logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Candy AQUAMATIC 800T - niepobieranie dodatków z drugiej przegródki, co robić?

mietex 29 Lip 2006 14:17 2426 7
REKLAMA
  • #1 2861458
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Witam !
    Proszę o podpowiedź - pralka nie przy każdym praniu pobiera dodatki do prania z tej drugiej przegródki. Nastawy co do cyklu prania są we wszystkich przypadkach identyczne, a ona raz pobierze te dodatki raz nie.
    Jeśli wysunę lekko szufladkę podczas ostatniego pobierania wody to przepływa ona przez pierwszą szufladkę, a nie przez tą ze wsypanym środkiem. Czy coś się zapchało, czy może jest tam jakiś elektrozawór ?
    Nie chciałbym bez wstępnej porady Kolegów czegoś niechcący sknocić.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2861979
    carma2
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Jest elektrozawór w przyłączu gdzie przykręcasz wąż dopływu wody. Zakręć dopływ wody, odkręć wąż, i tam jest filterek i go wyczyść.
    Jeżeli to nie to, pomyślimy dalej.
  • REKLAMA
  • #3 2862093
    mietex
    Poziom 25  
    Ale wodę ona pobiera bez problemu, chodzi mi o to, że do ostatniego płukania woda nie przepływa przez szufladkę do dodatków np. krochmalu czy płynu zmiękczającego tylko przez szufladkę do proszku piorącego.
    Natomiast czasami wszystko odbywa się prawidłowo.
    Dziękuję za podjęcie tematu !!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2862228
    carma2
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Dziwne - tak jak by nie przełączało na komore na płyn. Tym chyba steruje programator, ale na 100% pewien nie jestem.
  • #5 2862352
    mietex
    Poziom 25  
    Właśnie - gdyby Ktoś wiedział w jaki sposób odbywa się to przełączanie, albo może jest w posiadaniu schematu tej pralki ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2863060
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    Jeśli na zewnętrznej stronie pojemnika proszku(widać to po zdjęciu pokrywy górnej pralki), jest linka stalowa, to należy kilkakrotnie-energicznie poruszać w lewo i prawo ten plastikowy element na końcu linki co wchodzi do pojemnika proszku.
    Być może kamień z wody blokuje jego swobodę ruchów.
    Pozdrawiam.
    Acha!Należy też sprawdzić czy dochodzi woda wężem do komory płukania.A odnośnie programatora to może jedynie sterować linką(poprzez krzywki), lub elektrozaworami - i tyle na ten temat :).
  • #7 2863340
    mietex
    Poziom 25  
    Witam !
    Dziękuję za rady !
    Nie zajmuję się naprawą AGD stąd moje może laickie pytania. Wczoraj dotarłem do tej praleczki i rzeczywiście tak jak Koledzy pisali strumień wody do poszczególnych komór kierowany jest za pomocą układu plastikowych przesuwek od programatora. Cofany jest do pozycji wyjściowej za pomocą sprężynki. Przeczyściłem cały ten układ, łączenie dźwigienek przesmarowałem smarem teflonowym i czekamy na efekty.
    Jest jeszcze jeden taki "myk" - na jednym z przegubów tych dźwigienek jest możliwość regulacji położenia poprzez przełożenie dźwigienki na około 10 ząbków. Na "oko" wygląda mi to na regulację przestawiania przepływu między poszczególnymi komorami.
    Zobaczymy " w praniu "
    Pozdrawiam.
  • #8 2874376
    mietex
    Poziom 25  
    Wszystko działa - winna była sprężynka, za słabo dociągała dźwigienkę w położeniu pobierania wody przez drugą komorę. Zwiększyłem trochę naciąg, przełożyłem dźwigienkę o dwa ząbki żeby bardziej dociskała przesuwkę i jest OK.
    Pozdrawiam i temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Candy AQUAMATIC 800T ma problem z nieregularnym pobieraniem dodatków z drugiej przegródki (np. płynu zmiękczającego lub krochmalu) podczas cyklu prania, mimo identycznych nastaw. Woda do ostatniego płukania czasami przepływa tylko przez przegródkę na proszek, omijając przegródkę na dodatki. Przyczyną jest mechanizm sterujący przepływem wody, oparty na plastikowych przesuwkach i linkach stalowych, które mogą być zablokowane przez kamień lub niewłaściwie ustawione. Po demontażu i oczyszczeniu układu przesuwek oraz nasmarowaniu dźwigienek smarem teflonowym, problem ustąpił. Kluczową rolę odegrała regulacja sprężynki odpowiedzialnej za docisk dźwigienki sterującej przepływem wody do drugiej komory. Zwiększenie naciągu sprężynki i przesunięcie dźwigienki o kilka ząbków przywróciło prawidłowe działanie pobierania dodatków. W pralce nie ma osobnego elektrozaworu do przełączania przepływu wody do przegródek, a sterowanie odbywa się mechanicznie przez programator i linki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA