logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

11AK12-9 przetwornica. Po wymianie TV nadal martwy.

Mir 02 Sie 2006 11:57 1595 7
REKLAMA
  • #1 2872638
    Mir
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Witam. Uszkodzone było trafo przetwornicy - zwarcia uzwojeń po stronie pierwotnej. Trafo było SMT 9202-04, zamówiłem HR9566. Po zamontowaniu, wymianie bezpieczników telewizor jest martwy. Przetwornica zrobiona jest na TDA4605-2. Zacząłem bardziej sie wgłębiac w uszkodzenia i juz brakuje mi pomysłów. Sprawdziłem wszystko w przetwornicy i jest ok, podstawiałem juz kilka układów i tranzystorów, diody i elektrolity wymieniłem, rezystory sprawdziłem wszystki i sa okej (wymieniłem rozruchowe). Odłączyłem od strony pierwotnej wszystko tylko zastawiłem gałąź B+. Pomału zastanawim sie czy trafo które założyłem jest ok??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2872809
    Mir
    Poziom 25  
    Uniwersum FT 8172 T
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2872838
    Mir
    Poziom 25  
    Cały czas "jade" na zarówce, sprubowałem teraz bez zarówki i dopiero podłączyłem ja jak był włączony zasilacz. Chwilke mrugnęła i dalej cisza.
  • #7 2879257
    Mir
    Poziom 25  
    Zasilacz nadal jest martwy. Obawiam sie ze ten trafo mam jakąś wade konsrukcyjną. Porównałem schemat przetwornicy ze schematem od Triluxa serii TAP 253x, mają identyczny układ TDA4605-2. W westlu na nóżke szóstą ida dwa po 100kohm w szeregu, a w triluxie 47kohm. Tak tez zrobiłem i wstawiłem 47kohm, przetwornica ruszyła ale zaróka mruga. Aby sprawdzic jak zachowuje sie na niższych napięciach podłączyłem autotransformator i przy napięciu sieci 150 wolt przetwornica zaczęła pracować ale z mrugającą zarówka, dopiero po obniżeniu napiecia do 113 wolt chodzi prawidłowo, chociaz ma delikatnie zanizone napięcia, przy podwyższeniu znowu mruga. Co począć , brakuje mi juz pomysłow??
  • #8 3181094
    Mir
    Poziom 25  
    Moze troszke późny odpis ale warto to skończyc. Ogólnie to z braku cierpliwosci na ten telewizor wymieniłem wszystkie elementy w zasilaczu i nadal to samo, wtedy juz zwatpiłem. Ze wzgledu na nacisk właściciela, podjąłem drastyczne kroki, wyciąłem zasilacz z płyty i wstawiłem inny tez na tda4605-2. Telewizor działa bez zarzutu.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Uniwersum FT 8172 T uszkodzone było trafo przetwornicy (SMT 9202-04) po stronie pierwotnej. Zostało ono wymienione na HR9566, jednak po wymianie i sprawdzeniu bezpieczników telewizor pozostał martwy. Przetwornica oparta jest na układzie TDA4605-2. Po wymianie elementów aktywnych (układy scalone, tranzystory, diody, elektrolity, rezystory) i testach z żarówką na linii B+ problem nadal występował. Próby zasilania z zewnętrznego zasilacza o napięciu 50-150 V nie przyniosły efektu. Porównanie schematów przetwornicy z innym modelem Trilux TAP 253x wykazało różnice w wartościach rezystorów na nóżce 6 TDA4605-2 (100 kΩ vs 47 kΩ). Po wymianie rezystora na 47 kΩ przetwornica zaczęła działać, lecz z migającą żarówką. Przy obniżonym napięciu sieci (113 V) układ pracował poprawnie, natomiast przy wyższym napięciu pojawiało się miganie. Ostatecznie, po wymianie całego zasilacza na inny również oparty na TDA4605-2, telewizor zaczął działać prawidłowo, co sugeruje wadę konstrukcyjną lub niekompatybilność zastosowanego transformatora HR9566.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA