logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar Kropla PMG 865 (nie wypompowywuje wody)

elab 23 Cze 2003 12:08 4391 8
REKLAMA
  • #1 260331
    elab
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam pięknie wszystkich,
    mam następny problem z pralką PMG 865 Kropla:
    nie wypompowywuje wody. W momencie, kiedy w programie dochodzi do
    wypompowania wody (po płukaniu np.) to cicho "buczy" i nie robi nic.
    Czy ktoś mógłby mi zasugerować, co sprawdzić?
    Czy możliwe, że popsuła się pompka?
    Nie mam już siły do tej pralki...
    Z góry pięknie dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam serdecznie
    ze słonecznego Krakowa.
    Ela.
  • REKLAMA
  • #2 260579
    gmp
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    elab napisał:
    Witam pięknie wszystkich,
    mam następny problem z pralką PMG 865 Kropla:
    nie wypompowywuje wody. W momencie, kiedy w programie dochodzi do
    wypompowania wody (po płukaniu np.) to cicho "buczy" i nie robi nic.
    Czy ktoś mógłby mi zasugerować, co sprawdzić?
    Czy możliwe, że popsuła się pompka?
    Nie mam już siły do tej pralki...
    Z góry pięknie dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam serdecznie
    ze słonecznego Krakowa.
    Ela.

Sprobuj sprawdzic w momencie wypomppowywania napiecie na silniku pompki, np podlaczajc zarowke 15W/220V jesl swieci to pompak jest spalona, albo masz zatkany filtr (sprawdz czy wyplywa woda gdy waz odplywowy dasz na podloge).
  • #3 260674
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Jesli buczy to moze byc przyblokowana np. za pomoca gwoździa lub innych ciekawostek w filtrze.
  • REKLAMA
  • #4 261009
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Pompka jest zablokowana.Należy ją rozkręcić i wyjąć to coś (doyyczy to pompek z silnikiem asynchronicznym).
    Gdyby to była pompka z silnikiem synchronicznym to chyba trzeba ją wymienić.
  • REKLAMA
  • #5 261956
    elab
    Poziom 11  
    Witam,
    dziękuję za wszystkie porady.
    Wąż spustowy oraz filtr nie są zatkane, to sprawdziłam.
    W jaki sposób sprawdzić, z jakim silnikiem jest pomka? Czy to jest na niej napisane?... nie mam żadnego opisu do pralki, oprócz schematów dostępnych na tym portalu. Jak najłatwiej dostać się do tej pompki?
    Pięknie dziękuję i pozdrawiam, Ela.
  • REKLAMA
  • #6 262031
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Dostęp do pompki jest najlepszy od dołu tzn. pralkę trzeba połozyć na bok wtedy jest do niej dostęp.
    Pompka z silnikiem asynchronicznym ma widoczny wirnik natomiast z silnimiem synchronicznym niewidoczny z zewnątrz jest on w osłonie z tworzywa (jest to magnes osadzony na osi).
    Powodzenia.
  • #7 264296
    elab
    Poziom 11  
    Witam pięknie,
    Polo2, pięknie dziękuję za poradę!
    Rzeczywiście, pompka (z silnikiem asynchronicznym) była totalnie zatkana takim czymś złożonym z resztek proszku, kamienia osadowego itp. Po oczyszczeniu - działa przepięknie.
    Mam jeszcze jeden maleńki problem z tą pralką - mianowicie przez górną pokrywę czasem wychodzi woda. Poza tym woda gromadzi się w pojemniczku służącym do podawania płynu do płukania. Po zakończonym praniu ten pojemnik jest w 3/4 lub nawet całkowicie pełny. Sprawdzałam, że połączenia (takie kanaliki) pomiędzy zaworami pobierającymi wodę a pojemnikami na proszek i ten płyn nie są przytkane. Co jeszcze mogłoby być przyczyną takiego zachowania się pralki?
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
    Ela.
  • #8 264417
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Sprawdz droznosc kanałów po zbiorniku, tzn miedzy bembnem a ta kieszonka na preszek i plymy tam sie nazbierac musialo.
  • #9 1462267
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar Kropla PMG 865 miała problem z niewypompowywaniem wody, objawiający się cichym buczeniem podczas próby odpompowania. Przyczyną okazała się zablokowana pompka z silnikiem asynchronicznym, zatkana resztkami proszku i kamienia osadowego. Zalecano sprawdzenie napięcia na silniku pompki oraz drożności filtra i węża spustowego. Dostęp do pompki uzyskuje się od dołu po położeniu pralki na bok. Po oczyszczeniu pompka działała prawidłowo. Dodatkowo zgłoszono problem z wyciekiem wody przez górną pokrywę oraz gromadzeniem się wody w pojemniku na płyn do płukania, co może wynikać z niedrożności kanałów między bębnem a pojemnikami na proszek i płyn. Zalecane jest sprawdzenie i udrożnienie tych kanałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA