logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co się bardziej opłaca - kupno czy budować radia CB?

Togus 29 Lip 2006 17:17 1211 8
REKLAMA
  • #1 2861916
    Togus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, chcę kupić jakiegoś taniego Cb który posiada zakres częstotliwości na których mógłbym podsłuchiwać kierowców, policje, straż itp.
    Zastanawiam sie także nad zrobieniem takiego czegoś i nie wiem czy lepiej kupić czy zrobić co sie bardziej opłaca? Mam troche częśći ze starego telewizora i nie wiem czy mogły by się przydać, jestem laikiem i dlatego pytam, prosze o pomoc .( jakie części były by potrzebne i za jaką kwotę) prosiłbym również o jakiś schemacik. Pozdro i czekam na odpowiedzi:D
  • REKLAMA
  • #2 2861948
    Roger00
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Jak jesteś laikiem, to zapomnij o budowaniu CB. Najlepiej kup sobie skaner szerokopasmowy.
  • REKLAMA
  • #3 2862042
    ali*g
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    za "skanowanie czestotliwości" zastrzeżonej -grozi do 3 lat wiezienia
    a nawet podciagnąć mogą to pod tereoryzm
  • #4 2862085
    Roger00
    Poziom 18  
    Tylko jak namierzyć kogoś, kto tylko nasłuchuje a nie nadaje? Po to są skanery bez nadawania, żeby nie zostać namierzonym.
  • #5 2862125
    ali*g
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    zakładamy hipotetycznie ze ktoś cie"podaje na tacy" kumpel.............
    dostajesz wyrok -niezła perspektywa-i robią z ciebie teroryste

Dodano po 2 [minuty]:

aspekt techniczny jest jasny (nie nadajesz )
    nie kolega pobawi się CB ........a potem kombinuje
  • REKLAMA
  • #6 2862143
    Roger00
    Poziom 18  
    Rozwiązanie jest takie: nie chwalisz się nikomu i nikt cię nie zakapuje.
  • #8 2864663
    Togus
    Poziom 11  
    Ja nie zamierzam nieczego nadawać na tych częstotliwościach:) tylko od czasu do czasu usłyszeć ,,to i owo'' a za to chyba nic mi nie zrobią, skaner czy Cb nie ma żadnego IP jak komputer wiec.... rozumie sie ,,samo przez sie'' A powracając do tematu Cb i nasłuchiwania ktoś zapodałby liste rzeczy potrzebnych do zbudowania takiego czegoś. Pozdro i thx za posty:D
  • REKLAMA
  • #9 2864707
    BPaweł
    Poziom 11  
    Zgadzam się z kolegą avatar jeśli chce tylko słuchać i nie będzie się tym chwalił nic mu nie grozi. Piszesz że jesteś laikiem, kup jakiegoś gotowca bo ze złożeniem takiego CB prawdopodobnie sobie nie poradzisz.

Pozdrawiam BPaweł

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności kupna gotowego radia CB versus samodzielnej budowy urządzenia do nasłuchu częstotliwości wykorzystywanych przez kierowców, policję i straż. Użytkownik, będący laikiem, rozważa wykorzystanie części ze starego telewizora do konstrukcji radia CB i prosi o schematy oraz listę potrzebnych komponentów. W odpowiedziach podkreślono, że dla początkujących lepszym rozwiązaniem jest zakup gotowego urządzenia lub skanera szerokopasmowego, gdyż budowa CB wymaga zaawansowanej wiedzy technicznej. Poruszono również kwestie prawne dotyczące nasłuchu częstotliwości zastrzeżonych – choć prawo nie zabrania samego nasłuchu, istnieje ryzyko konsekwencji prawnych, zwłaszcza jeśli urządzenie służy do nielegalnego skanowania. Zalecane jest dyskretne korzystanie z odbiorników, aby uniknąć problemów. Nie podano konkretnych schematów ani listy części do budowy radia CB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA