logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja prędkości pompy Omnigena MHI 1300 – falownik, czujnik ciśnienia, pływak

franczesko5521 07 Cze 2025 20:07 900 11
  • #1 21572517
    franczesko5521
    Poziom 3  
    Mam pompę Omnigena MHI 1300 (100 l/min) z hydroforem 25 l do nawadniania dużego ogrodu. Potrzebuję zrobić regulację prędkości jej działania, aby pompa mogła cały czas pracować, nie tylko przy otwartym zaworze na full. Pompa jest zasilana przez pływak (na styczniku) sprawdzający poziom wody w zbiorniku. Widzę, że są gotowe falowniki do pomp FPC 0,75-2,2 kW 1/1 230 V, ale nie wiem, czy nie będzie problemu, że taki falownik będzie zasilany bezpośrednio przez pływak, który będzie dość często rozłączał zasilanie w przypadku opróżnienia zbiorników z wodą. Wiem, że falowniki do pomp mają zabezpieczenie przed suchobiegiem, ale co mi z tego, jak za każdym razem po opróżnieniu zbiornika będę musiał zalewać pompę wodą, dlatego jest pływak, który sam odłącza pompę.

Wracając do problemu regulacji obrotów, w grę wchodzą chyba tylko 2 opcje:
    Opcja 1: dedykowany falownik do pomp z gwarancją – 750 zł – drogo i nie wiem, czy mogę go sobie rozłączać pływakiem.

Opcja 2: falownik 2,2 kW 1-1 fazowy z Aliexpress 300 zł, czujnik ciśnienia 70 zł, skrzynka ze 100 zł. Pytanie, czy można na takim uniwersalnym falowniku do automatyki ustawić go, aby sam regulował pracę silnika pompy i dostosowywał ją do konkretnego ciśnienia? Widziałem, że jest np. czujnik ciśnienia 0-6 bar, więc w zakresie działania pompy. W przypadku falownika do automatyki mogę go sobie zasilać z stałego źródła i podłączyć jednocześnie pływak i czujnik ciśnienia? Jak to ugryźć, żeby było dobrze? Dodam, że nigdy nie ustawiłem jeszcze żadnego falownika.

