logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór subwoofera do auta: Peiying PY-PA300F4 czy STX GDN-27-300-4-SS?

klicki89 28 Lip 2006 08:17 14159 24
REKLAMA
  • #1 2857862
    klicki89
    Poziom 11  
    Witam chciałbym zrobić suba do samochodu 50litrów netto closed, ponieważ według mnie z zamkniętych obudów milszy jest bass! Napędzić chcem to Blaupunktem GTA450 2*150w rms! Sub ma starczyć mi na lata i żeby nie poległ na jednej większej imprezie na świerzym powietrzu?!? Mam do wyboru Peiying PY-PA300F4 oraz STX GDN-27-300-4-SS co byście mi poradzili i w jakie budy to wsadzić??A może coś lepszego z STX'a oprucz GDN-30-300-4-AP bo jakoś nieufam membramie która wychyla się na 3mm!?
    Z góry dzięki! Pozdrawiam!

Tu link do Peiying'a
    http://www.allegro.pl/item117750447_audiosklep_masakrator_30cm_500w_.html
  • REKLAMA
  • #2 2858464
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

Z tych 3 to ja bym wybrał 30-300-4AP :P wedlug mnie mozna mu zaufać pozatym to XMAX=3mm czyli według mnie mębrana ma większy skok, o wiele większy, i to do 40l przy 40hz sprawdzona konstrukcja, jest sporo takich w dziale DIY. Co prawda tego peiyinga nie słyszałem, ale jakoś mi się chyba nie podoba, ale mogę się mylić :P.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2859961
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 45
    ten 30-300 ma taki skok ale w pracy liniowej - Xmax. Skok niszczacy cewke ma duzo wiekszy. Bylo kilka filmikow z praca tego glosnika - wystarczy poszukac.
  • #4 2861169
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Nie wymyslaj, do auta najlepszy 30/300/4AP
  • #5 2861370
    mc_thorn
    Poziom 11  
    też tak myśle że powinien się najlepiej z tych przetworników nadac stx
  • #6 2861523
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    To żenujące, jak łatwo przesądzacie sprawę. Idę o zakład, że nikt z odpowiadających nie słyszał tego Peiyinga, a tak kategorycznie stwierdzacie, że lepszy STX. Radzę wszystkim radzącym przynajmniej posłuchać, by móc się wypowiadać. Pisałem już tutaj, że ze znajomym próbowaliśmy różne głośniki jako materiał na tanie i dobre kolumny, do zawodów stanęły: Tonsil, Dibeisi, Blow, Peiying, STX i Tesla. Nie tylko moim zdaniem, ale kilku kibicujących nam słuchaczy, definitywnie odrzuciliśmy w pierwszej kolejności STX, Tonsila znajomy odrzucił z ciężkim sercem tylko i wyłącznie ze względu na cenę. Wybrał Blow Adrenaline i faktycznie ten głośnik grał przyjemniej niż pozostałe. Podczas prób wyszła mizeria głośników STX - nie dość, że wymagaja potężnych wzmacniaczy, to jeszcze zachowują się jak szmaciane. W wielu produktach wyraźnie widać niechlujny montaż. Wystarczy wziąć do ręki polecanego przez Was STXa i Peiyinga, by przekonać się, że STX wypada gorzej.
    Co do opisów w dziale DIY - fanatycy STX montują głośnik samochodowy 30/300/4AP do subwoofera domowego i piszą powiećsi SF wychwalające brzmienie takiej konstrukcji.
  • #7 2861551
    cytrus51
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    @md ma calkowita racje. sam robilem sub-a na 32-300-4 i musze powiedziec, ze zeby go ruszyc musialem znalezc niezly piec. a i tak nie nadawal sie nigdzie indziej jak na duze sale.
    za to peiying i jego nowe konstrukcje, szczegolnie ta z szerokim resorem bardzo mi sie podobaja. w sam raz do auta albo pokoju. ja polecma obudowe band-pass. najlepsze wrazenia ;)
  • #8 2861878
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    :arrow: Hmm.... w sumie to jedni i drudzy maja racje. Ale patrzac na parametry tego Peiyinga to nie sa za dobre , Fo: 39,828 Hz 39 to troche dużo do tego Qts: 0,487 wiec głośnik sie nie nadaje do bass-reflex , i jeszcze SPL 89dB też nie rewelacyjnie , za to stx ma lepsze parametry od tego Peiyinga ale ma gorsze wykonanie czytajac opinie użytkowników...
  • #9 2861919
    md
    Poziom 41  
    Coś Ci się pomyliło, subwoofer samochodowy to nie kino domowe i nie schodzi do 18Hz ;)
    Czym zasilić STXa w samochodzie i jaki byłby koszt takiego wzmacniacza?
    Skąd pomysł, że głośnik Peiying nie nadaje się do Bassreflexu?
  • REKLAMA
  • #10 2862980
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    :arrow: Qts
  • #11 2863039
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Stosunkowo wysoki. Ale dizęki wysokiemu Fs jakoś może się jako tako nadawać. EBP czyli Fs/Qes > 50

nie podoba mi się bardzo wielka masa membrany jakby nie pasowała do tego SPL. To moge akurat przeliczyć

