Mam ten sam problem. Kilka tygodni temu uruchomiłem taki telewizor (uszkodzony TDA8375AH, 2SD2153, BUH515 oraz wzmacniacz m.cz.). Działał dobrze do wczoraj, strzeliło kilka razy trafo i uszkodziło BUH515. Po wyjęciu go TV reagował poprawnie na pilota, tzn. pojawiały się i znikały impulsy H na bazie BUH515. Po założeniu sprawnego BUH nie wiem jakim cudem telewizor zachowuje się w sposób opisany przez kolegę ukitech , tylko że u mnie jest 1-sekundowy błysk diody i 10 sekund przerwy. Zasilanie TDA8375AH oczywiście w normie: 53 noga 7,95V, 22 i 23 - 7,7V.
Oczywiście jak wyjmę HOTa jest to samo, rezystancja pomiędzy 53 a 56 nogą TDA wynosi 800 omów (w układzie), czyli jest szansa że żyje.
Czy ta dioda sygnalizuje coś konkretnego??
Sam sobie odpowiem na to pytanie, a może przy okazji komuś pomogę:
Po założeniu nowego trafa (HR7340) dioda nadal migała i nie było impulsów H, wyjąłem pamięć 24C161 i telewizor zaczął się włączać. Oczywiście nie ma treści obrazu i geometrii, ale sądzę że to tylko kwestia zaprogramowania i wlutowania pamięci. Widocznie podczas strzałów trafopowielacza coś się w pamiątce poprzestawiało.
No i znowu sam sobie odpowiem:
W tym miejscu
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic430406.html kolega Marko121 podał dobry opis diagnozowania i naprawy chassis CS a ja pozwolę go sobie uzupełnić o sytuację gdy przetwornica pracuje prawidłowo, reset procesora też jest OK, TDA8375AH sprawny a impulsy H nie pojawiają się i miga zielona dioda. W tym przypadku proponuję wymienić pamięć (24C16). Ja założyłem czystą i telewizor się włączył, i pytał o jakiś PIN. Wyłączyłem go, włączyłem ponownie i już pytania nie było. W tym monencie należy odbiornik wyłączyć a następnie włączyć w trybie serwisowym i dokonać koniecznych ustawień, ja tego nie zrobiłem i przy kolejnym uruchomieniu miałem znowu migającą diodę i brak impulsów. Reasumując:
1. Wyjmujemy pamięć.
2. Kupujemy nową lub próbujemy starą wyczyścić w programatorze.
3. Zakładamy nową pamięć i włączamy TV - powinien się włączyć z niebieskim tłem i pytać o pin.
4. Wyłączamy wyłącznikiem sieciowym i włączamy ponownie - jest obraz (śnieży).
5. Jeszcze raz wyłączamy wyłącznikiem sieciowym i włączamy w trybie serwisowym (2 skrajne przyciski na klawiaturze lokalnej i włączamy sieciowym).
6. Po wyregulowaniu w trybie telewizor jest gotowy do pracy, programujemy kanały i oglądamy.