logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra 1.7 TD Isuzu - Wentylator chłodnicy nie działa na I biegu, gdzie szukać rezystora?

waldemarek_b 25 Lip 2006 18:05 3712 5
  • #1 2850500
    waldemarek_b
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    wentylator nie pracuje na I biegu - dlaczego ???
    w komorze silnika przy szybie znajdują sie 2 przekaźniki od wentylatora jeden pdpowiada za I bieg II za szybszą pracę jest tam też miejsce na 3 przekaźnik ale go nie ma i nie wiem od czego by był oraz jakiś bezpiecznik 10A też nie wiem od czego
    zwierając styki II przekaźnika wentylator pracuje, a na I przekaźniku zworka nie przynosi rezultatu
    w schemacie jest jeszcze jakiś rezystor wentylatora (odpowoada za wolne obroty) tylko gdzie go szukać ???
  • #3 2853945
    myrek28
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    rezystor na taki wentylator powinien byc raczej chłodzony ,wiec radziłbym szukac w poblizu wentylatora

Dodano po 19 [sekundy]:

rezystor na taki wentylator powinien byc raczej chłodzony ,wiec radziłbym szukac w poblizu wentylatora
  • #4 2854318
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2854575
    senso
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Prawdę mówiąc ja u siebie sprawdzałem ostatnio coolera w calibrze bo mam jedno biegowy, i planuje wstawic dodatkowy czujnik temp sterujacy biegiem posrednim i na 1ohm/10wat smigielko chodzilo dosc ladnie a i rezystor byl co najwyzej cieply.U mnie smiglo pobiera 25A na rozruch i 14A na prace ciagla.Rezystor nie koniecznie musi byc duzy i wymagac chlodzenia,czesto tak go chowaja za duzo ludzi nawet nie wie o ich istnieniu.

Fakt ile kabli idzie do czujnika w chłodnicy? jeśli dwa to masz tylko jeden bieg chocbyś smigło miał 2 biegowe bedzie ci dzialal tylko jeden bieg-masz wybór.Jeśli 3 to już 2 biegi.Uważaj bo na czujniku jest sterowanie masą a nie + żebys niczego nie sfajczył :P.
  • #6 2858892
    waldemarek_b
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    elektrit napisał:
    do termowłącznika na chłodnicy idą dwa,czy trzy kable?

idą 3 kable - masa i dwa na dwa rózne przekaźniki (na styki nr 85)
REKLAMA