Po za tym nie dawałbym pewności tym parametrom, Peying czy jakmu tam to raczej nazwa piłeczek pingpongowych, takie co pekają przy jednym klupnięciu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 2863411
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 45
    srednio mi sie podoba ten peying. Mms wysoki w porownaniu do stxa. Proponowana obudowa wyzsza od VASu. Na dodatek mozliwosci glosnika przedstawione w winisd, zamiast pomierzone.
  • #13 2863608
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Przeliczyłem parametry nie sa takie złe ale chyba nieoprawdziwe. Wszystko się zgadza nawet SPL. jak na chińszczyzne to po za tym drogi.

O co chodzi z tymi parametrami więc powiem, powiedzmy kupuje Noname w ChRL (chińskiej Republice ludowej> jest duzy kolorowy i smierdzi nowoscią, parametrów nie ma co mierzyć bo nawet nie będą sie zgadzac z równaniami a seria będize miała odchyły o ponad 20 cm...

wiec co robie - otiweram bass Box i wymyslam parametry: Powiedzmy dla 30 centymetrowca:

Fs = 18, Hz
    Qms = 8,
    Vas = 100, liters
    Cms = 0,391 mm/N
    Mms = 200, g
    Rms = 2,827 kg/s
    Xmax = 20, mm
    Xmech = 30, mm
    P-Dia = 232,4 mm
    Sd = 424,4 sq.cm
    P-Vd = 0,849 liters
    Qes = 0,216
    Re = 6,667 ohms
    Le = 1,3 mH
    Z = 8, ohms
    BL = 26,42 Tm
    Pe = 300, watts
    Qts = 0,21
    no = 0,26 %
    1-W SPL = 86,36 dB
    2.83-V SPL = 87,14 dB

nic tylko kupować do BR BL takie że wyrywa żużel z huty żelaza podczas startu muzyki.

STX też wszystkiego nie mierzy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 2864722
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    Co blow-ów się całkowicie zgadzam z Md, te głośniczki mnie zaskoczyły swoją jakością , zwłaszcza 20 cm-trowy. Stosunek cena/jakość rewelacyjny.
    Tyle tylko, że jak pojawią się w sklepie, i ktoś komu bym zachwalał kupi - to może się okazać że inny egzemplarz jest kompletnie do luftu. Ta wspominana 20-stka np ma efektywność prawie 88dB, to znakomicie jak na małego chińczyka, tylko czamu producent twierdzi, że 93dB ???
    Moc RMS tak uczciwie, na długotrwałe katowanie to oceniam go na 50-60 W. Czemu chcieli mi wmówić że 300 W ???
    Md, ludzie nie twierdzą, że STX to cód, miód, orzeszki i goła baba. Po prostu STX jak robi lichy głośnik, to jego lichych parametrów nie ukrywa. Wyroby są powtarzalna w granicach przyzwoitości. Wiesz co kupujesz, parametry możesz wklepać w symulator i z góry się spodziewać jak zagra. A z chinczykami - loteria.
    A większość ludzi w sklepie (również internetowym) chce robić zakupy, na ruletkę chodzą gdzie indziej.
    Ci co handlują tynm tanim chłamem, lepiej by wyszli nawet pobierznie mierząc choć parę podstawowych parametrów, i przedstawiając je uczciwie, jakie by nie były.
  • #15 2877854
    klicki89
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim! Zdecydowalem się jednak na GDN-30-300-4-AP, tylko mam pytanie czy da się go wsadzić do B-P i czy ktoś to próbował zrobic bo nieznalazłem niczego na forum?!?
    Pozdrawiam!
  • #16 2878165
    Elvis18
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Ja teraz bym się nie zastanawiał czy stx czy jakiś chinczyk, od razu bym brał sprawdzony głośnik czyli stx, naprawdę potęga, ale nie każdemu przypadnie do gustu, ale jak do techno to super, a skok jest potężny zresztą było widać na filmikach, które nakręciłem i dałem do działu DIY. Membrana luzem skacze ponad 2cm, a xmax 3mm tylko dobrze o nim świadczy bo ma szybkie kopnięcie. Super niskiego i powolnego zejścia nie ma od tego jest pioneer. Stx to do zrobienia rozpierduchy w aucie techniawką. I tylko do bas reflex go dawać bo szkoda głośnika

pozdro
  • #17 2882117
    djville
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Ludzie! Podejrzewam że żaden z was nie słyszł tych głośników na raz! I żadnen z was nie może oceniać że ten stx jest lepszy! Stx naprawde potrzebuje mocnego wzmacniacza 89dB jak na głośnik niskotonowy to Dość słabo...:( Ale mniejsza z tym... STX ma swoją renome. Ale dlaczego nie dać szansy innym głośnikom. Najpierw powinniście się zastanowić do czego ma być ten głośnik. Czy do grania czy do szpanowania! Ja bym polecał Peiyniga! Ma prawie te same prametry co STX ale za to jak wygląda! W sumie parametrami nie powinienem sie kierować bo w obu przypadkach mogą być oszukane! Pamiętajcie technika idzie do przodu> "Nigdy nie mów nigdy" ...

Dodano po 14 [minuty]:

I jeszcze jedno... Nigdzie nie napisałem że STX jest gorszy!Uważam że żaden z tych głośników nie jest zły. Ale najpeszą klasę mają SUBWOOFERy JBL!!!! To jest marzenie każdego maniaka głębokiego i czystego basu! Teraz jestem posiadaczem ALPHARDA LW120H82 (PODOBNO NAJLEPSZA KONSTRUKCJA ALPHARDA PO CW) i jestem z niego zadowolony... a miałem naprawdę dużo sprzętu z niższej póki. Teraz też rozważam sprzedaż tego woofera. Wiem że TO ALPIERD ale byście go słyszeli. Podobno takie są do dupy tak męczą uszy i dudnią. Tyle straszyli na takich forach... tymczasem i tak dokonałem jego zakupu. I musze powiedzieć że co 2 się mylił! Bass jest naprawde głęboki z tym że dopiero w 100 litrowej obudowie! ALE GRA PIĘKNIE NIE BARKUJE MI ŻADNEGO PASMA Prócz tych 25Hz które doskonale przenosił CW. Ale nie o ten głośnik tu chodzi... W sumie kupiłem tego Peiyinga po waszych odmowach na tym forum.... zobaczymy:) Niedługo podeślę fotki mojego suba... :) Choć jeszcze nie jest do końca wykończony...
  • #18 2882179
    md
    Poziom 41  
    To jakaś paranoja - renoma STX. Ludzie, obudźcie się. STX-y mają "renomę" wśród małolatów na forach dyskusyjnych, a ściślej na Elektrodzie. Dla ludzi zajmujących się na poważnie sprzętem audio głośniki tej firmy nie są brane pod uwagę.
    Wysoka pozycja STX-ów na Elektrodzie wynika z ich ceny i przekonania, że powstało mnóstwo świetnych konstrukcji w oparciu o te głośniki. Prawda jest niestety inna. Głośniki te są cenowo i jakościowo porównywalne z innymi chińskimi produktami, ale ktoś mądry z Elektrody zawyrokował, że są lepsze, bo producent podaje parametry.
    Kiedy większość z Was dorośnie na tyle, by umieć odróżnić cenę poszczególnych składników subwoofera od faktycznego kosztu jego zbudowania, odkryjecie coś, co jest oczywiste, a czego nie możecie jeszcze pojąć - lepiej kupić solidny produkt, nawet za wwższą kwotę, niż męczyć się nad taniochą i nie być zadowolonym z efektu końcowego - zobaczcie na Elektrodzie, ilu konstruktorów zachwyconych swymi cudami techniki na STX, od razu chce sprzedawać te cudowne produkty - czyżby rozczarowanie brzmieniem? A może fakt, że nie problem zbudować, a problem napędzić te mocożerne potwory. Zrozumiecie, że nie warto mierzyć poniżej Tonsila, Beymy, Visatona i innych producentów głośników, a nie zabawek.
    Co do STX vs Peiying - tego drugiego łatwiej "ruszyć", a planowane zastosowanie w samochodzie powoduje, że parametrami użytkowymi w zakresie car audio nie odbiega od STX.
    Poniżej fotka 18 calowego chińczyka za cenę ok 300zł. Porównajcie z GDN-38 STX-a, oczywiście wiem, że zaraz ktoś powie, że różnica w cenie, ale niech ten ktoś się zastanowi, czy 100 zł to taka duża różnica w przypadku różnicy w wielkości głośników i kosztach całości konstrukcji.
    Załączniki:
    • Wybór subwoofera do auta: Peiying PY-PA300F4 czy STX GDN-27-300-4-SS? 18.jpg (23.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #19 2882416
    klicki89
    Poziom 11  
    No dobra STX czy Peiying!? Ja wybrałem stx'a więc może ktoś mi podpowie w jaka budę go najlepiej wsadzić i na jaka częstotliwość go zestroić?? Z tego co znalazłem na elektrodzie to najlepiej spisuje się w 40l strojenie na 40Hz może ktoś wpakował go w jakąś większa bude a może mniejsza??A może i znalazł się też taki który próbował go w b-p lub closed nie tylko w b-r?!
    Pozdrawiam!
  • #20 2882527
    djville
    Poziom 15  
    MD masz rację! Renomę wśród ludzi którzy nie słyszeli nigdy pożądnego suba! I odrazu zachwycają się brzmieniem STX. Nie chciałem poprostu poniżać żadej Firmy. Bo i tak znajdą się ludzie którzy powiedzą że STX jest najlepszy! Lepiej jest dołożyć ale nie każdy może dołożyć... dlatego szuka czegoś taniego ale w dobrej jakości do ceny! Więc polecam peiyinga:) Żaden głośnik poniżej 200zł to nie cud świata!

Dodano po 7 [minuty]:

A czasami jest tak że zbudujemy jakiegoś suba w domciu z tego co mamy... i zakupimy tani głośnik oraz odpowiednio go dopieścimy aby wyglądał poprostu ładnie a potem aby zarobić na coś lepszego sprzedajemy go!!!! To jest cel sprzedarzy! Bo są ludzie których nigdy nie będzie stać na coś lepszego i kupią coś co będzię na miarę ich portfela i będą z tego zadowoleni. A maniacy których nie stac odrazu wydać na. 2000zł zawsze będą chcieli iśc do przodu! WIĘC!!!! ?
  • #21 2882599
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    BOŻE az mnie sciska w dołku jak slucham wypocin MD... TOZ TO PARANOJA!! Myslisz ze ludzie mogą sobie pozowlic na EQ Magma do samochodu z zarobkami 1500zl/miech? Oczywiscie moglby taki kupic a co potem by do garnka włozył? nie samym dzwiękiem czlowiek zyje, a opłaty? a wyżywienie? a czynsz? a paliwo? Mam wrażenie jakbys zawsze opływał w dostatkach i nigdy nie poznał co to życie z niskimi zarobkami... dla wielu ludzi stx jest najlepszym wyborem bo kierują sie także ceną w wyboże i to nie tak ze na elektrodzie panuje przekonanie ze STX to swietne glosniki... bo my wiemy ze one takie swietne nie są. Pozatym Beyma i Tonsil do samochodu? to jeszcze gorsze rozwiązanie. Widac ze nie miales stycznosci ze sprzętem CA. Jakos nie umie sobie wyobrazic zadnego glosnika tonsila w skrzyni w samochodzie... Czesto na elektrodzie pojawiąją sie tematy typu subwoofer do XXXzł i najczesciej jest to granica 200zl-300zl. Jak myslisz dlaczego? Niektorzy ludzie nie potrzebują zadnej jakosci w samochodzie, wystarczą im radio - szajs z bazaru i wspolosiowe do drzwi za 25zl... niektorzy chcą miec ciekawiej i budują sobie do tego subwoofer! chlopie obudz sie to nie są zawody dB Drag a prawdziwe życie tu nie licza sie decybele tylko pieniądze!
  • #22 2882671
    md
    Poziom 41  
    Właśnie dlatego trzeba się z daleka trzymać od STX-ów, które wymagają potężnych wzmacniaczy, by zagrać jako tako. Nie zrozumiałeś mojego tekstu, więc Cię ściska tu i ówdzie. O tym właśnie pisałem, że ludzie wydają 50 zł na głośnik, który jest dobry, bo tani, a potem płaczą, bo pocięli płyty, sklecili obodowę, wykończyli, podłączają do wzmacniacza 30W, a tu kiszka....
    Zejdź na ziemię i policz, czy nie lepiej kupić droższy głośnik z wysokim Spl niż STX i do tego wzmacniacz 300W.
    Co do opływania w dostatku - już dawno powiedziano, że mniej majętni ludzie powinni kupować rzeczy DOBRE, a nie tanie.
    Co do postów typu: mam 100 zł. i chcę zbudować subwoofer - już pisałem na forum - nie trać czasu przy komputerze, znajdź odpłatne zajęcie, uzbieraj trochę grosza i wydaj go sensownie, na zakup solidnego sprzętu lub solidnych głośników - to cała moja filozofia.
    Ci, którzy chcą zbudować dobry subwoofer za 200 zł - oni potrzebują kogoś, kto im uczciwie powie, że za te pieniądze szkoda czasu pieniędzy i energii. To tak samo, jak gość ma w kieszeni 500 zł i chce jeździć samochodem. Za 500 zł kupi rozpadającego się malucha, czy to znaczy, że trzeba mu doradzać zakup takiego złomu, czy lepiej rozradzić malucha i poradzić zakup roweru.
  • #23 2882979
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    no to widac ze masz inne poglądy bo ja bym wolal jednak malucha.... nim przewieziesz 4 osoby a na rowerze ani jednej, jedynie co to plecak. tak samo wolalbym za 200zl zrobic subwoofer jako taki na stxie i zasilic go marnym TDA niz uzbierac i utopic w tym wiecej pieniędzy, chociaz roznicy przecietny zjadacz chleba nie uslyszy. To ja wlasnie jestem na ziemi... dla niektorych extreme zagra jak JBL... wiec mi nie mow o schodzeniu na ziemie i nie lepiej kupic drozszy glosnik i mniej mocy, bo nikt nie powiedzial ze nie mozna zasilac stxa koncowka 50W... nie bedzie takiej kontroli jak 300W ale dla wiekszosci wystarczy
  • #24 2883648
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    obaj macie racje poprostu zalezy kto co lubi jeden nie uslyszy roznicy miedzy dibeis a visatonem i sobie kupi jak najtanszy a drugi ktory ceni sobie jakosc bedzie zbieral pol roku i sobie kupi wymarzony glosnik kazdy ma inne podejscie i inne cele jeden robi bo jest to jego pasja a drugi zxrobi bo wszyscy robia to on tez co doskonale widac na forum gdzie 70%9moze troche przesadzilem :D ) na akustyce dotyczy pytan o suba na stx :D ja osobiscie wolalem dozbierac sobie kasy i zainwestowac w porzadny sprzet ktory ma mi sluzyc latami i z ktorego jestem zadowolony
  • #25 2884391
    djville
    Poziom 15  
    Taka prawda! Każdy kupuje to na co go stać...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru subwoofera samochodowego do obudowy zamkniętej o pojemności około 50 litrów, napędzanego wzmacniaczem Blaupunkt GTA450 (2x150W RMS). Porównywane są modele Peiying PY-PA300F4 oraz STX GDN-27-300-4-SS, a także alternatywnie STX GDN-30-300-4-AP. Użytkownicy wskazują, że STX GDN-30-300-4-AP jest popularnym wyborem ze względu na parametry takie jak Xmax=3mm i sprawdzoną konstrukcję, choć wymaga mocnego wzmacniacza. Krytykowane są kwestie jakości wykonania STX oraz ich niska efektywność (około 89 dB SPL). Peiying oceniany jest jako mniej pewny, z parametrami Fo około 39 Hz, Qts 0,487 i SPL 89 dB, co może ograniczać zastosowanie w bass-reflex, ale chwalony za nowe konstrukcje i atrakcyjną cenę. Wskazano, że parametry Peiyinga mogą być nie do końca wiarygodne, a głośniki chińskie cechuje duża rozpiętość jakościowa. W dyskusji pojawiły się opinie, że STX lepiej sprawdza się w obudowach bass-reflex, a Peiying może być lepszy do band-pass lub closed. Poruszono także kwestie ekonomiczne – wybór między tańszym głośnikiem o przeciętnej jakości a droższym, solidnym modelem. Autor ostatecznie zdecydował się na STX GDN-30-300-4-AP i pytał o optymalną obudowę i strojenie, zwłaszcza możliwość zastosowania w band-pass. Wskazano, że STX najlepiej pracuje w obudowie około 40 litrów z tuningiem około 40 Hz, a do band-pass jest mniej popularny, ale możliwy do zastosowania. W dyskusji pojawiły się także wzmianki o innych markach i modelach, takich jak Blow Adrenaline, Tonsil, Dibeisi, Tesla oraz JBL i Alphard LW120H82, które są uznawane za wyższą klasę subwooferów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA