logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 1.9 TDI 2003 - błąd 0729, klimatyzacja nie działa, przełącznik F29

zarebamarcin 22 Lip 2006 21:24 1316 6
REKLAMA
  • #1 2842904
    zarebamarcin
    Poziom 11  
    mam problem z klimatyzacja po podpieciu do vag com.pokazało mi błod0729 to jest(przełacznik ciśnienia klimatyzacji F29). gaz w instalacji mam a po zdjeciu i sprawdzeniu wtyki na sprężarke miała 9V. byłem w zakładzie i tam przy zapalonym silniku zdjeli mi wtyczke z czujnika po prawej stronie tuż pod zbiorniczkiem na płyn chłodz. i twiwrdził ze spręzarka sie załaczyła i żę coś nie tak z elektroniką a mnie w aucie wyskoczył błod na pulpicie od poduszek.
  • REKLAMA
  • #2 2843378
    Nik xxl
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam zrestartuj jednostkię sterujaca orz wykasuj błedy a potem szukaj w czujnikach stewrujących klimę nie wiem czy to jest zwykła lodówa czy klimatronik. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2844184
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    parametry mierzone, i na podstawie nich diagnozujesz, ewentualnie podmień czujnik
  • REKLAMA
  • #4 2844465
    zarebamarcin
    Poziom 11  
    mam climatronik Ja jestem laikiem w tych żeczach jak byś mi powiedział jak mam zresetować jednostke sterujaca w jaki sposób? błęda prubowałem wykasować ale sie go niedało wykasować. a co do czujników to jest chyba tylko jeden (tzw. presostat "chyba" ) bede go sprawdzał. POZDRAWIAM
  • #5 2844683
    roxford
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    A może brak czynnika w układzie:?:
  • #6 2844720
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    w/g prawa zeby naprawiać urządzenia chlodnicze trzeba mieć zdane egzaminy z tego (ochrona środowiska i zdrowia), wiec lepiej nic nie ruszaj, pojedz do kogoś kto sie na tym zna
  • REKLAMA
  • #7 2844912
    zarebamarcin
    Poziom 11  
    czynnik jest czujnik kupiłem nowy i dalej nic POMOCY

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Seat Ibiza 1.9 TDI z 2003 roku występuje problem z klimatyzacją, objawiający się błędem 0729 dotyczącym przełącznika ciśnienia klimatyzacji (F29). Pomimo obecności czynnika chłodniczego i napięcia 9V na wtyczce sprężarki, klimatyzacja nie działa. Po odłączeniu wtyczki czujnika pod zbiorniczkiem płynu chłodzącego sprężarka powinna się załączyć, jednak pojawia się dodatkowy błąd na pulpicie dotyczący poduszek powietrznych. Próby wykasowania błędu i resetu jednostki sterującej klimatyzacją (Climatronic) nie powiodły się. Wskazano konieczność diagnostyki parametrów pracy czujników, ewentualnej wymiany presostatu oraz zwrócenia się do specjalistycznego serwisu ze względu na wymogi prawne dotyczące napraw urządzeń chłodniczych. Zakup nowego czujnika nie rozwiązał problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA