logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować efekt świetlny z diodami super flux i lustrem skanującym?

mr_nuke 04 Sie 2006 20:09 2016 9
REKLAMA
  • #1 2880941
    mr_nuke
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam

Znalazłem w ofercie Showteka takiego cudaka http://westmusic.pl/index.php?d=produkt&id=136
    Jak można wykonać coś takiego i jaką by to miało w przybliżeniu moc gdyby użyć diod typu super flux itp o o dużej mocy??
    Robił jużktoś taki efekt??
    Dużo pytań, ale bardzo mnie zaciekawił ten projekt, a zwłaszcza rozbudowa go np o lustro skanujące.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2880961
    olinek2
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    tam jest jedna dioda RGB mocna, albo 3 kolorowe (oczywiscie RGB), sterownik na procu, soczewka :), i lustra
    nie wiem dokładnie, ale to na pewno jest, potrzebowałbyś diodek 3W, albo mocniejszych
  • REKLAMA
  • #3 2881036
    mr_nuke
    Poziom 17  
    Witam

Hmm wydaje mi się, że jedna dioda RBG 3W nie wytworzy zbyt dużej ilości światła. Czy soczewka wystarczy jedna czy cały układ optyczny?

Pozdrawiam
  • #4 2884154
    olinek2
    Poziom 23  
    mr_nuke ja tylko spekuluje, ale podobno takie ledy maja niezla moc ;)
    a co do optyki to mysle ze jedna- dwie soczewki
  • #5 2884644
    RFX
    Poziom 14  
    Witam
    Ja budowałem podobny efekt świetlny, nazwałem go "FX LED Flower" ponieważ to w zasasdzie jest flower tyle że na ledach. Wykonałem matrycę z dwunastoma diodami i umieściłem ją na osi napędzanej silnikiem. Ten sterowanybył prostym układem do zmiany kierunku obrotów.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 2884720
    olinek2
    Poziom 23  
    niezły pomysł RFX,
    a jakby zastosować diody RGB i do tego sterownik, to można by uzyskać efekt tęczy ;)
  • REKLAMA
  • #7 2885612
    mr_nuke
    Poziom 17  
    Witam

=>RFX
    A czy dawałeś diody jednego koloru czy może wiele kolorów?
    Jak rozmieściłeś diody na tarczy obrotowej i czy prąd dociera do nich przez szcczotki, czy jakoś inaczej to rozwiązałeś?

Pozdrawiam
  • #8 2886550
    RFX
    Poziom 14  
    Witam
    Diody są oczywiści różnokolorowe, a rozmieszczenie wygląda mniej więcej tak:
    Jak zbudować efekt świetlny z diodami super flux i lustrem skanującym?
    Zasilane są przez szczotki i komutator wyjęte ze starego silniczka DC.
    Pozdrawiam.
  • #9 2889054
    mr_nuke
    Poziom 17  
    Witam

Dzięki za rysuneczek.
    Mam jeszcze pytanie co do rodzaju zastosowanych diod.
    Czy są to jakieś super jasne czy może te supre flux po 3W?
    Czy diody świecąbezpożrednio na pomieszczenie, czy dałeś tam jeszcze soczewke?
    A gdyby dać kilka szczotek odpowiedzialnych za zasilane poszczegolnych kolorow diod to można by mieć flower połączony z kolorofonem :)

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 2890935
    RFX
    Poziom 14  
    W moim układzie zastosowałem zwykłe ledy soczewkowe o podwyższonej jasności zdaje się że King Bright 5mm. Wszystkie ledy zogniskowane są w jednym ponkcie oddalonym o 150mm od środka matrycy (tarczy z ledami) w tej samej odległości znajduje się soczewka, ogniskowej nie pamiętam ale wyjąłem ją z tzw. Trzeciej Ręki (przyrząd z lupą i dwoma krokodylkami), wszystko zamknąłem w plastikowej obudowie.

Uwaga!
    Jeśli chcesz zastosować ledy o mocy 3W w znacznej ilości to zwróć uwagę na odpowiedni dobór komutatora.

W moim projekcie standardowe ledy były wystarczające do oświetlenia niewielkiego pokoju.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy efektu świetlnego z diodami LED typu super flux oraz zastosowania lustra skanującego, wzorowanego na produkcie Showteka. W projekcie wykorzystuje się diody RGB o mocy około 3W lub większej, zasilane przez szczotki i komutator z silnika DC, co umożliwia obrót matrycy diod i tworzenie efektu "flower". Wskazano, że do skupienia światła stosuje się jedną lub dwie soczewki, a układ optyczny jest kluczowy dla intensywności efektu. Zastosowanie diod o mocy 3W wymaga odpowiedniego doboru komutatora ze względu na większe obciążenie prądowe. Przykładowy projekt wykorzystuje matrycę 12 diod różnokolorowych, zogniskowanych w jednym punkcie oddalonym o około 150 mm od osi obrotu, z soczewką o nieokreślonej ogniskowej. Efekt można rozbudować o sterownik RGB, co pozwala na uzyskanie efektu tęczy. Standardowe diody soczewkowe King Bright 5mm były wystarczające do oświetlenia niewielkiego pomieszczenia, jednak większa moc wymaga starannego doboru elementów mechanicznych i optycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA