logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować obrotami silnika klatkowego 1-fazowego pompy MH1300?

domelfm 25 Lip 2006 21:44 2149 8
  • #1 2851141
    domelfm
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Wiec zalezy mi na sterowaniu obrotami takiego silnika .
    Silnik ma uzwojenie wzbudzajace polaczone szeregowo z kondensatorem i właczone do zasilania. Tak na marginesie jak nazywa sie taki silnik ?
    Ogulnie to kombinuje zrobic sterowanie wydajnosci do pompy mh1300.
    parametry pompy:
    moc 1300w
    wydajnosc max 6m3/h 100l/min
    glebokosc zasysania 8m
    cisnienie max 5,5 bara
    wysokosc podnoszenia 55m

Teraz mam wyłacznik cisnieniowy ale chcialbym sterowac jej wydajnoscia tak zeby cisnienie na wyjsciu bylo stale ok 4,5bar a nie od 3,5 do 4,8

A pzy okazji jak wykrywac na odleglosc ze pompa jest właczona ?
    Teraz mam w tabilcy rozdzielczej seregowo wlaczony rezystor 1 om 50W i równolegle wlaczon diode led z kilkoma rezysorkami mostkiem prostowniczym itp. poprostu chcialbym wiedziec kiedy pompa jest właczona (pobiera moc) .
  • #2 2851192
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1064
    nie wiem czy to jest dobry pomysl przez sterowanie obrotami zeby zmienic wydajnosc pompy . zobacz co sie stanie z jej sprezem oraz czy ten silnik bedzie mogl ruszyc jak bedzie nacisk slupa wody jezeli wydajnosc bedzie stala na poziomie 4.5 bar to co ja wylaczy bedzie mielila ciagle? przeciez lacznik cisnieniowy nie bedzie dzialal a raczej nie ustawisz tak malej histerezy powiedzmy okolo 0.1 bar takie jest moje zdanie . Lepszym rozwiazaniem wedlug mnie bedzie zalozenie na wyjsciu reduktora do nabycia chyba w kazdym sklepie z pompami ustawisz sobie to cisnienie powiedzmy 4bar zalaczenie pompy rowniez na 4 bar a wylaczenie tak jak masz 4,8 czy 5 bar i zapewniam cie ze na wyjsciu bedziesz mial caly czas ustawione zadane cisnienie
  • #3 2851196
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    taki silnik nazywa się poprostu silnikiem inducyjnym jednofazowym. Jedno uzwojenie główne + uzwojenie rozruchowe włączane na czas rozruchu. Wirnik klatkowy.

regulacja takiego silnika mozna realizować na trzy sposoby:

- zmiana liczby par biegunów.
    - zmiana częstotliwości zasilania,
    - zmiana poślizgu,

więc regulacja prędkości w twoim przypadku podejrzewam jest niemożliwa ze względu na budowę, jedyna możliwość to kosztowny falownik?

Pozdrawiam :D
  • #4 2851320
    domelfm
    Poziom 16  
    hymm redutor cisnienia.. :)
    moze i jest to rozwiazanie ale chodzi o to by na wyjsciu bylo stałe cisnienie o wartosci 4 bar a hydrofor max daje do 5 i przy 5 to juz niepewnie go wyłacza wylacznik cisnieniowy nieraz pompa mieli mieli .... raz mi ja wogle spalilo jak miałem ustawiony na 5 bar.. a pzry 4,6 daje spokojnie i za karzdym razem wylacza.
    A co do regulacji to niepotrzeba wylacznika zadnego bo zrobie na mikrokontroleze jakis uklad który bedzie mi sterowal praca silnika tak by ba wyjsciu bylo 4 bary jak bedzie wiecej to bedzie mi wylaczal a jak mniej to bedzie wlaczal ale nie na pelna moc tylko tak ustawi by wydajnosc pompy odpowiadala poborowi . a nie bedzie mi sie wachac od 3 do 4,6 bara .. bo to jes wyraznie widoczne jak np się kompie to leci woda raz slabo raz dobze... Zeby chociaz wylacznik cisnieniowy mozna bylo ustawic od 3,8 do 4,4 albo od 4 do 4,6 tak zeby wachanie wynosilo ok 0.6 bara a nie 1,6 bara bo 1,6 totroche duzo to juz wyraznie odczuwa sie.
  • #5 2851362
    janek1815
    Poziom 38  
    kolego teraz to juz kombinujesz to zrob sobie cisnienie na wylocie 4 a max cisnienie na laczniku 4,6 i bedzie ok. do procka bedziesz potrzebowal jeszcze chyba przetwornik cisnienia. a co do lacznika to da sie ustawic mniejsza histereze niz te 1,6bar nie wiem jaki masz lacznik ale jezeli polski z hydro-vacum to oni robia jesli sie nie myle 3 rodzaje rozniace sie miedzy innymi tez histereza. pozdrawiam
    ps. zobacz ze ta pompa w takim ukladzie bedzie sie czesto wlanczac a to tez nie jest zdrowe dla niej. kazda pompa ma ustalona maksymalna ilosc wlaczen na godzine
  • #6 2851512
    domelfm
    Poziom 16  
    Wylacznik cisnieniowy to jest jakis made in china.. takie shit dlatego niemoge zabardzo go wyregulować i dlatego takie duze wachania cisnien sa ... Wogle on jest niby ze do 3 bar.. :( a narazie niechcem go wymieniac jakbym dal jakis dobry z hydro vacum to prawdopodobnie wszystko dalo by sie ustawic.. :)
  • #7 2851956
    janek1815
    Poziom 38  
    ja cie nie odciagam wogole od elektroniki nawet zachecam :) tylko wez pod uwage to ze rozumiem ze masz hydrofor zobacz jaki jest potrzebny ubytek wody aby cisnienie zeszlo powiedzmy o 0,2bar . Wtedy sie przekonasz ze ta pompa bedzie sie wlanczala co chwile. a co za tym idzie wypalanie stykow itd silnik bedzie sie zalanczal co chwile ale ogolnie to zycze powodzenia jak zrobisz to to daj znac jak dziala. pompa ma 1,3kw to przy zalanczaniu tez chyba swiatlo mruga bynajmniej jak nie u ciebie to moze u sasiada przy zalanczaniu czestym bedzie jak na dyskotece.
  • #8 2852634
    domelfm
    Poziom 16  
    to jest nowy dom..... :) zasilanie jest grubymi przewodami przylacze 16mm2 a pompa 1,5 mm2 wiec niema mowy o przygasanu:)
    A co do lini przesylowej to 3 fazy kablem aluminiowym o przekroju 125mm2 i jest z niej zasilane ok 4 domów.. :) Narazie :)
    A co do sterowania to masz racie tak by bylo przy bardzio malej ruznicy cisnień.... pompa by sie bardzo czesto wlaczala... Tyle ze ja chcem sterowac jej wydajnoscia... tzn pobieram ok 20l/min to pompa jest tak wysterowana zeby tyle dawac i nic wiecej ... zakrecam wode to wylacza mi pompe odkrecam to plynnie ja załacza czyli eliminuje prad udarowy.
    I reguluje w ten sposob cisnienie ... które jest stale ok 4 bar .. A jak przekrocze wydajnosc pompy to bedzie pracowac z max wydajnoscia.. i tyle.. :)
  • #9 2853605
    janek1815
    Poziom 38  
    ta rozmowa nie prowadzi do niczego moze sie jeszcze ktos wypowie na ten temat. ja bym sie nie bawil tylko zalozyl reduktor i ewentualnie wymienil lacznik. jak zrobisz to bardzo mnie ciekawi to sterowanie pompa daj znac jak poszlo :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sterowania obrotami jednofazowego silnika indukcyjnego klatkowego napędzającego pompę MH1300 o mocy 1300 W i parametrach: wydajność do 6 m³/h, głębokość zasysania 8 m, ciśnienie maksymalne 5,5 bara, wysokość podnoszenia 55 m. Silnik posiada uzwojenie wzbudzające połączone szeregowo z kondensatorem. Regulacja prędkości obrotowej takiego silnika jest trudna i zwykle wymaga falownika, gdyż zmiana liczby par biegunów lub poślizgu jest mało praktyczna. Propozycja sterowania wydajnością pompy ma na celu utrzymanie stałego ciśnienia wyjściowego około 4,5 bara, eliminując duże wahania ciśnienia (3,5–4,8 bara) typowe dla wyłącznika ciśnieniowego. Wskazano, że standardowy wyłącznik ciśnieniowy o dużej histerezie i niskiej jakości (made in China) powoduje częste włączanie i wyłączanie pompy, co jest niekorzystne dla jej trwałości. Sugerowano zastosowanie reduktora ciśnienia na wyjściu lub lepszego wyłącznika ciśnieniowego, np. marki Hydro-Vacum, który umożliwia mniejszą histerezę. Autor planuje zastosować układ sterowany mikrokontrolerem, który będzie modulował moc silnika w zależności od zapotrzebowania na wodę, co pozwoli na płynną regulację wydajności i stabilizację ciśnienia. Wskazano również na konieczność uwzględnienia częstotliwości załączania pompy, aby uniknąć nadmiernego zużycia styków i silnika. Dodatkowo poruszono temat wykrywania pracy pompy poprzez pomiar prądu lub napięcia, stosując rezystor i diodę LED w układzie sygnalizacyjnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA