logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kanał br może zostać umieszczony na zewnątrz obudowy?

krzysiek90210 04 Sie 2006 11:06 1806 15
  • #1 2879061
    krzysiek90210
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Witam, planuję wykonanie skrzyni basowej do mojego samochodu. Skrzynia ma być typu bass reflex a otwór ma wchodzić w tylną półkę.
    Myślę że dzięki temu posunięciu zmniejszę ciśnienie w bagażniku. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem na wyeliminowanie ciśnienia w bagażniku byłaby skrzynia pasmowo-przepustowa wentylowana z jednej strony (do wnętrza pojazdu) ale do mojego głosnika nie pasuje (Earthquake dbr-12).

Mam dwa pytania:

1. czy przy strojeniu skrzyni długość kanału br bedącego poza obudową (kolor czerwony na rysunku) dodajemy do długości kanału br będącego w obudowie? (podejrzewam że tak)

2. jeżeli odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi "tak" to czy prawidłową będzie ponizsza konstrukcja (cały kanał br poza obudową)?

• #2 2879712
    Armosus
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    No nie wiem jak to bedzie z tunelem "w" i poza skrzynka, zwykle daje sie tylko wewnatrz.

Jestem ciekaw co inni powiedza na tunel calkowicie poza skrzynia :)
  • #3 2879857
    krzysiek90210
    Poziom 19  
    najlepiej oczywiscie byloby sprobowac w praktyce ale niestety w tej chwili nie dysponuje skrzynią wiec nie mogę przeprowadzić doświadczenia...
    prosze wszystkich ktorzy robili juz takie eksperymenty o komentarze!
  • #4 2879877
    Kry_H
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Cytat:
    skrzynia br - wpływ położenia kanału br na akustykę

Taki temat już był nie raz, dla tego nikt nie odpowiada. Problem w tym że chodziło w nim o co innego, od razu nasówa sie myśl że chodzi o kanał w skrzyni.Temat powinien brzmieć mniej więcej tak: "Czy br może zostać umieszczony na zewnątrz obudowy" czy coś w tym stylu nawiązujące do twojego pytania.

Co do tego twojego tunelu wydaje mi się że chyba nie powinno to w niczym przeszkadzać. Kiedyś zamieniałem w jakiejś kolumnie tunel z jednej srony ścianki obudowy na drógą i nie zauważyłem różnicy. Jednak nie jestem do końca pewien więc poczekaj aż wypowiedzą się inni. Przede wszystkim zmień temat.

Pozdrawiam.
  • #5 2879995
    krzysiek90210
    Poziom 19  
    dzieki Kry_H za podpowiedź. Zmieniłem tytuł - może teraz bedzie wiecej wypowiedzi...
  • #6 2880281
    kloose
    Uczeń
    ja niby mam możliwość umieszczenia w subwooferze z głośnikiem 27-15-4-SS tunel br na zewnątrz ale mam tylko 17W wzmacniacz więc ci nie pomogę moze w następnym tygodniu będe miał lepszy wzmacniacz to ci powiem o ile nie zrobią tego inni przedemną(hehe) ale ogulnie wydaje mi się że lepiej jest jak jest w środku..
  • #7 2880305
    krzysiek90210
    Poziom 19  
    moim zdaniem powinien byc wewnatrz ale nie sprawdzalem jak zagra na zewnątrz dlatego pytam... jeżeli ktoś może to przetestować to proszę o dwa testy:

1. kanał br wysunięty do połowy ze skrzyni
    2. kanał br całkowicie na zewnątrz
  • #8 2880484
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    tunele BR umieszcza sie wewnatrz ze wzgledu na estetyke i na to, ze praktycznie "buda" mniej miejsca zajmuje. Pomiedzy tunelem, a najblizsza "przeszkoda" musi byc co najmniej odleglosc rowna srednicy BR. Patrzac od strony "fizycznej" nie ma to zadnego znaczenia, jesli zachowamy odpowiedni odstep od konca tunelu.
  • #9 2880559
    kloose
    Uczeń
    krzysiek90210 jeżeli chcesz to moge to sprawdzić ale tylko na 17w-atach więc różnicy prawie nie będzie..
  • #10 2880574
    Kamilz89
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    a ja mysle ze z br na zewnatrz zwiekszy sie obudowa bo br wewnatrz nie bedzie nic zajmowal :) wiec bedzie trzeba inaczej stroic - dlugosc (moge sie mylic)
  • #11 2880595
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Przy tunelu BR wystającym na zewnątrz obudowy trzeba go dobrze umocować, gdyż może wpadać w drgania, a te na zewnątrz obudowy będą słyszane bardziej, niż gdyby tunel znajdował się wewnątrz obudowy.
  • #12 2880618
    krzysiek90210
    Poziom 19  
    dzięki kloose za dobre chęci ale chyba tak jak mówisz różnica może być trudna do wychwycenia więc szkoda tylko wysiłku.

pytam o ten kanał br dlatego ze chce zrobic taka skrzynie jak na rysunku ponizej

- jest to widok od przodu, czyli jak wrzuce skrzynie do badaznika to bedzie to widok od tylu samochodu

otwór br chce zrobić w półce ale ze skrzynią niestety nie da się podejść pod samą półkę (przeszkadzają głośniki oraz inne nierówności...). skrzynia nie będzie dochodziła do półki (będzie o jakieś 10cm niższa, a do półki ma dochodzić kanał br).

Ten czerwony element to regulowana przegroda (dzieki temu będzie można dowolnie zmieniać litraż)

Dodano po 14 [minuty]:

Caleb_ napisal ze to nie ma znaczenia czy kanal bedzie na zewnatrz czy wewnatrz ale moze ktos to sprawdzil w praktyce...?
  • #13 2880779
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    Cytat:
    Caleb_ napisal ze to nie ma znaczenia czy kanal bedzie na zewnatrz czy wewnatrz ale moze ktos to sprawdzil w praktyce...?
    wez to na logike... Poza tym, ze tunel BR bedac w srodku skrzyni zmniejsza ciut litraz, co w konwekwencji podnosi strojenie to nic wiecej sie nie dzieje.
  • #14 2881435
    yvr
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Kanal BR jest elementem rezonatora Helmholtza, a rezonator ten sklada sie z kanalu i jakiejs objetosci - nie ma znaczenia w jaki sposob sam kanal zostanie zamocowany. Tak jak mowili przedmowcy: zmieni sie tylko litraz obudowy (czyli w przypadku wywalenia kanalu na zewnatrz objetosc sie zwiekszy, a strojenie sie obnizy, ale niewiele).
  • #15 2905523
    mr_nuke
    Poziom 17  
    Witam

Zgodze się z przedmówcą. bass reflex bez obaw możesz dać na zewnątrz, tylko niech będzie sztywny, bo w przeciwnym razie rezonans samego wylotu będzie wprowadzał zniekształcenia w dźwięku.

Pozdrawiam
  • #16 2907473
    krzysiek90210
    Poziom 19  
    skoro az tyle osób jest tego zdania ze kanał br na zewnatrz obudowy nie bedzie negatywnie wplywal na akustyke to wkrotce zabieram sie za robienie skrzyni z takim rozwiazaniem ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości umieszczenia kanału bass reflex (BR) na zewnątrz obudowy subwoofera samochodowego. Użytkownik planuje wykonać skrzynię basową typu bass reflex z otworem BR wychodzącym na tylną półkę pojazdu, co ma na celu zmniejszenie ciśnienia w bagażniku. Pytania dotyczą tego, czy długość kanału BR umieszczonego częściowo lub całkowicie na zewnątrz obudowy powinna być sumowana z długością kanału wewnątrz oraz czy konstrukcja z całym kanałem BR na zewnątrz jest prawidłowa. W odpowiedziach podkreślono, że z fizycznego punktu widzenia nie ma przeszkód, by kanał BR znajdował się na zewnątrz, pod warunkiem zachowania odpowiedniej odległości od przeszkód (co najmniej równej średnicy kanału) oraz solidnego mocowania, aby uniknąć drgań i rezonansów powodujących zniekształcenia dźwięku. Umieszczenie kanału na zewnątrz zwiększa objętość obudowy, co wpływa na obniżenie strojenia, dlatego konieczne jest odpowiednie dostrojenie długości kanału. W praktyce różnice akustyczne mogą być trudne do wychwycenia, a estetyka i oszczędność miejsca są argumentami za umieszczeniem kanału wewnątrz. Ostatecznie wielu uczestników dyskusji potwierdza, że kanał BR na zewnątrz jest możliwy i nie powinien negatywnie wpływać na akustykę, jeśli zostaną spełnione warunki konstrukcyjne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA