logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie w Białymstoku napełnić klimatyzację R413a w Passacie 91'? Koszt konwersji?

adamo88 23 Lip 2006 07:24 1717 2
REKLAMA
  • #1 2843529
    adamo88
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    mam w moim passacie 91' naklejke z tym napisem
    i klima mi nie dziala
    gdzie w Białymstoku mozna znalezc kogos z takim gazem???
    bo osobiscie szukam ale nie moge znalezc
    a wszyscy spece od klimy mowia ze nie maja i nic nie poradza
    nie zrobiaprzegladu itp
    co trzeba zmieniac w takiej klimatyzacji zeby moc stosowac r134???
    jaki bylby koszt takiej zmiany
  • REKLAMA
  • #2 6863665
    patryk_jaw
    Poziom 11  
    r413a jest to zamiennik dropin za r12. Po prostu instalacja jest na r12 czyli jak niektórzy mówią stary gaz. Najlepiej poszukaj na necie osób zajmujących się przeróbką na r134a (kompresor, zawór rozprężny, ew. skraplacz i parownik, czasami pozostałe elementy - to zależy jak pasują stare do nowego).
    Pozdrawiam
  • #3 6863738
    wicher:
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Sam drążyłem ten temat już jakiś czas temu. Może Tobie przyda się to co znalazłem w necie
    Cytat:
    W przypadku instalacji na R12 (tzw. "freon") istnieją 2 sposoby ich utrzymania w ruchu:

1. Przezbrajanie (ang. retrofit) - czyli operacja polegająca na modyfikacji konstrukcji istniejącej instalacji i przystosowaniu jej do pracy z nowym ziębnikiem. Operacja ta, poza wymianą ziębnika, obejmuje najczęściej wymianę oleju oraz niektórych elementów instalacji, np. filtra odwadniacza, zaworu rozprężnego, elementów uszczelniających, etc.

2. Zastępowanie (ang. drop-in) - operacja polegająca na wymianie w działających już urządzeniach tylko ziębnika, bez jakichkolwiek modyfikacji instalacji. Alternatywny ziębnik musi być więc obojętny wobec zastosowanych w urządzeniu materiałów konstrukcyjnych oraz kompatybilny z zastosowanym środkiem smarnym.

Czynniki które mozemy stosować jako zamienniki w klimatyzacjach to:

R134a
    Zamiennik R12 (retrofit).
    Zła tolerancja materiałowa niektórych tworzyw sztucznych, a także cynku, magnezu i ołowiu.

R401A (MP39)
    Zamiennik R12 (retrofit)

R406A
    Zamiennik R12 (drop-in)
    Dopuszczony do stosowania do 2030 roku.

R409A
    Zamiennik R12 (drop-in)
    Przeznaczony urządzeń skonstruowanych na R12 umożliwiającym łatwe zastąpienie R 12 bez wymiany oleju.
    Nie jest przeznaczony do napełniania nowych urządzeń. Zgodnie z Protokołem Montrealskim dopuszczony do stosowania do 2030 roku (w krajach Unii Europejskiej do 2015 roku). jedna z nazw handlowych to np FORANE FX56

R413A
    Zamiennik R12 (drop-in)
    DuPont ISCEON MO49 - klimatyzacja samochodowa, AGD - wymiana czynnika bez ingerencji w układ, bez wymiany oleju
REKLAMA