logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Technics SA-GX180 - padł tunerek ...pomocy

Amadeo_71 22 Lip 2006 13:46 1740 2
REKLAMA
  • #1 2841869
    Amadeo_71
    Poziom 11  
    Witam.
    Zostałem nieszczęśliwym posiadaczem amplitunerka Technicsa. Wiem że jest to sprzęt wiekowy ale solidny.
    Po zakupie działał do chwili kiedy chciałem włożyć wtyczkę anteny która
    wypadła. Wyjąłem sprzęt z półki wsadziłem na miejsce i .... kupa - tuner
    przestał odbierać jakiekolwiek stacje na AM czy FM. Zauważyłem że gdy postoi na zasilaniu jakiś 4-8 min to zaczyna być słychać stacje nawet całkiem czysto ale tylko w mono. Co dziwniejsze stacje zaczynają się zmieniać co 15-20 sek tak ja działa automatyczne wyszukiwanie stacji do zapamiętania tyle że się nie zatrzymuje....
    Oddałem sprzet na "miejscowego znachora" wymienił głowicę w.cz. płytkę w której siedzi w.cz. z jeden scalak i....nic. Powiedział że poleciała ynteza
    PLL i będzie mnie to kosztować ok. 300 zł !!! Czy rzeczywiście naprawa tego jest nie opłacalna????
    Może ktoś podpowie co można jeszcze sprawdzić....
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2842843
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Jeśli 300 zł ma kosztować to sie faktycznie nie opłaca. Lepiej już dokupić jakiś tuner (~100 zł) Albo kupić inny amplituner (bo swoją drogą ten technics jakością dźwięku nie powala...)
  • #3 2843805
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Ja myślę, że problem jest w zimnych lutach na zasilaniu. W Kenwoodach syntezery sypały się często ale w Technicsie nie zanotowałem do tej pory takiego przypadku. Zresztą syntezer PLL jest tu raczej jako osobny układ i nie powinien kosztować aż tyle. Musialbym zerknąć w schematy i wtedy by może coś mi przyszło do głowy.
    Jeżeli to zimne luty to spróbuj zrobić test "pięści" tj. jak zaczyna coś się dziać to wstrząs coś powinien coś zmienić.
REKLAMA