logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reflektometr krzyżowy. Opis wad i zalet. Zasada działania.

Helinek 22 Lip 2006 11:04 8433 4
REKLAMA
  • #1 2841519
    Helinek
    Poziom 11  
    Witam Wszystkich!
    Mam prośbę do kolegów posiadających większą niż moja wiedzę w temacie reflektometrów: czy ktoś może w miarę przystępnie opisać zalety i wady reflektometra krzyżowego? Wiem na ten temat tylko tyle, że nie ma potrzeby przeprowadzania kalibracji przy pomiarze - otrzymujemy gotowy odczyt padającej, odbitej i WFS. Nie wiem nic na temat jego zasady działania.
    Użycie opcji "szukaj" nie wzbogaciło mojej wiedzy w tym temacie...
    Czy warto przymierzać się do np. takiego?
    Załączniki:
    • Reflektometr krzyżowy. Opis wad i zalet. Zasada działania. miernik swr ahp202s.jpg (14.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2841634
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    Reflektometr krzyżowy w porównaniu do innych ma tylko tą zaletę o jakiej wspomniałeś, czyli jest wygodny w użyciu. Przy wyborze reflektometrów należy kierować się ich parametrami takimi jak kierunkowość, czułość zakres częstotliwości i klasa dokładności. Kierunkowość określa sie na podstawie różnicy w pomiarach w kierunku A-B i B-A czyli po zamianie gniazd TX - ANT różnica w pomiarach powinna być jak najmniejsza. Czułość jest to moc jaką reflektometr pobiera z linii, im mniejsza moc tym lepsza jest jego czułość. Zakres częstotliwości to najniższa i najwyższa częstotliwość przy jakiej można wykonać pomiary. Klasa dokładności jest zwykle podawana w % jest związana z dokładnością wykonania ustroju/w miernika i skali. Reszta pomiar mocy i zakresy pomiarowe itp. nie ja wpływu na jakość pomiarową. Producenci profesjonalnych reflektometrów podają jeszcze tłumienność pomiarową. To w zasadzie najważniejsze na co należy zwrócić uwagę. Nie próbuj sprawdzać kierunkowości w reflekromertrze krzyżowym przez zamianę podłączenia TX ANT, odczytujac wskazania, ponieważ skale są tylko dla jednego kierunku. Jeśli chodzi o zasadę działania, to w dużym skrócie mówiąc, wykorzystuje się tu własności linii przesyłowych i zjawiska w nich występujące, ale to na dłuższy wykład :)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2841739
    Helinek
    Poziom 11  
    Driver - dzięki za odpowiedź!

Jego parametry wg. dystrybutora to: zakres 26-30 MHz (błąd +/- 5%), moc 10/100/1000W. Inne krzyżowe, które występują w handlu to przeważnie 1,8-150 lub 200 MHz, moc 15 (20, 30) x 100, x1000. Z kierunkowością to przeważnie loteria... Żeden sprzedawca nie sprawdzi Ci tego przed wysyłką towaru.
    Wg. mnie zachęcająco wygląda dosyć wąski zakres częstotliwości. Wiem, że nie jest to urządzenie profesjonalne, ale może będzie trochę dokładniejsze i bardziej wiarygodne od popularnych reflektometrów po 30 zł.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 2841800
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    Lepszy - może trochę :) Ale na pewno nie jest to reflektometr profesjonalny, te zwykle kosztują dużo ponad parę zł. :P Do tego dokładność tych profesjonalnych to min +- 1,5%. Każdy jest lepszy od żadnego hihi. Nawet orientacyjne wskazania coś pokażą.
    Przeczytaj moje posty https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic464475-30.html#2839640 odnośnie długości kabla do pomiaru SWR.
  • #5 2843185
    Helinek
    Poziom 11  
    Czytałem Twoje posty, oraz wiele innych poruszających temat strojenia anten, sprawdzania SWR, sposobów i zasad do których należy stosować się przeprowadzając pomiary.
    Nie chodzi mi po głowie zakup urządzenia profesjonalnego i nie jestem też "aptekarzem". Nie muszę znać wartości WFS z dokładnością do n- miejsc po przecinku. Chcę jedynie mieć miernik, który w sposób wiarygodny powie mi, że w np. na 20 kanale SWR mojej dawno już zestrojonej i zmierzonej anteny jest w dalszym ciągu najniższy i wynosi np. ok 1,1.
    Strojenie mojej anteny i sprawdzenie WFS wykonał dosyć dawno serwis CB. Natomiast wątpliwości zaczęły się od momentu, gdy w drodze przy sporej szybkości zaczepiłem o coś anteną. Jako że lubię być pewnym swego sprzętu postanowiłem sprawdzić SWR. I tu się zaczęło...

Z serwisem nijak nie mogę się spotkać - ostatnio sporo przebywam w terenie. Kupiłem więc reflektometr Midland "coś tam". Z pomiarów wyszło, że antena jest za długa ( kan.1-ok. 1,1; 20-prawie 2; 40 - ok. 3). Po sprawdzeniu miernika na kierunkowość i przy pomocy sztucznego obciążenia - zwątpiłem i udałem się do sklepu celem wymiany. Poszło gładko.
    Refelektometr tego samego typu nr.2: Pomiary wskazują na konieczność wydłużenia anteny (kan.1-SWR prawie 3). Sprawdzenie miernika na kierunkowość i pod sztucznym obciążeniem powoduje wytrzeszcz oczu... Na szczęście sprzedawca nie robił problemów i oddał kasę.
    Z trudem znalazłem chętnego do udzielenia mi pożyczki w postaci stosownego miernika SWR. Ten pożyczony (podobno dosyć nowy i nie grzebany) przy sprawdzaniu w/w metodami wypada oględnie mówiąc "prawie" poprawnie. O symetrii można powiedzieć tyle, że 1/3 zakresu wskaźnika to w końcu pryszcz, a po obciążeniu wyjścia 3x150Ω/2W ustawia się na ok.1,2. Za to po podłączeniu anteny ledwo rusza wskazówką!!
    Nie pozostaje nic - tylko cieszyć się. Mam (wg. wskazań) niski SWR i nie uszkodziłem anteny!!! Tylko ja dalej nie wiem jaka jest prawda...

Dlatego postanowiłem kupić coś trochę bardziej wiarygodnego, niekoniecznie za 50 zł, ale i nie za parę tys. Chcę postawić to na półce i korzystać w razie potrzeby - bez konieczności poszukiwań człowieka, który z drżeniem serca pożyczy mi swój sprzęt. Sporo jeżdżę, więc wszystko się może zdarzyć, a póki co serwis CB nie planuje zmiany godzin pracy.:D

Dzięki Driver za zajęcie się moim tematem i za wszelkie informacje.

Pozdrawiam!
REKLAMA