam sie do porady kolegow, odwiedzenie serwisu bedzie najlepszym rozwiązaniem.

pozdrawiam
  • #7 2847131
    shop
    Poziom 16  
    esia esia icoo!!! sam zrobiłem telefon!!!! Już nie pierwszy raz jak ktoś chce wiedzieć!!Po prostu wylutowałem blaszke od płyty głównej, popatrzyłem sobie i okazało sie, że jedna z nóżek procesora odczepiła sie!
    Dobra lutownica ,troche cyny i po sprawie!!!
    pozdrawiam wszystkich i dziękuje za sugestie n/t odwiedzenia serwisu
  • #8 2847648
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Chlopie procek nie ma nozek tylko pod nim siedza kulki i do tego zalane sa ochydnie klejem.. Zrobiles cos sensownego z tym phonem czy tylko posty nabijasz?
  • #9 2850113
    shop
    Poziom 16  
    nie wiem co to jest:), ale miało nóżki i wyglądało jak procesor, ale miało tylko pare nóżek i jedna z nich nie łączyła.To nie był główny procesor, ponieważ wiem ,że on nie ma nóżek! Aż tak ciemny to nie jestem
    pozdrawiam shop

Dodano po 12 [sekundy]:

nie wiem co to jest:), ale miało nóżki i wyglądało jak procesor, ale miało tylko pare nóżek i jedna z nich nie łączyła.To nie był główny procesor, ponieważ wiem ,że on nie ma nóżek! Aż tak ciemny to nie jestem
    pozdrawiam shop

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Nokia 3510i, który po upadku samoczynnie się wyłącza, zwłaszcza podczas wstrząsów i noszenia w kieszeni. Telefon czasami nie reaguje na ładowarkę, która wykazuje objawy pracy pod obciążeniem, a w trakcie ładowania pojawiał się komunikat o braku ładowania baterii. Podejrzewa odlutowanie elementu na płycie głównej. W dyskusji odradzano użycie suszarki lub opalarki do naprawy ze względu na ryzyko uszkodzenia procesora i innych komponentów. Ostatecznie autor samodzielnie wylutował blaszkę od płyty głównej i naprawił odłączoną nóżkę elementu przypominającego procesor, co przywróciło funkcjonalność telefonu. Wskazano, że główny procesor nie posiada nóżek, a naprawiany element był innym układem scalonym na płycie. Zalecano jednak wizytę w serwisie GSM ze względu na brak specjalistycznego sprzętu i ryzyko dalszych uszkodzeń.
REKLAMA