Padł mi zasilacz w starym komputerze COMPAQ, a zasilacz jest firmowy o symbolu PDP100P. Mimo ze komputer jest dość starawy, lecz zasilacz posiada już złącze 24 pin. Po podłączeniu 20 pin zasilacza widzę ze komputer się włącza, ale nie startuje nic, tak jakby płyta główna była walnięta.
Wiem ze można 20 pin wsadzić w 24 pin i to powinno chodzić, ale zastanawiam się czy w tym komputerze nie ma jakiegoś sposobu z zasilaczem. Pozostałe kabelki 4 brakujące w starym zasilaczy maja zupełnie inne kolory, a miernikiem sprawdziłem przejścia i raczej nie są na bezpośrednio podpięte pod +12 +5 +3,3 i chyba masę. Co ciekawe na pewno masa jest w innym miejscu w tych 4 dodatkowych pinach, niż rozpiska standardu 24 pin.
Może ktoś z kolegów miał doświadczenie z tym typem zasilacza, czy tylko takim samym można go zastąpić czy można zrobić jakieś przeplotki. Aha dodam ze teraz to nawet wiatrak na procesorze się nie uruchamia, być może walnięty jest procesor albo płyta lecz zacząłbym od zasilacza bo ten jest martwy. Komputer normalnie został wyłączony i już nie wstał.
Poprawiłem TONI_2003.