SWR jest w pożądku. Nie ruszaj nic ale sprawdź czy kabel jest dobrze przylutowany do końcówki bo położenie radia nie powinno mieć taiego wpływu na WFS.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamWarhard napisał:jaka ma byc długość przewodu do swr
Warhard napisał:Witam serdecznie.
Rozmawiałem na temat długości kabla z doświadczonym krótkofalowcem.
I Tak to wygląda - dla kabla o współczynniku krotności 0.66 kabel ma mieć właśnie 3,64m.
Generalnie należy kabel skrócić do tej długości i dopiero stroić antenę.
Ja mam teraz kabel 4 metry i antenę dostrojoną na 1,1 SWR zasięg mierny pare kilometrów a antena 5/8 fali (zamontowana na środku dachu z tyłu samochodu). W moim przypadku krótkofalowiec rzekł iż niema już sensu skracać kabla ponieważ SWR jest dobże wystrojony i niewiele to da.
Oczywiście ja się pokusze o skrócenie kabla i chętnie napisze co zaobserwowałem
pozdrawiam Warhard
Warhard napisał:Rozmawiałem na temat długości kabla z doświadczonym krótkofalowcem.
I Tak to wygląda - dla kabla o współczynniku krotności 0.66 kabel ma mieć właśnie 3,64m.
wegrzyn napisał:witam
Jamam pytanko czy jak stroje SWR to jak zejde do 1,4 na 19 to jest git na 1 i 40 jest blisko 2 czy to oznacza ze musze ciac bata??? I jeszcze jedno jak zmieniam położenie radyjka w autku to swr na 19 skacze nawet do 2,5 czy to jest poprawne zachowanie???? umie mi ktos to wyjasnic????
Pozdrawiam
SP5IT napisał:Warhard napisał:jaka ma byc długość przewodu do swr
Tak, żeby ci było wygodnie mierzyć![]()
Michał
SP5IT de SP8JHM VY 73!Driver- napisał:
Prawidłowa długość przewodu do pomiaru SWR powinna wynosić:
Lpr = 1/2λ x k gdzie: λ - długość fali; k - współczynnik skrócenia przewodu dla danego typu kabla.
lub wielokrotności tej długości.
Inne długości zniekształcają pomiar poprzez wprowadzanie transformacji impedancji falowej anteny.
Driver- napisał:Stosując zasadę, którą podałem, mamy pewność że na danej częstotliwosci (długości fali) reflektometr pokazuje to co jest ja końcu kabla czyli właściwą impedancję falową anteny.
c2h5oh napisał:Mam nadajnik pracujący na fali o długości 160 m, więc reflektometr muszę zamontować gdzieś w okolicy 80 metra . Tylko, że cały kabel zasilający ma 36 metrów ... Ale nawet, gdyby stosować tą zasadę, to muszę trzymać 80 metrów kabla w pokoju by zobaczyć co pokazuje reflektometr ? (jest on włączony "na stałe").
Cytat:reflektometr pokazuje to co jest ja końcu kabla czyli właściwą impedancję falową anteny.
Cytat:reflektometr pokazuje falę odbitą, od właściwej impedancji falowej anteny podłączonej na końcu kabla.
Driver- napisał:... po zestrojeniu anteny na właściwej długości kabla, nie trzeba trzeba jej "trzymać" zwiniętej w pokoju, ponieważ jeśli zostanie spełniona zasada Zo = Ro = ρ długość linii przesyłowej nie ma znaczenia. Dla pasma np. 160 m ~80 m kabla potrzebne jest tylko do zestrojenia anteny. Jedyne straty jakie wystąpią w linii to straty wynikające z jej tłumienności.
SP5IT napisał:Ile razy na tym forum ma być pisane, żeby kabla sobie przyciąć tyle, ile potrzeba?
Michał
Tiki napisał:Ja mam taką sytuację.Wczoraj chciałem się pozbyć nadmiaru kabla przy mojej instalacji w mobilu,i go obciołem o ponad metr. Miał 4 m. Przed operacją obcięcia SWR wynosił 1,3 Po obcięciu na Kanale 40, 20, i 1 pokazuje równiutko wszędzie 2,2. Byłem bardzo zdenerwowany bo i moc nadawcza spadła po tym zabiegu. Dla sprawdzenia dolutowałem prowizorycznie obcięty kawałek i SWR zrobił się z powrotem 1,3. Czyli wniosek taki że jednak kabel ma coś wspólnego na strojenie anteny. Podałem prosty przykład zrobiony przezemnie. Jutro jadę po nowy kabel i niestety wymienie go całego na długość 4m. Chciałem sobie polepszyć ,a tym czasem pogorszyłem,i narobiłem trochę roboty(ściąganie podsufitki) Wykluczam takie cos jak brak masy ,czy zwarcie we wtyczce,została naprawdę solidnie zaprawiona i to dwa razy,bo niewiedziałem co się dzieje. Co wy na to ??? Szanowni koledzy.
Tiki napisał:...... Przed operacją obcięcia SWR wynosił 1,3 Po obcięciu na Kanale 40, 20, i 1 pokazuje równiutko wszędzie 2,2. Byłem bardzo zdenerwowany bo i moc nadawcza spadła po tym zabiegu. Dla sprawdzenia dolutowałem prowizorycznie obcięty kawałek i SWR zrobił się z powrotem 1,3. Czyli wniosek taki że jednak kabel ma coś wspólnego na strojenie anteny.......Jutro jadę po nowy kabel i niestety wymienie go całego na długość 4m.....