logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zwrotnice do głośników Kenwood KFC-1028C i tweeterów w aucie?

klos47 06 Sie 2006 18:45 2041 6
REKLAMA
  • #1 2886838
    klos47
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam z duża pomocą ( za co wielkie dzinki mam juz wiedze jak rozmieścić głośniki w aucie) teraz chciałbym zastosować zwrotnice z moim samochodzie
    zmachol nie bo nie mam odpowiednich głośników

a więc tak dowiedziałem sie że będą mi potrzebne 2 zwrotnice
    na tył i na przód z tyłu chciałem mieć tylko bass a z przodu ładny sopranik
    na wyposażeniu mam 2 głośniki te oczywiście na tył idą

-z przode są głośniki oczywiście dwie sztuki
    kenwood kfc-1028c

- i jeszcze dwa tweetery

jak juz wspomniałem będą potrzebne dwie zwrotnice ale coś mi sie zdaje że chyba by sie przydały trzy zwrotnice
    każda zwrotnica by zasilał pare głosników (jedna tył druga przód i trzecia tweetery

tera bym prośił kogoś aby doradziłe mi jakie zwrotnice musza być oczywiście chciałbym zrobić je sam ale jeśli ktoś dobierze ze sklepowych to tez nie ma problemu

wiadomo jakie zwrotnice
    jedna nastawiona na bass druga do tych głosników kenwood co są zamontowane z przodu i jedna zwrotnica na tweetery

chciałbym aby zwrotnice był bardzo dobrze dopasowane

aha i jeszcze mam kadio kenwood kdc-309a

a i jeszcze te zwrotnice sie dzielą na pasywne i aktywne ale tego pojęcia nie jarze którę są lepsze ??

bardzo bedę wdzięczny za wszelaką pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2887635
    Sławek Ciesielski
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    tak jak dowiedziałeś się na początku będziesz potrzebował dwie zwrotnice tylko na twoje basiki i tweetery bedziesz potrzebował zwrotnice dwudrożne aby były najlepsze to muszą mieć jak największą charakterystyke i musisz wiedzieć na jaką częstotliwość ją dobrać a to możesz odczytać z charakterystyki częstotliwościowej glośników, a jeśli chodzi o głośniki kenwood to one domyślam się, że są szerokopasmowe i nie potrzebują zwrotnicy. A zwrotnicami aktywnymi nie zaprzątaj sobie głowy ich raczej nie stosuje się w samochodach a poza tym jest to już wyższe szkoła jazdy
  • REKLAMA
  • #3 2887790
    MixeRaV
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witaj
    Zwrotnic stosuje się tyle ile jest kanałow, czyli w przypadku stereo - dwie. Gdybyś podłączył do jednej zwrotnicy np, oba głośniki tylnie lub przednie to nie miałbyś efektu stereo ponieważ przez oba płynąłby ten sam sygnał. Zwrotnica jest urządzeniem, które rozdziela sygnał akustyczny (w postaci elektrycznej) na głośniki niskotonowe, średniotonowe i wysokotonowe (zwrotnica trzydrożna) lub głośniki nisko-średniotonowe i wysokotonowe (zwrotnica dwudrożna). Tobie wystarczą zwrotnice dwudrożne, ponieważ twoje tweetery mają już filtr górnoprzepustowy (kondensator elektrolit NP). Obydwie zwrotnice muszą mieć takie same parametry (po jednej na prawy i lewy kanał). Najprościej taką zwrotnicę będzie zrealizować dołączając szeregowo do głośnika niskotonowego (tylniego) cewkę L1, a do głośnika średniotonowego (przedniego) szeregowo cewkę L2 i kondensator C2. Parametry tych elementów zależą bezpośrednio od parametrów głośników, proponowałbym L1=0.7mH (gruby drut); L2=0.1mH; C2=40µF. Zachęcam do pogłębienia wiedzy w tej kwestii.
    Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #4 2887899
    klos47
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    tak wiem że mało na ten temat wiem ale pomału sobie czytam różne artykuły na ten temat

