logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Athlon 2000+ na ECS K7S5A - niestabilność przy zmianie taktowania CPU i DRAM

Aalex23 24 Lip 2006 15:04 1152 8
REKLAMA
  • #1 2847082
    Aalex23
    Poziom 2  
    hey moze ktos miał podobny problem i wie co sie stało..Otóż mam komp z prockiem taki jak widać plytkę ecs k7s5a bios z 2002 roku...wczoraj wrociłem do domu i ojciec siedział przy kompie pewnie dość dlugo ale na slabszym ustawieniu frequency cpu i dram( bylo 100mHz ) tak sie resetuje co jakiś czas. Ja to zmieniłem na 133 mHz i komp siadł..znaczy właczył sie ale szalał nie chciał sie uruchomić. Nie wiem czy jest to wina zbyt dlugiego wlaczenie kompa i ukrusznenia procka czy co....cholera wie :/ w tym momencie pisze przy ustawieniu dram-u na 133 mHz a cpu pozostało 100 mHz gdy sie przestawi to on nie chce sie wlaczyc
  • REKLAMA
  • #2 2847097
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Temperatura ? Zasilacz ? ukruszony rdzeń ?
    Te rzeczy musisz sprawdzić.Nikt nie jest wróżką żeby na odległość rozwiązać problem.
  • #3 2847607
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1702
    Witam

Jak to możliwe zeby rdzeń sam sie ukruszył ??.

Proponuje zacząć od sprawdzenia (wymiany) bateryjki od podtrzymywania ustawień CMOS.
  • REKLAMA
  • #4 2847795
    Aalex23
    Poziom 2  
    a co dałoby zaktualizowanie biosu :> ??
  • #5 2847803
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Przy takim stanie sprzetu to operacja raczej niebezpieczna,poza tym nie usunie przyczyny.Zacznij działać konstruktywnie.
  • REKLAMA
  • #6 2847822
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Aalex23 napisał:
    hey moze ktos miał podobny problem i wie co sie stało..Otóż mam komputer z prockiem taki jak widać plytkę ecs k7s5a bios z 2002 roku...wczoraj wrociłem do domu i ojciec siedział przy kompie pewnie dość dlugo ale na slabszym ustawieniu frequency cpu i dram( bylo 100mHz ) tak sie resetuje co jakiś czas. Ja to zmieniłem na 133 mHz i komputer siadł..znaczy właczył sie ale szalał nie chciał sie uruchomić. Nie wiem czy jest to wina zbyt dlugiego wlaczenie komputera i ukrusznenia procka czy co...cholera wie :/ w tym momencie pisze przy ustawieniu dram-u na 133 mHz a cpu pozostało 100 mHz gdy sie przestawi to on nie chce sie wlaczyc

Miałem dokładnie ten sam problem na płycie KOB 735 FSX, i procku Athlon 1600 XP+ Palomino. Komputer jak wstał na magistrali 133Mhz to resetował się po krótkiej chwili. Tak więc przez pewien czas musiał pracować na zaniżonej fsb, przez co częstotliwość proca zmniejszyła się z 1,4Ghz do 1,05Ghz. Przyczyną tego stanu rzeczy były wybrzuszone kondensatory na płycie. Po wymianie komputer działa do dzisiaj z nominalną prędkością. Sprawdź czy u Ciebie nie ma oznak wylanych kondensatorów. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2847990
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Oprócz elektrolitów warto sprawdzić jeszcze baterię CMOS.
    K7S5A jest już leciwą płytą i bateria zapewne nie jest tam w dobrym stanie... Zwłaszcza, że to ECS. Ta płyta była nie do zdarcia, ale trzeba było pilnować jej podzespołów.

Dodano po 55 [sekundy]:

aaa jeszcze coś. Sprawdź pamięć RAM jakimś programem diagnostycznym.
  • #8 2849338
    Aalex23
    Poziom 2  
    dowiedziałem sie ze ojciec ze swoim kolegą zdejmowali radiator..podobno pasta przewodzaca cieplo juz troche skruszona jest( ma w koncu 4 lata)...czy takie naruszenie tego moze powodować to ze przy podkreceniu na 133mHz idzie temp. w górę a komp sie wiesi??????
  • #9 2849367
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Aalex23 napisał:
    dowiedziałem sie ze ojciec ze swoim kolegą zdejmowali radiator..podobno pasta przewodzaca cieplo juz troche skruszona jest( ma w koncu 4 lata)...czy takie naruszenie tego moze powodować to ze przy podkreceniu na 133mHz idzie temp. w górę a komputer sie wiesi??????

Sprawdziłeś te kondensatory tak jak Ci radziłem?
    Wymieniłeś pastę tak jak Ci radziłem? (wystarczy kropelka na rdzeń, uprzednio oczyszczając go z starej pasty).
    Sprawdziłeś z czego wykonany jest radiator? (stal, alu, miedź, inne).
    Sprawdź to co napisałem wyżej, to pomoże zdiagnozować usterkę. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy niestabilności komputera z procesorem Athlon 2000+ na płycie głównej ECS K7S5A przy zmianie taktowania CPU i pamięci DRAM z 100 MHz na 133 MHz. Komputer resetuje się lub nie uruchamia przy wyższym taktowaniu. Możliwe przyczyny to przegrzewanie się procesora spowodowane zużytą pastą termoprzewodzącą po zdjęciu radiatora, uszkodzenie rdzenia procesora, wybrzuszone kondensatory elektrolityczne na płycie głównej, rozładowana bateria CMOS oraz problemy z pamięcią RAM. Zalecane jest sprawdzenie temperatury CPU, kondensatorów, wymiana pasty termoprzewodzącej, kontrola baterii CMOS oraz diagnostyka pamięci RAM. Aktualizacja BIOS-u jest odradzana ze względu na ryzyko i brak gwarancji rozwiązania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA