Mam pompę Omnigena MHI 1300 (100 l/min) z hydroforem 25 l do nawadniania dużego ogrodu. Potrzebuję zrobić regulację prędkości jej działania, aby pompa mogła cały czas pracować, nie tylko przy otwartym zaworze na full. Pompa jest zasilana przez pływak (na styczniku) sprawdzający poziom wody w zbiorniku. Widzę, że są gotowe falowniki do pomp FPC 0,75-2,2 kW 1/1 230 V, ale nie wiem, czy nie będzie problemu, że taki falownik będzie zasilany bezpośrednio przez pływak, który będzie dość często rozłączał zasilanie w przypadku opróżnienia zbiorników z wodą. Wiem, że falowniki do pomp mają zabezpieczenie przed suchobiegiem, ale co mi z tego, jak za każdym razem po opróżnieniu zbiornika będę musiał zalewać pompę wodą, dlatego jest pływak, który sam odłącza pompę.
Wracając do problemu regulacji obrotów, w grę wchodzą chyba tylko 2 opcje:
Opcja 1: dedykowany falownik do pomp z gwarancją – 750 zł – drogo i nie wiem, czy mogę go sobie rozłączać pływakiem.
Opcja 2: falownik 2,2 kW 1-1 fazowy z Aliexpress 300 zł, czujnik ciśnienia 70 zł, skrzynka ze 100 zł. Pytanie, czy można na takim uniwersalnym falowniku do automatyki ustawić go, aby sam regulował pracę silnika pompy i dostosowywał ją do konkretnego ciśnienia? Widziałem, że jest np. czujnik ciśnienia 0-6 bar, więc w zakresie działania pompy. W przypadku falownika do automatyki mogę go sobie zasilać z stałego źródła i podłączyć jednocześnie pływak i czujnik ciśnienia? Jak to ugryźć, żeby było dobrze? Dodam, że nigdy nie ustawiłem jeszcze żadnego falownika.
Taki falownik mogę kupić za 300 od myfriendów
Wracając do problemu regulacji obrotów, w grę wchodzą chyba tylko 2 opcje:
Opcja 1: dedykowany falownik do pomp z gwarancją – 750 zł – drogo i nie wiem, czy mogę go sobie rozłączać pływakiem.
Opcja 2: falownik 2,2 kW 1-1 fazowy z Aliexpress 300 zł, czujnik ciśnienia 70 zł, skrzynka ze 100 zł. Pytanie, czy można na takim uniwersalnym falowniku do automatyki ustawić go, aby sam regulował pracę silnika pompy i dostosowywał ją do konkretnego ciśnienia? Widziałem, że jest np. czujnik ciśnienia 0-6 bar, więc w zakresie działania pompy. W przypadku falownika do automatyki mogę go sobie zasilać z stałego źródła i podłączyć jednocześnie pływak i czujnik ciśnienia? Jak to ugryźć, żeby było dobrze? Dodam, że nigdy nie ustawiłem jeszcze żadnego falownika.
Taki falownik mogę kupić za 300 od myfriendów