logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother HL-1030 - poziome pasy na wydrukach, zużycie bębna światłoczułego?

Press 30 Lip 2006 14:21 2325 10
REKLAMA
  • #1 2864008
    Press
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Witam.

Problem polega na tym, ze od jakiegos czasu na wydrukach zaczernionych w 100% widac miejsca nie pokryte tonerem. Ukladaja sie one w poziome pasy.
    Wyczyscilem wszystko i nic nei pomoglo.
    Czy to moze byc objaw zuzycia bebna swiatloczulego?
    Drukarka ma przebieg okolo 10500 stron.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2864191
    tadik1

Poziom 15  
    Ocena: 20
    Objaw taki występuje gdy bęben jest naświetlony. Może wyjmowałeś bęben z drukarki i pozostawiłeś go w miejscu nasłonecznionym. Przy takim przebiegu bęben nie powinien być jeszcze zużyty.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
    Okole 4, Koronowo, 86-010 | Tel.: 661XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.drukaton.pl
  • Pomocny post
    #3 2864945
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    proponowałbym zmierzyć w jakim rastrze pojawiają się te pasy białe czy rowna sie to obrotowi bębna czy rolki ładujacej wówczas znajdziesz odpowiedź., a morze rolki transferowej
  • REKLAMA
  • #4 2865388
    Press
    Poziom 24  
    Hmmm...
    A czy efekt naswietlenia bebna moze dawac trwale skutki? bo wtedy bylaby to odpowiedz.
    paski sa w razstrze okolo 1mm. i nie sa one jakos mocno skontrastowane z czarnym tlem, ale widoczne przy wiekszych powierzchniach zaczernionych. normalnei by mi to nei przeszkadzalo, ale uzywam tej drukarki do robienia plytek PCB, wiec te przerwy mi komplikuja sprawe.
    Dolaczam zdjecie takiego wydruku. Slabo na nim widac ten efekt, ale w lewym gornym rogu troche sie udalo pokazac.
    Załączniki:
    • Brother HL-1030 - poziome pasy na wydrukach, zużycie bębna światłoczułego? paski.JPG (116.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 2865892
    hultaj
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam!
    Ze zdjęcia wynikaoby że bęben do wymiany. Zdjęcie trochę słabej jakości. Przy okazji wymień listwę bębna. Te części wymienia się zazwyczaj razem. Ale zanim wymienisz bęben i listwę przeczyść szybę lasera. Może to pomoże, czasami jest tam tonet i powstają białe paski.
    Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogłem.
  • REKLAMA
  • #6 2867206
    Press
    Poziom 24  
    Dzieki za pomoc panowie.
    Zrobilem co radziliscie i nie pomoglo niestety. Zrobilem eksperyment i wylaczylem drukarke w czasie gdy nanosila toner na papier. Walek magnetyczny kasety z tonerem byl pokryty jednolicie tonerem, a w miejscu gdzie juz toner przeszedl na beben walek byl bez tonera (zero paskow) Natomiast na bebnie swiatloczulym bylo widac dokladnie taki obraz jak wychodzi na wydruku. Zamowilem juz nowy beben. O wynikach wymiany poinformuje oczywiscie ;)
  • REKLAMA
  • #7 2874294
    Press
    Poziom 24  
    No i lipa niestety.
    Zainstalowalm nowy beben i efekt dalej taki sam, nie mam jzu pomyslow co to mzoe byc, no chyba, zeby kaseta z tonerem, ale walek magnetyczny pokryty jest tonerem rownomiernie :|
  • #8 2880032
    StefaniakNorbert
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    troche słabej jakości zdjęcię mało widać.
    oglądając je nasuwa mi się myśl że moze jest używany niewłaściwy toner
    w drukarce zmieniłeś samą rurkę bębna a nie cały moduł ??
    jeżeli tak w tej kasecie to prozaicze ale nie pisałeś czy czyściłeś elektrodę ładującą.
  • #9 2880047
    Press
    Poziom 24  
    Tak. Wymienilem tylko rure te swiatłoczuła.
    Elektrode oczywiscie tez wyczyscilem. A Toner byl doladowywany dopiero pierwszy raz do tej kasety i nei robilem tego sam, tylko dalem to do firmy zajmujacej sie takimi sprawami. Mysle ze badziewia tam nei wsypali. Pozatym na poczatku po doladowaniu bylo OK.
  • #10 2880115
    StefaniakNorbert
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    różne jest podejści różnych firm.
    jak sie nie robi tego samemu to różnie może być
    wiem że orginał to spory wydatek ale jakbyś mógł podnmienić miałbyś jasnoś co do usterki i frmy :-)
  • #11 6765530
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    Temat stary, ale mam dokładnie taki sam problem w drukarce Brother HL-1430, toner zamiennik TN-6600. Ustaliłem, że winna jest kaseta z tonerem - po prostu daje za mało tonera. W starej kasecie (też zamiennik) było nieco lepiej, ale kupiłem teraz nową i tonera daje naprawdę mało. Wydruk tekstu czy grafiki wygląda nieźle, ale nie można drukować dużych zaczernionych obszarów, a tym bardziej klisz do naświetlania płytek drukowanych. Da radę coś z tym zrobić?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W drukarce Brother HL-1030 pojawił się problem z poziomymi pasami na wydrukach całkowicie zaczernionych, które wskazują na miejsca niepokryte tonerem. Pomimo czyszczenia i wymiany światłoczułej rury bębna oraz listwy bębna, problem nie ustąpił. Obserwacje wykazały, że wałek magnetyczny kasety z tonerem jest równomiernie pokryty tonerem, natomiast bęben światłoczuły wykazuje defekt odpowiadający pasom na wydruku. Próby wyeliminowania usterki poprzez czyszczenie elektrody ładującej i wymianę bębna nie przyniosły efektu. Sugerowano również sprawdzenie rastra pasów względem obrotu bębna i rolek oraz możliwość użycia niewłaściwego tonera lub wadliwej kasety z tonerem. W podobnym problemie zgłoszonym dla modelu Brother HL-1430 z tonerem zamiennikiem TN-6600 przyczyną była niewystarczająca ilość nanoszonego tonera przez kasetę, co skutkowało słabym pokryciem dużych powierzchni. Wskazano, że oryginalne tonery i kompletne moduły bębna z listwą są zalecane do prawidłowego działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA