witam mam plaski monitorek lcd ibm9516, dzieje sie tak ze czasmi jest obraz caly dzien, czasami wogole nie ma obrazu,a czasmi pochodzi 5 minut i znika obraz. zasilacz wyeliminowalem,bowiem podlaczylem pod niego laboratoryjny zasilacz ze wskaznikami poboru pradu i napiecia. wiec w stanie czuwanie bierze bardzo maly prad,gdy np wlaczy sie i jest ok to pobor pradu wynosi ok 2A, zas gdy sie wlaczy i nie ma obrazu pobor wynosi ok 600mA, wiec napewno cos sie zalacza po podaniu obrazu.po rozkreceniu okazalo sie ze wtedy gdy nie ma obrazu to nie pracuja swietlowki podswietlajace,gdy swieca to i obraz jest.dlatego podejrzenia skierowalem na przetwornice od swietlowek.sa w niej tam dwa scalaczki smd BA10339 i BA10393, obydwa podstawilem na orginaly,wszystkie luty raczej ok sa,ale monitor caly czas zachowuje sie tak samo, raz caly dzien potrafi pochodzic a raz wogole nie chce caly dzien pokazac obrazu.w zwiazku z tym moja prosba o jakies podpowiedzi co mam szukac,czy moj trop jest wlasciwy.a moze ma ktos z was schemat do niego?z gory dzieki za wszystkie podpowiedzi