MixeRaV , Sławek Ciesielski może mi to dokładnie opisać bo ja w tych sprawach jestem jeszcze ciemy
    aha oczywiście zwrotnice chce sam wykonać bardzo bym proił o jakś schemat dokładny dobór kondesatrów i cewek abym mógł kupić a sam połączyć które głosniki i do jakiej zwrotnicy tu też mile widzany jakiś schemacik

na końcu jak juz wszystko zrobie pokaże wam moje efekty pracy

aha i odnośnie kosztów ile by mnie to wyniosło orientacyje ?? chciałbym aby te zwrotnice były jak najbardziej dopasowane do moich głoników
  • #5 2910530
    Tomek020789
    Poziom 13  
    Witam. Tu masz to tak jak ja bym to zrobił. A zwrotnice kup na alegro lub w sklepie... a jak nie to niech Ci ktoś powie jak zrobić, bo to już nie moja działka :D .

POZDRO!!
    Załączniki:
    • Jakie zwrotnice do głośników Kenwood KFC-1028C i tweeterów w aucie? Podłaczenie AUDIO.jpg (59.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2910731
    Djeight
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Więc może ja coś pomogę , zwrotnice mają parę wersji i dzielimy je według stromości zbocza na , 6dB/okt , 12dB/okt , 18dB/okt , 24dB/okt
    a nazywa się to zwrotnica I rzędu , II rzędu , III rzędu , IV rzędu.

Najczęście stosowane są te dwie pierwsze ponieważ wprowadzają najmniej zniekształceń i są prostrze w budowie

zwrotnica I rzędu jest najprostrzą i polega dołączeniu szeregowo cewki , kondensatora bądż dwuch elementów na raz,
    w twoim przypadku do Alpharda dołączasz cewkę , a do tweeterów Philipsa nic nie musisz dołączać bo są wyposażone w kondensatory

Zwrotnica II rzędu jest zwrotnicą uniwersalną wybierana częściej niż I rzędu i równie prosta , ponieważ do dołączonych w zwrotnicy I rzedu cewki mocujemy dodatkowo równolegle do głośnika kondensator [w przypadku basu] , a do układu wysokich mocujemy równolegle do głośnika, cewkę .

wszystkie elementy mocujemy za elementem przyłączonym szeregowo do głosnika.

zwrotnice III i IV rzędu nie stosujemy w samochodzi a i układowo są trudne do wyliczenia , polecam program WinISD tam można wyliczyć pojemności i indukcyjności cewek[funkcja calculator] a także podejrzeć schemat połączeń
  • #7 2911626
    Tomek020789
    Poziom 13  
    To Policzcie mu ktoś zwrotnice na tego alpierda i zrobcie schemat, bo tak to nigdy tego nagłośnienia nieskonczy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono dobór zwrotnic do zestawu głośników samochodowych, w tym głośników Kenwood KFC-1028C oraz osobnych tweetów. Zaleca się stosowanie dwóch zwrotnic dwudrożnych – po jednej na przednie i tylne kanały – aby zachować efekt stereo i odpowiednio rozdzielić sygnał na głośniki niskotonowe i wysokotonowe. Zwrotnice powinny być dopasowane do charakterystyki częstotliwościowej głośników, a ich parametry (wartości cewek i kondensatorów) należy dobrać na podstawie specyfikacji technicznej. Przykładowe wartości elementów to cewka L1=0,7 mH dla basu, cewka L2=0,1 mH i kondensator C2=40 µF dla średnio-wysokotonowego. Zwrotnice I i II rzędu (6 dB/okt i 12 dB/okt) są najczęściej stosowane w samochodach ze względu na prostotę i niskie zniekształcenia. Zwrotnice aktywne nie są zalecane w tego typu instalacjach. Tweetery często mają już wbudowane filtry górnoprzepustowe (kondensatory elektrolityczne), co upraszcza konstrukcję zwrotnicy. Można kupić gotowe zwrotnice lub wykonać je samodzielnie według schematów, które powinny uwzględniać parametry używanych głośników. Koszty zależą od jakości i rodzaju elementów, a dokładne schematy i dobór komponentów są kluczowe dla optymalnego działania systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA