logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz Compaq PS-7201-2c 24-pin zadziała z płytą ATX 20-pin?

platrix 30 Lip 2006 08:27 2021 5
REKLAMA
  • #1 2863256
    platrix
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich
    Mam oto taki problem.
    Posiadam komputer compaga calego oryginalnego, niestety padla mi w nim plyta glowna oraz pamiec ram. Moj problem jest takiego typu, kupilem nowa plyte ATX a reszte zostawilem taka jaka jest. Plyta ma wejscie na zasilanie standardowe 20 pin a zasilacz compaqa(PS-7201-2c) ma 24! Zamowilem juz sobie przesciowke jeszcze do mnie nie doszla i nic nie podlanczalem. Na schemacie ponizej sa podane napiecia jakie maja standardowe zasilaacze ATX i zasilacze Compaga. Czy ta roznica miedzy 3V a 3,3V bedzie miala jakies znaczenie? Moge cos przez to spalic?
    Czy zasilacz Compaq PS-7201-2c 24-pin zadziała z płytą ATX 20-pin?
  • REKLAMA
  • #2 2863549
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Jeśli kupiłeś zwykłą płytę ATX nie przestosowaną do tego rodzaju zasilaczy, to będzie to miało znaczenia, ponieważ wg. normy ATX napięcie 3,3V powinno zawierać się w granicach 3,14 - 3,47V.
    Jest kolega pewien, że tam są tylko 3V?
  • REKLAMA
  • #3 2863601
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3808
    Witam !
    Jeżeli nie pomyliłeś się w tym co podałeś na rysunku , a przelotka jaką zamówiłeś nie jest dokładnie do tego modelu zasilacza Compaqa jaki posiadasz to radzę jednak zakupić zasilacz o odpowiedniej specyfikacji do zakupionej płyty głównej (są nie tylko takie niezgodności) w tym zasilaczu o jakich już powyżej napisaliście!
    Trzeba by było przekładać kabelki .
    Zapytam czemu i z jakiego powodu spaliła Ci się poprzednia jednostka czy, aby nie masz wątpliwości że nie przyczynił się do tego właśnie zasilacz ?
  • REKLAMA
  • #4 2864601
    platrix
    Poziom 2  
    O tym ze zasilacz nie będzie pasować zorientowałem sie dopiero po tym jak zakupiłem płytę główna niestety wcześniej nie zwróciłem uwagi na wtyczkę z 24 pinami.
    :arrow: Figi załączam zdjęcie trochę nie wyraźne naklejki z zasilacza tam jest 3,3V.

:arrow: Toni jeśli kupie zasilacz pod ATX'a to i tak będę miał problem z jego zamontowaniem, zasilacz oryginalny z Compaqa jest większy i ma otwory montażowe w innych miejscach.
    Przekładać kabelki już o tym myślałem rozbroiłem wtyczkę (20 pin) ze starego atx'a za pomocą igły, ale za to nie mogę sobie poradzić z tą musiałbym ja zniszczysz dlatego tez wpadłem na pomysł z przejściówką.
    Toni w sumie ten komputer nie jest moja własnością tylko młodszego kuzyna i nie otwierał go, dopiero u mnie.
    Na płycie jakieś kondensatory"?" (nie znam sie) spaliło i przy okazji pamięć zapiekła sie w slocie.
    Komputer nie jest nowy to tylko P III 1000 także kilka lat już ma i mogło się to samo z siebie też przytrafić?
    Natomiast po wyjęciu spieczonej pamięci i zresetowaniu biosu udało mi się go odpalić, ale niemiłosiernie wolno chodził i masa błędów wyskakiwała. Czy zasilacz Compaq PS-7201-2c 24-pin zadziała z płytą ATX 20-pin?
  • REKLAMA
  • #5 2865111
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3808
    Szkoda że się kolego nie znasz bo prawdopodobnie po wymianie elektrolitów i może coś jeszcze było by po kłopocie .
    Natomiast tak czy tak sądzę że powinieneś zajrzeć do zasilacza i zrobić mu przegląd !
    Jak również skoro odpalasz komputer zrobić koniecznie pomiary napięć miernikiem !
    Sądzę że nawet z przejściówką będziesz zmuszony przekładać piny z kabelkami....
  • #6 2876826
    platrix
    Poziom 2  
    Moj problem z zasilaczem juz sie rozwiazal.
    Przejsciowka ktora zamowilem okazala sie do kitu ;] wszystko sie niby zgadazlo z ale nie dzialalo.
    Chwila majsterkowania i ATX'owy 300W zasilacz zostal zamontowany.
    Dla tych co chca w przyszlosci ingerowac w zestaw Compaqa jedna rada kupujcie tylko podzespoly preferowane pod Compaqa zwracajcie uwage na szczegoly bo to wazne jak np 24 pinowa wtyczka zasilacza ;]
    A i jeszcze jedna rada nie chcecie miec problemow z wymiana czegokolwiek nie kupujcie Compaqa!
REKLAMA