logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne włączanie i wyłączanie światła w łazience – schemat bez czujki ruchu

bobas158 06 Sie 2006 14:20 5125 7
REKLAMA
  • #1 2886061
    bobas158
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    prosze o pomoc jak zrobic gdy wchodzac do lazienki swiatlo mi sie zapalalo a jak wychodze gasiło ale nie interesuje mnie czujka ruchu ze wzgledu ze ja mam ale ona nie zdaje rezultatu , a moze ktos posiada schemat albo mozliwosc przerobienia czujki bardzo prosze o pomoc pilnie dzieki
  • REKLAMA
  • #2 2886152
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 129
    a co byś powiedzial na bariere laserową przy ramie drzwi?wchodzisz przecinasz wiazke laseru właczasie swiatło.wychodzisz przecinasz drugi raz wiazke i swiatlo sie wyłacza?poszukaj jakiegos gotowego kitu.
  • REKLAMA
  • #3 2886262
    bobas158
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    a nie wiesz ile to moze kosztowac
  • REKLAMA
  • #4 2893227
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 129
    od 20 do 35 zł.
  • #5 2992196
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6167
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • #6 2993792
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Dlaczego czujka ruchu nie zdaje egzaminu?? Może są jakieś fale cieplejszego powietrza. Zamiast bariery prościej chyba dać kontaktron na ramie i magnes na skrzydle drzwi. Do tego jakiś prosty włącznik sterowany impulsowo.
  • REKLAMA
  • #7 2993949
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    bariera czy kontraktron zadawala cie taka sytuacja? wchodzisz jestes w srodku fajnie zapalilo sie golisz sie na przyklad wejdzie ktos jeszcze po cos tam i sru zgaslo pewnie tak by to bylo

Dodano po 4 [minuty]:

bariera czy kontraktron zadawala cie taka sytuacja? wchodzisz jestes w srodku fajnie zapalilo sie golisz sie na przyklad wejdzie ktos jeszcze po cos tam i sru zgaslo pewnie tak by to bylo
  • #8 3187545
    snnaap
    Poziom 25  
    Ocena: 10
    Proponuje 2 wiązki laserowe, od zewnątrz i wewnątrz łazienki. Przecięcie wiązek w następującej kolejności: zewnętrzna-wewnętrzna powoduje zwiększenie licznika osób wewnątrz o jeden. Przecięcie wiązek wewnętrzna-zewnętrzna powoduje zmniejszenie licznika ilości osób. Światło pozostaje zapalone gdy licznik jest większy od zera.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy automatycznego włączania i wyłączania światła w łazience bez użycia czujki ruchu, która w tym przypadku nie spełnia oczekiwań. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie bariery laserowej przy framudze drzwi, gdzie przecięcie wiązki laserowej powoduje załączenie lub wyłączenie światła. Koszt takiego zestawu szacowany jest na 20-35 zł. Alternatywnie sugerowano użycie kontaktronu (czujnika magnetycznego) na ramie drzwi wraz z magnesem na skrzydle oraz prostym włącznikiem impulsowym. Wskazano jednak potencjalne problemy z wyłączaniem światła, gdy w pomieszczeniu pozostaje więcej niż jedna osoba. Zaawansowane rozwiązanie to system dwóch wiązek laserowych (zewnętrznej i wewnętrznej), które liczą osoby wchodzące i wychodzące, utrzymując światło włączone dopóki licznik osób jest większy od zera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA