logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

eMule – intensywna praca dysku, hashowanie plików, brak pobierania po uruchomieniu

ja_goodka 22 Lip 2006 19:43 1082 9
REKLAMA
  • #1 2842674
    ja_goodka
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam:)
    Mam ostatnio pewnien problem z mulem, a dokładniej kiedy go włączam dysk zaczyna pracować mi tak intensywnie, że po prostu nie da rady z kompa skorzystać, bo wszystko się wiesza i działa tak wolno, że równie dobrze mogłoby nie działać. W samym mule na liście ściągania większość pozycji ma status hashowanie, i ile muł nie byłby włączony i tak nic się nie ściąga. Próbowałam zainstalować od nowa, ale to nic nie dało. Dodam jeszcze że z eMule korzystam już od jakiegoś czasu i problem pojawił się dosłownie z dnia na dzień, wczesniej chodził bez zarzutów. Ktoś wie o co może chodzić?
  • REKLAMA
  • #2 2842686
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 2842698
    ja_goodka
    Poziom 10  
    To było pierwsze co zrobiłam, wszystko wytępione. Początkowo myślałam że to właśnie wina wirusa jakiegoś, bardzo się zdziwiłam jak zobaczyłam, że to jednak eMule...
  • #4 2842703
    tomaha1
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    To może byc przez udostępnienie zbyt wielu plików, które potem chce hashowac. Staraj się udostepniac katalogi, w których masz mało plików o dużej wielkości a nie odwrotnie. Jakiś czas zawsze będzie hashowac, ale już nie tak długo.
  • Pomocny post
    #5 2842716
    Gutek666
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    a może sprawdz pod katem rozmieszczenia plikow na dysku co jesli właczas emula to oj dodaje i powieksza sciagane pliki i np dla tego nie mozna zrbic defragmentacji i własnie to bym proponował wyłacz emula i wszystko kazdy proces uzywajace jakies pliki tak zeby sie nie rozmieszczały po dysku i wes zrob defragmentacje zeby system se poukładał pliki
  • REKLAMA
  • #6 2842720
    ja_goodka
    Poziom 10  
    Spróbuje udostępniać mniej... ale hashuje przecież pliki które ja ściągam a nie które udostępniam. Fakt, że ściągań mam dużo, ale wcześniej miałam nawet więcej i nie było takich cyrków...
  • REKLAMA
  • #7 2842730
    tomaha1
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    A może masz udostępniony folder Temp, w którym znajdują się ściągane pliki?
  • #8 2842768
    ja_goodka
    Poziom 10  
    ... rzeczywiście, przyznam, że o tym nie pomyslałam. Udostępniam pliki z Temp, ale to nie zmienia faktu, że wcześniej przy większych listach ściągań wszystko było ok.
  • #9 2842785
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Jeżeli osioł nie został prawidłowo zamknięty (np przez reset komputera) to nie pozapisywał wszystkich hashy i w takim przypadku po ponownym uruchomieniu zaczyna hashować pliki od początku.
    Ilość plików ma wpływ na czas ich hashowania im nmiej tym szybciej to robi
  • #10 2843319
    ja_goodka
    Poziom 10  
    dzięki wszystkim za rady:) jednak defragmentacja zwykła wystarczyła, już wszystko chodzi jak powinno:)

Podsumowanie tematu

✨ Problem intensywnej pracy dysku i braku pobierania w programie eMule pojawił się nagle, mimo wcześniejszego prawidłowego działania. Przyczyną była ciągła operacja hashowania plików na liście pobierania, co powodowało znaczne obciążenie dysku i zawieszanie systemu. Wykluczono infekcje wirusowe i spyware. Sugerowano ograniczenie liczby udostępnianych plików, ponieważ hashowanie dotyczy wielu plików, co wydłuża czas operacji. Zwrócono uwagę na możliwe udostępnianie folderu Temp, gdzie znajdują się pliki pobierane, co może wpływać na problem. Również nieprawidłowe zamknięcie programu eMule (np. reset komputera) może skutkować koniecznością ponownego hashowania wszystkich plików. Ostatecznie rozwiązaniem okazała się defragmentacja dysku, która poprawiła rozmieszczenie plików i zmniejszyła obciążenie podczas hashowania, przywracając normalne działanie programu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA