Witam
Mam pewien problem. Otóż nie bardzo wiem jak napisać funkcję czy kawałek kodu w C, tak aby ten potrafił zliczać przerwania (czyli logiczne zera). Mam na myśli taki program, który rozpoznawałby ilość przerwań (od 1 do 10) i na tej podstawie dokonywał jakiegoś wyboru (powiedzmy, że ustawiałby jakiś port na stan wysoki).
Obecny fragment kodu na jakim się "bawię", wygląda tak:
Fakt, że nie wiele, ale program oznajmia przerwania syngnalizując to zapaleniem diody. Dodam, że te przerwania powodowane są przez tarcze telefoniczną....zapewne wielu z was zaczynało podobnie.....
Proszę o pomoc w tym temacie.
Za wszelką pomoc z góry serdecznie dziękuje pozdrawiam. Kubbaz.
Mam pewien problem. Otóż nie bardzo wiem jak napisać funkcję czy kawałek kodu w C, tak aby ten potrafił zliczać przerwania (czyli logiczne zera). Mam na myśli taki program, który rozpoznawałby ilość przerwań (od 1 do 10) i na tej podstawie dokonywał jakiegoś wyboru (powiedzmy, że ustawiałby jakiś port na stan wysoki).
Obecny fragment kodu na jakim się "bawię", wygląda tak:
#include <avr/io.h>
#include "priv.h"
int main ()
{
PD0_OH; // pin PD0 ustawiony jako wyjście na stanie wysokim
delayms(1); // odczekanie 1ms na przeładnowanie
PD0_IH; // pin PD0 ustawiony jako wejście na stanie wysokim
for (;;)
{
if(bit_is_clear(PIND,0)) // jeśli na PD0 jest logiczne 0, wtedy:
{
PB6_OH; // zapalana jest dioda LED
delayms(5); // odczekanie 5ms
PB6_OL; // zgaszenie diody LED
}
};
return (0);
}Fakt, że nie wiele, ale program oznajmia przerwania syngnalizując to zapaleniem diody. Dodam, że te przerwania powodowane są przez tarcze telefoniczną....zapewne wielu z was zaczynało podobnie.....
Proszę o pomoc w tym temacie.
Za wszelką pomoc z góry serdecznie dziękuje pozdrawiam. Kubbaz.