logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NEC FE750+ - zakłócenia u dołu ekranu, znikają po kilku minutach. Co robić?

bubuq 04 Sie 2006 00:29 1404 3
REKLAMA
  • #1 2878432
    bubuq
    Poziom 2  
    Witam Ekspertów tego forum, przejrzałem chyba wszystkie tematy dotyczące monitorów NEC, ale nie znalazłem nic takiego :cry:.

Przechodzę do rzeczy...

Po włączeniu monitora na dole ekranu pojawiają się zakłócenia, które po kilku minutach znikają.
    Trudno jest je dokładnie opisać, poniżej zamieściiłem link do pliku avi (mam nadzieję, że nie jest to zabronione na forum) w którym widać "o co chodzi".

Plik zajmuje ok 1 MB
    http://www.esnips.com/doc/6142aa63-35f6-41e4-a7c4-568612d4df90/nec-fe750a.avi

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Czym jest to spowodowane?
    I najważniejsze pytanie czy naprawa tej usterki będzie opłacalna (o ile jest możliwa) ?
    Monitor jest stary, ale na chwilę obecną w zupełności wystarczający i nie chciałbym go jeszcze zmieniać :)

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 2878974
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj ,uszkodzenie w pionie ,zimne luty ,kondensatorki elektrolityczne,lub sam scalak ,zacznij od przelutowania koń pionu .Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 2952763
    bubuq
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Teraz muszę znaleźć kogoś kto mi to wykona :)
  • #4 6340656
    Tęcza
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Taka naprawa jest bardzo opłacalna, gdyż koszt to zaledwie 2-5 zł. Miałem do naprawy dwa takie monitory dokładnie z takimi samymi objawami niepełnosprawności. Powodem jest nadwyrężenie kondensatora 330uF/25V o indeksie (symbolu) C451, który wymieniłem na nowy o takiej pojemności; lecz na wyższe napięcie pracy (35V) i o podwyższonej temperaturze pracy (do 105"C, a nie jak standardowy do 85"C). Po wymianie kondziołka objaw znikł niczym za dotknięciem różdżki. Gdy już ktoś zada sobie trud rozebrania tego monitora wyposażonego w odróżnieniu od innych w ekrany wewnętrzne, to przy okazji radzę wymienić również na nowy elektrolit o indeksie C9G2 o pojemności 1000uF/16V (dobrze by było również na "mocniejszy"; czyli na 25V i do temperatury pracy 105"C ) - ze względu na fakt i jego szybkiego zużywania się do wyschnięcia, a nawet spuchnięcia!
REKLAMA