Ponieważ konstrukcja przetwornicy wydała mi sie podobna do Sharp 70es03SN, więc sprawdziłem te elementy, które kiedyś wymieniłem przy identycznej usterce w 70ES03SN, niestety bez rezultatu, choć zrobiem to zgrubnie,bez wylutowywania, bo tranzystory sterujące kluczem są smd. Czy może to oznaczać uszkodzenie procesora klawiatury?
Do Richi
W tym odbiorniku przetwornica nie musi wystartować, aby osiągnąć stan standby. Procesor klawiatury ST6 jest po gorącej stronie przetwornicy i komunikuje się z procesorem głównym ST10 za pomocą transoptorów, i ST6 wywołuje start przetwornicy po otrzymaniu rozkazu z pilota, a tym samym uruchomienie całego odbiornika. A zasilany jest z prostownika sieciowego.
Bu508AF to HOT, kluczem przzetwornicy jest tranzystor unipolarny, któy zwarty nie jest.
do jez
Mam w takim razie pytanie, czy zastosowanie Bu508AF jest dopuszczalne. W odbiorniku gdy go znalazłem, to taki właśnie był zamontowany, ale w stanie zwartym. Jednak bylo widać, że ktoś w stopniu wyjściowym linii sporo lutował i mógł hota wymienić.
A jeśli nie, to gdzie kupić oryginał?
Orginal to BUH515 - kupisz to chyba bez problemu.
Poogladaj reszte elementow skoro w TV siedzialy "palce grzebalce".
Sharp reaguje alergicznie na wszelkiego rodzaju zmiany.
Do jez
Dzięuję za poradę dotyczącą oryginalnego HOTa, mam schemat ściągnięty z elektrody, ale tam są tylko jakieś dziwne oznaczenia wg sharpa. Na razie jestem w trakcje naprawy przetwornicy.
Ostatnio odkurzyłem odbiornik, który przestał prawie 2 lata zapomniany. Został odstawiony, ponieważ nie ruszała przetwornica przy sztucznym obciążeniu żarówką i nie bardzo było wiadomo dlaczego. Ostatnio zaobserwowałem oscyloskopem po wtórnej stronie przetwornicy, że przetwornica próbkuje (są widoczne jakieś szpilki), jednak nie wiadomo czemu nie może wystartować - zwarcia zostały wykluczone, podobnie jak sprawdzenie elementów przetwornicy. Wstawiłem zgodnie z poradami BUH515 i TV ruszył. Niestety, radiator HOTa grzeje się niemiłosiernie i po kilku minutach juz nie było HOTa i znów nie startuje przetwornica. Co może być przyczyną grzania się HOTa. Z góry dzięki za pomoc.
Witam tego typu TV najlepiej naprawiać następująco
tak jak CURTIS na motoroli w szereg z kluczem do trafa WN żarówka 25W/220V aby minimalnie wysokie ruszyło wtedy układy procka się budzą i można łotwo go odpalić
CO do tego tranzystora kolega ma racje firmy Marocco.
JEST DOBRA
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
W telewizorze Sharp 28HW-53E wystąpiła usterka polegająca na spaleniu tranzystora BU508AF w przetwornicy, która nie uruchamia się pod obciążeniem żarówką. W oryginalnej konstrukcji zamiast BU508AF stosowany jest tranzystor HOT o oznaczeniu BUH515 (oryginalny model RH-TX0144BMZZ), który jest elementem krytycznym i selekcjonowanym przez producenta. Przetwornica w tym modelu nie musi startować, aby osiągnąć stan standby, gdyż procesor klawiatury ST6 steruje jej uruchomieniem po otrzymaniu sygnału z pilota, komunikując się z procesorem głównym ST10 przez transoptory. Wymiana BU508AF na BUH515 pozwoliła na uruchomienie telewizora, jednak tranzystor HOT nadmiernie się nagrzewa, co powoduje jego uszkodzenie i ponowny brak startu przetwornicy. Zalecane jest stosowanie oryginalnych lub wysokiej jakości zamienników (np. ST z Marocco) oraz sprawdzenie pozostałych elementów przetwornicy, zwłaszcza po ingerencjach serwisowych. Do uruchomienia przetwornicy można zastosować metodę z żarówką 25W/220V w szereg z kluczem, co umożliwia delikatne podniesienie napięcia i start układów procesorowych. Schematy serwisowe są dostępne na forum elektroda.pl, jednak oznaczenia elementów są specyficzne dla Sharpa. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.