logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq DeskPro EN: Zasilacz PDP100P - jak podłączyć 20 pin do 24 pin?

aro333 02 Lis 2007 10:08 1884 2
REKLAMA
  • #1 4439010
    aro333
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Compaq DeskPro EN: Zasilacz PDP100P - jak podłączyć 20 pin do 24 pin?
    Padł mi zasilacz w starym komputerze COMPAQ, a zasilacz jest firmowy o symbolu PDP100P. Mimo ze komputer jest dość starawy, lecz zasilacz posiada już złącze 24 pin. Po podłączeniu 20 pin zasilacza widzę ze komputer się włącza, ale nie startuje nic, tak jakby płyta główna była walnięta.

Wiem ze można 20 pin wsadzić w 24 pin i to powinno chodzić, ale zastanawiam się czy w tym komputerze nie ma jakiegoś sposobu z zasilaczem. Pozostałe kabelki 4 brakujące w starym zasilaczy maja zupełnie inne kolory, a miernikiem sprawdziłem przejścia i raczej nie są na bezpośrednio podpięte pod +12 +5 +3,3 i chyba masę. Co ciekawe na pewno masa jest w innym miejscu w tych 4 dodatkowych pinach, niż rozpiska standardu 24 pin.

Może ktoś z kolegów miał doświadczenie z tym typem zasilacza, czy tylko takim samym można go zastąpić czy można zrobić jakieś przeplotki. Aha dodam ze teraz to nawet wiatrak na procesorze się nie uruchamia, być może walnięty jest procesor albo płyta lecz zacząłbym od zasilacza bo ten jest martwy. Komputer normalnie został wyłączony i już nie wstał.
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • #2 4441021
    aro333
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Parę postów niżej pytałem o ten zasilacz, ale czy można go spokojnie zastąpić innym, i czy jest z nim problem jak z Dellowskimi. Nikt nie odpowiedział wiec zabrałem się za jego oględziny.

I tak zbudowany jest na UC3845B, a na dzień dobry nie było napięcia 5V SB. Co ciekawe sprawdziłem ta gałąź i niby wszystko gra, ale napięcie na tej gałęzi na stronie wtórnej pojawia się dopiero po paru minutach poprawne, a wcześniej jest tylko tak jakby próba włączenia wiatraka.

.Kiedy te próby ustają ta mała przetwornica działa. Jednak nawet wtedy cały zasilacz, a wiec reszta napiec milczy, i nie reaguje na żadne zwierania pinów 14 z masa. I teraz nie wiem ,czy przetwornica jest przeciążona (jakieś zwarcie ) czy może walnięty jest klucz/tranzystor bądź ten układzik. W zasadzie to sam zasilacz jest dość rozbudowany, jest masę małych tranzystorków , stabilizatorów scalonych .Nie bardzo mogę do niego znaleźć jakiś schemacik żebym mógł się jakoś rozeznać w jego budowie. Może ktoś z kolegów walczył z takim zasilaczem, wydaje się solidny. Co ciekawe jest jeszcze pionowo wlutowana jakaś płytka z tranzystorem TIP117 (darlington PNP chyba) od zarządzania pracą wiatraka, idą od tej płytki kabelki do samej wtyczki tej 24 piniowej.

Posiedziałem trochę nad tym. Podłączyłem zasilacz pod komputer i po jakiejś chwili sam zaskoczył. Sam zasilacz chyba jest sprawny tzn jego cześć wtórna podstawowej przetwornicy, gdyż po załączeniu napięcia na wyjściu są OK. Nie wiem dalej dlaczego ta przetwornica 5V SB i +3,3V SB nie startuje od razu. Wymieniłem kondensatorki elektrolityczne w okolicy UC3845 oraz kondensatorki filtrujące przy 1H0265R napędzającym ta przetwornice od SB.

Wygląda to tak jakby się sama wzbudzała, a po zaskoku napięcie zasilające te dwa scalaki z 8V (zasilacz martwy) rośnie do ok 13V i wtedy cały zasilacz zaskakuje. Czy może to być wina tych dwóch dużych kondensatorów elektrolitycznych na zasilaniu, a ich nie podmieniałem? Może one słabo filtrują i cześć tętnień sieciowych idzie po linii zasilającej i przetwornica głupieje?
    Może tak być?
  • #3 8273392
    forsoft
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Moje osobiste doświadczenia dotyczczą jedynie zasilacza PDP100P pochączącego z Compaq DeskPro EN i Compaq Deskpro Workastation AP250. Empirycznie sprawdziłem, że zasilacz PDP-110 może być stosowany jako zamiennik, z tym zastrzeżeniem, że posiada on inną (mniejszą) obudowę.

Czy istnieją inne zamienniki modelu PDP100P?

Z jakiego modelu pochodzi zasilacz PDP-110?

Zasilacze te posiadają złącze identyczne z ATX 24pin, ale funkcje niektórych wyprowadzeń są inne. Przykładowo znajdują się tam dwa wyprowadzenia do sterowania wentylatorem.
REKLAMA