Taki falownik mogę kupić za 300 od myfriendów
    Schemat podłączenia falownika jednofazowego 220V do silnika oraz opis funkcji i parametrów urządzenia.
  • #2 21572678
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2374
    Jeśli falownik ma możliwość podłączenia sterowania sygnałem analogowym to wystarczy podłączyć do niego czujnik ciśnienia który taki sygnał poda i odpowiednio wszystko ustawić w parametrach.
    Podstawowe pytanie czy będziesz w stanie sam, bądź z czyjąś pomocą, prawidłowo ustawić falownik?
    Gotowe zestawy są wstępnie skonfigurowane przez producenta na podstawie danych jakie dostarczy mu klient.
    W pracy zastanawialiśmy się nad zastosowaniem takiego układu do pomp zasilających zakład w wodę zamiast dotychczasowego układu ze zbiornikiem buforowym żeby zniwelować niepożądane udary przy załączaniu i rozłączaniu się pompy ale ostatecznie ze względu na koszty był zastosowany zwykły softstart.
  • #3 21572720
    franczesko5521
    Poziom 3  
    >>21572678
    Głowy nie daję, czy dam radę. Może będę potrzebował z tym pomocy. Przeglądałem czujniki ciśnienia i widzę, że niektóre mają 2, a inne 3 kabelki. Czy ma to większe znaczenie? Tak na szybko coś pooglądałem, no to czujnik podłączam chyba pod 10 V i wejście analogowe np. A1, no i z tego co rozumiem, zależnie od zakresu ciśnienia, na którym działa czujnik, będzie on dawał inne napięcie na A1 i trzeba sobie to jakoś oprogramować. Trudne to? Jak się pomylę, to zjaram pompę i rozwalę instalację wodną?
  • #4 21572761
    bubu1769
    Poziom 43  
    Czujniki mogą pracować w różnym zakresie i podawać różny sygnał, 0-10V, 4-20mA itd.
    Ustawienie falownika jest trochę czasochłonne, najlepiej robić to z instrukcją obsługi i śledzić do czego służy każdy parametr.
    Jak się dobrze ustawi dane silnika i jego zabezpieczenia to nie powinno się go uszkodzić, to samo się tyczy sterowania żeby falownik prawidłowo reagował na sygnał z czujnika.
    Nie wszystkie ustawienia będą też wykorzystywane.
    Proponował bym najpierw zapoznać się z dokumentacją falownika żeby mieć pogląd na zadanie.
    Jak podasz jaki konkretnie falownik i czujnik cię interesują to będzie można spróbować pomóc z podłączeniem i ustawieniami.
  • #5 21572763
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1385
    franczesko5521 napisał:
    Potrzebuję zrobić regulację prędkości jej działania, aby pompa mogła cały czas pracować, nie tylko przy otwartym zaworze na full.
    A co, pompa pracuje Ci tylko przy otwartym zaworze poboru wody na full a w innych okolicznościach na przykład przy otwartym zaworze poboru wody na 1/2 czy 1/4 nie pracuje? Możesz wytłumaczyć dokładniej o co Ci chodzi?
  • #6 21573775
    franczesko5521
    Poziom 3  
    >>21572763
    Pracuję, ale muszę mieć na full otwarty zawór na ogrodzie, żeby pompa mogła pracować cały czas. Inaczej zwiększa się ciśnienie i presostat będzie w kółko wyłączał i włączał pompę, jak nabije i spuszczi wodę z hydroforu. Chyba po prostu założę zawór nadmiarowy za pompą i przy wzroście ciśnienia odprowadzę nadmiar wody spowrotem do zbiornika. Tak na chłopski łeb wychodzi mi, że będzie najprościej i najtaniej.
  • #7 21573785
    elktrod
    Poziom 41  
    Jaki sens ma ciągła praca i ciągły pobór energii na pompowanie wody z powrotem do zbiornika? Nie bardzo rozumiem w jakim celu mam pompować wodę z powrotem do zbiornika i czy to oszczędny sposób czyli najprostszy i najtańszy? Możesz mi to wytłumaczyć w czym tkwi tajemnica bo nie mogę zrozumieć celowości takiego ciągłego działania pompy. A czy Twoja pompa jest przystosowana do pracy ciągłej? Owszem widziałem instalacje z falownikami pompujące wodę szybko, powoli, także na 10 piętro ale zawsze nadchodził taki moment, nawet z falownikiem, że pompa przestawała pracować na przykład w nocy gdy nie było poboru wody? No i po co pompa ma pracować i pompować wodę non stop z powrotem do zbiornika na przykład wtedy gdy pada deszcz? Możesz mi tak na chłopski rozum wytłumaczyć co chcesz osiągnąć jak nie tu to na priv?
    franczesko5521 napisał:
    Chyba po prostu założę zawór nadmiarowy za pompą i przy wzroście ciśnienia odprowadzę nadmiar wody spowrotem do zbiornika. Tak na chłopski łeb wychodzi mi, że będzie najprościej i najtaniej.
    Poza tym pokaż swój projekt, bo nie bardzo widzę możliwości odprowadzania nadmiaru wody z powrotem do zbiornika, tak jak Ty to planujesz, gdy jest on zapełniony, to raczej trzeba by było odprowadzać nadmiar wody z powrotem do studni a nie do zbiornika?
    franczesko5521 napisał:
    Mam pompę Omnigena MHI 1300 (100 l/min) z hydroforem 25 l do nawadniania dużego ogrodu.
    Czy ciągła praca pompy o wydajności 100 litrów na minutę jest sposobem oszczędnym? Czy zbiornik do tak wydajnej pompy nie jest za mały? Ja widzę tutaj kontrast i niedopasowanie a do tego nie wiem nadal jakie cel Ci przyświeca?
  • #8 21573788
    bubu1769
    Poziom 43  
    Tu nie chodzi pracę pompy 24/7 tylko utrzymywanie stałego ciśnienia niezależnie o stopnia otwarcia zaworu żeby presostat ciągle nie wyłączał i załączał pompy.
    Ma to pewnie na celu wydłużenie żywotności.
    Odprowadzanie części wody do zbiornika miałem na przykład zrobione u siebie przy zraszaczach ponieważ miałem zamontowaną pompę bez presostatu i byłą ona za duża jak na wydajność zraszaczy.
    Na wyjściu był po prostu zamontowany trójnik z zaworem który cześć wody puszczał z powrotem.
    Układ składany na szybko z tego co było pod ręką w domu.
    Ale tutaj raczej się to nie sprawdzi.
  • #9 21573795
    elktrod
    Poziom 41  
    Skoro ogród duży to dałbym duży zbiornik i zapewne wtedy pompa nie załączała by się tak często? Bo co to jest zbiornik 25 litrów przy wydajności pompy 100 litrów na minutę? Być może się nie rozumiemy, dlatego proszę o projekt bo może są dwie pompy: jedna do podlewania druga do pompowania wody ze studni? Bo pomysł z pompowaniem z powrotem do napełnionego zbiornika o pojemności 25 litrów nie jest najlepszym według mnie ani oszczędnym? Bo gdy pompa w studni to trzeba nadmiar kierować do studni a nie do napełnionego zbiornika, tak mi się wydaje? Są przecież inne oszczędniejsze sposoby, na przykład gromadzenie deszczówki i grawitacyjne podlewanie itd itp...
    Jeżeli chodzi o upuszczanie czy zawracanie części wody, to można dokupić drugi zbiornik 500 litrów, postawić go na podwyższeniu i do niego kierować nadmiar wody czy też wodę z dachu, bo podkreślam, co to jest zbiornik 25 litrów na tak wydajną pompę czy na tak duży ogród jaki posiada autor tego tematu?
  • #10 21574768
    franczesko5521
    Poziom 3  
    >>21573795
    Ok, już tłumaczę, o co chodzi. Mam pompę głębinową, ale studnia ma małą wydajność, ok. 22 L/min, więc pompuję sobie z niej wodę do 3 mauzerów i z nich pobieram wodę drugą pompą. Instalacja wodna na ogrodzie to ok. 150 m rury PE w ziemi i 5 kraników do ręcznego podlewania z węży. Przy mniejszej pompie podlewanie zajmowało za dużo czasu.

Tak jak wspomniał już bubu, chodzi o to, aby po uruchomieniu pompa pracowała w trybie ciągłym. Inaczej, przy małym poborze wody w ciągu godziny musiałaby się uruchamiać 200 razy! Większy hydrofor też nie rozwiązuje problemu. Na 1 podlewanie zużywam ok. 2 m³ wody, więc musiałbym mieć zbiornik z 150–200 L, bo połowa pojemności to przepona z powietrzem i tylko połowa jest wypełniona wodą.

W takiej sytuacji problem ten rozwiązuje się przeważnie falownikiem, ale ten dedykowany, z tańszych do pomp, nie cieszy się dobrą opinią, a inne to już wydatek ponad 1000 zł. Myślę nadal, czy by nie kupić Chińczyka do automatyki i samemu próbować, ale czat GPT podpowiedział, że można to ogarnąć zaworem nadmiarowym i zanim pompa się wyłączy, to nadmiar wody zawór odprowadzi z powrotem do zbiorników. To chyba najlepsza opcja, bo tu nie ma co się popsuć, a koszt zaworu z złączkami itp. wyjdzie może z 200 zyla.
  • #11 21574775
    elktrod
    Poziom 41  
    W pierwszym poście nie było mowy o drugiej pompie ani o mauzerach, więc moja pisanina okazuje się psu na budę a co stoi na przeszkodzie abyś spróbował jak planujesz? Sam widzisz do czego prowadzi nie podanie wszystkich danych od razu...
    franczesko5521 napisał:
    Mam pompę Omnigena MHI 1300 (100 l/min) z hydroforem 25 l do nawadniania dużego ogrodu.
  • #12 21574787
    franczesko5521
    Poziom 3  
    >>21574775 Przecież napisałem o pływaku sprawdzającym, czy zbiorniki z wodą są puste. Nie wiedziałem, że ktoś może to pomylić z malutkim 24 l hydroforem ;-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy regulacji prędkości pompy Omnigena MHI 1300 (100 l/min) z hydroforem 25 l stosowanej do nawadniania dużego ogrodu. Problem polega na konieczności utrzymania ciągłej pracy pompy przy zmiennym poborze wody, aby uniknąć częstego załączania i wyłączania presostatu, co skraca żywotność urządzenia. Proponowane rozwiązania to zastosowanie falownika do regulacji obrotów pompy, sterowanego sygnałem analogowym z czujnika ciśnienia, co pozwoli na utrzymanie stałego ciśnienia niezależnie od stopnia otwarcia zaworu. Dyskutowano o możliwościach podłączenia czujników ciśnienia (0-10 V, 4-20 mA) do falownika oraz o konieczności prawidłowego ustawienia parametrów falownika, aby uniknąć uszkodzeń. Poruszono też kwestię zabezpieczenia przed suchobiegiem i wpływu częstego rozłączania zasilania przez pływak kontrolujący poziom wody w zbiornikach. Autor wyjaśnił, że pompa zasila system złożony z trzech mauzerów, a studnia ma ograniczoną wydajność (ok. 22 l/min), co wymusza ciągłą pracę pompy z falownikiem, aby ograniczyć liczbę cykli załączania. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące zwiększenia pojemności zbiornika buforowego lub zastosowania zaworu nadmiarowego do odprowadzania nadmiaru wody, jednak autor uznał to za mniej praktyczne. Podkreślono, że falowniki dedykowane do pomp są droższe i nie zawsze dobrze oceniane, co skłania do rozważenia tańszych rozwiązań, np. falowników ogólnego przeznaczenia lub własnej automatyki opartej na sterownikach chińskich.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA