logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk USB odłączony w trakcie pracy, utrata danych z partycji

cienkizanalogu 23 Lip 2006 12:24 2814 6
  • #1 2843913
    cienkizanalogu
    Poziom 10  
    Taka sytuacja zdarzyła mi się już drugi raz. Wystąpiły jakieś problemy z dyskiem IDE podłączonym przez konwerter IDE do USB (długie oczekiwanie na reakcję). Odłączyłem więc dysk z USB. Po ponownym podłączeniu partycja, na której ostatnio pracowałem (na dysku są cztery partycje) była pusta. Nie widać plików, choć zajęte miejsce się zgadza.

Co zrobić, by przywrócić dysk do poprzedniego stanu bez utraty danych?
  • #3 2844016
    cienkizanalogu
    Poziom 10  
    Wolałbym jakoś naprawić ten dysk (przywrócić do normalności) niż odzyskiwać dane (to zrobiłbym za pomocą GetMyDataBack For Fat)

Mój system plików to FAT32, z dysku nie da się naprawić (nie widzą błędów) ani scandisk, chkdsk, ani Partition Magic 8.

Brak struktury plików, a miejsce zajęte jest.
  • #4 2846208
    grzechura
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Troche nie rozumie, jaka jest roznica w tym przypadku miedzy odzyskaniem danych a naprawa dysku. Co wiec dokladnie chcesz zrobic jesli nie odzyskac dane?

P.S. prawdopodobnie masz walnieta czesc dyku o nazwie FAT (File Allocation Table) - jest to tablica alokacji plików (zawiera informacje o "namiarach" na dysku na konkretne dane)
  • #5 2846514
    cienkizanalogu
    Poziom 10  
    grzechura napisał:
    Troche nie rozumie, jaka jest roznica w tym przypadku miedzy odzyskaniem danych a naprawa dysku. Co wiec dokladnie chcesz zrobic jesli nie odzyskac dane?

Odzyskiwanie danych to kopiowanie poszczególnych plików lub katalogów na wybrane inne miejsce na innym dysku. Ja chcę zachować strukturę katalogów. Wszystko miałem ładnie poukładane i nie chcę tego robić od początku.

Potrzebuję narzędzie, które będzie umiało naprawić mi system plików, nadpisać prawidłową strukturę katalogów. I przywrócić partycję do poprzedniej świetności bez bawienia się, i kopiowania.

grzechura napisał:
    P.S. prawdopodobnie masz walnieta czesc dyku o nazwie FAT (File Allocation Table) - jest to tablica alokacji plików (zawiera informacje o "namiarach" na dysku na konkretne dane)

No i właśnie potrzebowałbym narzędzia, które potrafiłoby taką tablicę przywrócić / naprawić.
  • #6 2847000
    grzechura
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    cienkizanalogu napisał:
    Odzyskiwanie danych to kopiowanie poszczególnych plików lub katalogów na wybrane inne miejsce na innym dysku. Ja chcę zachować strukturę katalogów. Wszystko miałem ładnie poukładane i nie chcę tego robić od początku.

No dobra, nazywaj to jak chcesz, ja i tak nie widze roznicy wiekszej. Jezeli uda Ci sie odzyskac dane, to wszystkie pliki beda mialy taka sama nzwe i polozenie. Wiec tu nie ma zadnego problemu. A co za roznica jakiego programu uzyjesz: do naprawiania dysku czy odzyskiwania danych? tak czy tak wszystko sprowadza sie do nacisniecia klawisza enter!!! (i kilku ustawien, ale te trzeba zapewne i w tym programie i wtym ustawic).

Odzyskujesz dane, formatujesz dysk, i kopiujesz ja na nowo sformatowany dysk i po sprawie. Nie ma co sie brac za naprawianie dysku, jeszeli masz stosunkowo latwa i prosta mozliwosc odzyskania danych. Jezeli to sie nie powiedzie wtedy bierz sie za naprawe systemu plikow.
  • #7 2847654
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego cienkzanalogu, jeżeli kolega posłuży się narzędziem do naprawy partycji i z jakiegoś powodu narzędzie nie poradzi sobie z tym problemem, bądź też wykona operację nieprawidłowo, to kolega traci praktycznie szansę na odzyskanie danych (wszak narzędzie to dokonało zmiany na dysku). Gorąco namawiam na posłużenie się najpierw narzędziem do odzyskiwania danych. proszę rozumować tak, jak w brydżu: gramy na maksimum szans a nie na maksymalną szansę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku IDE podłączonego przez konwerter IDE-USB, który po odłączeniu i ponownym podłączeniu wykazuje pustą partycję mimo zajętego miejsca na dysku. System plików to FAT32, a standardowe narzędzia takie jak scandisk, chkdsk czy Partition Magic 8 nie wykrywają błędów ani nie naprawiają problemu. Przyczyną jest prawdopodobnie uszkodzenie tablicy alokacji plików (FAT), co powoduje brak widoczności struktury katalogów i plików. Dyskusja koncentruje się na różnicy między odzyskiwaniem danych a naprawą systemu plików: odzyskiwanie danych polega na kopiowaniu plików na inny nośnik, natomiast naprawa miałaby przywrócić oryginalną strukturę katalogów bez konieczności kopiowania. Zalecane jest najpierw użycie programów do odzyskiwania danych (np. GetMyDataBack For Fat) lub skorzystanie z usług specjalistycznych firm, gdyż próba naprawy systemu plików bezpośrednio na uszkodzonym dysku może spowodować trwałą utratę danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA