Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mondeo `01 jak zdemontowac tapicerke? wybor glosnikow!

luban_x 26 Jul 2006 22:16 4623 4
    luban_x
    Level 11  
    witam Forumowiczow.
    moj temat dotyczy koncepcji rozbuowy Forda Mondeo 2001.

auto - Ford Mondeo mk III (akutalny model).
    radio - swiezy nabytek - Alpine CDA-7893

czy wie ktos jak zdjac tapicerke z drzwi krok po kroku? potrzebuje dokladnej informacji jak to zrobic. przednie szyby elektryczne, tyl korby.

zastanawiam sie teraz nad tym co ma grac w drzwiach w tym aucie.
    postanowienia sa nastepujace:
    - instalacja bez wzmacniacza
    - glosniki w przednich i tylnich drzwiach
    - najlepiej system odseparowany dwudrozny
    - koszta nie powinny przekroczyc 700zl
    - w gre nie wchodza zadne zmiany zewnetrzne (ciecie tapicerek itp), wszystko ma wygladac jakby nic nie bylo robione, jedyne na co moge sie zgodzic to tweetery na desce bo nie mam innego wyjscia.

slucham roznego typu muzyki, wlasciwie to od wszystkiego po troche, glownie pop i rap.
    z glosnoscia bywa roznie, zdarza mi sie sluchac muzyki dosyc glosno.

standardowo ford montuje glosniki 5x7" co jest tu przeszkoda, ale do przeskoczenia, kupie pierscienie redukcyjne z mdfu na glosniki 16cm, myslalem o aluminium ale nie wiem skad takie wziasc i jaka bylaby ich cena (jesli ktos ma namiary to bylbym wdzieczny).

o wytlumieniu drzwi pomysle pozniej (jak bedzie kasa).

w przednich drzwiach widzialbym zestaw odseparowany z tweeterami wyprowadzonymi na pulpit ze wzgledu na brak miejsca w drzwiach.
    w tylnich drzwiach zas glosniki dwudrozne.

podajcie swoje propozycje co do glosnikow, mialem w swoim posiadaniu juz hertze dsk 165 oraz focale access 165a podlaczone pod pioneera deh-77mp i przyznam ze oba zestawy graly calkiem dobrze, ale bardziej podobal mi sie dzwiek wydawany przez focale, szczegolnie do gustu przypadly mi tony wysokie.

musze przyznac ze glosniki ktore sa obecnie w aucie graja naprawde super jak na serie, chociaz do konca nie jestem pewien czy to seria bo graja nawet za dobrze :] chcialbym to sprawdzic ale nie wiem jak zdjac tapicerki i czekam na Wasza pomoc.

acha, sprzet bede kupowac z Allegro, moze byc uzywany.

jaka jest glebokosc montazu glosnikow w tym aucie?
    zna ktos jakis serwis CA z 3miasta ktory by mi pomogl w montazu tego sprzetu za rozsadna kase?

z gory dzieki za informacje.
    luban_x
    Level 11  
    car audio reda za montaz glosniczkow spiewa ponad 200zl, a wydaje mi sie ze za zdemontowanie boczkow drzwi, zlutowanie paru kabelkow to znacznie za duzo, bo to praca na gora dwie godzinki.
    Rademal
    Level 20  
    Ja zrobię CI to ale jestem z Chełmna w kuj-pom :P za 200zł to przyjade do CIEBIE do 3 miasta i Ci to zamontuje :)
    zcera
    Level 10  
    zdejmowanie tapicerki:
    http://fordwiki.co.uk/index.php/Removal_Of_Door_Cards_-_Mk3
    czyli po prostu:
    1. zdejmujesz zaślepkę trójkąta od lusterek
    2. wykręcasz wkręt, pociągasz plastik i wychodzi
    3. zdejmujesz zaślepkę od wnęki klamek, wykręcasz wkręt torx i zdejmujesz plastik.
    4. zdejmujesz plastik od uchwytu, pod spodem dwa wkręty.
    5. 6 wkretow wokół tapicerki.
    Jak już wszystko powykręcałeś to cały boczek bez problemu i oporów pociągasz do góry i gotowe.
    Tył korby: najpierw zdejmujesz te korby, reszta jw. (bez plastiku lusterek oczywiście)

Głębokość osadzenia głośników z przodu:
    - od istniejącego oryginalnego dystansu 5x7 do plastiku tapicerki ok 2,5 cm
    - od blachy drzwi do plastiku tapicerki: 5-6 cm
    Głębokość tyłu nie znam ale plytsza.

Dobra rada: najpierw wytłumienie, potem modyfikacje audio. Osobiście wole jezdzić wytłumionym samochodem z serią audio niż harczacymi extra głosnikami. Poza tym, komfort jazdy jest o niebo lepszy.

Skoro uważasz ze te głośniki ktore sa 'daja rade' to pewnie masz wersje ghia z lepszymi glosnikami (te gorsze tez sa made in china). Nie ukrywam, seryjne lepsze glosniki nie sa najgorsze.