logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

klejenie okłądziną - kilka pytań odnośnie wikolu/budaprenu

bakss 23 Lip 2006 20:02 1116 7
REKLAMA
  • #1 2844965
    bakss
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam

moje pytanie tak jak w temacie
    chciałym wykładzine połorzyć na bandpass-a wczsniej ro robiłem takimi malymi gwożdziczkami mosieznymi

teraz chce to przykleić , ale niewiem na jaki klej- byle było tanio bo to nie dla mnie . osobiście ubustwiam klej firmy henkel.. ale on zadrogi do tego pudła.

i chciałbym skorzystać z wikolu czy budaprenu sam niewiem dorazcie mi który klej wygodniejszy. i cały proces klejenia

czyli smarujemy standardowo wykładzine i deche... czekamy chwilke czy odrazu przyklejamy i potem odrazu docisk czy smarujemy zęlaskiem, a czy przed połorzeniem czekać az sięklej bedzie ciagnoł czy odrazu kłaść-

prosze o pomoc i pozdrawiam
    bakss
  • REKLAMA
  • #2 2845567
    Nevon
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Witam
    ja osobiście kleję na budapren :) smaruje tylko dechę, czekam chwile aż przyschnie i przyklejam dywanik, po chwili już jakoś trzyma.
  • REKLAMA
  • #3 2845765
    Exodos
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Nevon napisał:
    Witam
    ja osobiście kleję na budapren :) smaruje tylko dechę, czekam chwile aż przyschnie i przyklejam dywanik, po chwili już jakoś trzyma.

Też tak robie, a klej od razu łapie i trzyma jak szalony, nie trzeba nic grzać żelaskiem czy czymś, jedyna wada to to że jakieś 2 - 3 dni troche smierdzi, ale póxniej przechodzi.
  • #4 2845894
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10263
    Ja polecam natomiast kleje do wykładzin, które właśnie do takiej roboty są przeznaczone. Do dostania w OBI i innych sklepach, nie tylko tych dużych. Jako jeden z najlepszych polecam - Osakryl.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2846157
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

Ja kleję na budapren, kładę klej na dechę (nie żałuje), rozsmarowuje go wszędzie czekam jakieś 3-5min i wtedy nakładam okładzinę naciągając ją. Na czas schnięcia obciążam wszystko czymś lub nabijam malutkie gwoździe i po jakimś czasie następny bok i tak w kółko.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2846228
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10263
    Jaką wykładzine kupujecie, btw - koc do kolumn, ze sklepu audio czy zwykła remontówke? Jak to drugie to jaka lepsza - podgumowana czy sam materiał?
  • #7 2846314
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    u mnie zajmuje się tym ojciec :) zawsze mu idealnie wyjdzie. Jego technika jest taka nakłada budapren na wykładzine i na dechy. Potem suszy to suszarką trochę i potem przykleja dociska. I zawsze jest dobrze idealnie.
  • #8 2846438
    bakss
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    dziękuje za takie zainteresowanie moim wątq

ja użyje wykładziny podłogowej from obi :D ichyba na budapren i odczekam tak jak jeden kolega radził - wiem po kleju "moment" że to na dobre wychodzi :)

pozdrawiam i dziękuje jeszcze raz za odpowiedz w temacie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy klejenia wykładziny na obudowę typu bandpass, z pytaniem o wybór kleju między wikolem a budaprenem oraz o technikę aplikacji. Użytkownicy rekomendują stosowanie kleju Budapren, nanosząc go głównie na powierzchnię drewna, odczekując kilka minut do lekkiego przeschnięcia, a następnie przyklejając wykładzinę i dociskając bez konieczności użycia żelazka. Proces można wspomóc obciążeniem lub delikatnym przybiciem gwoździkami. Zauważono, że Budapren szybko wiąże i mocno trzyma, choć przez 2-3 dni może mieć intensywny zapach. Alternatywnie polecany jest klej Osakryl, specjalistyczny do wykładzin, dostępny w marketach budowlanych. Autor planuje użyć wykładziny podłogowej z OBI i kleju Budapren, stosując się do zaleceń odczekania przed przyklejeniem. Poruszono także kwestie rodzaju wykładziny – czy podgumowana czy materiałowa – jednak bez jednoznacznej rekomendacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA