logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić alternator Polonez z regulatorem? Test z silnikiem pralki

drguma 06 Sie 2006 19:44 4608 9
  • #1 2887007
    drguma
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    jak sprawdzzić alternator poloneza z regulatorem przywoizlem go z ze zlomu podłączałem przewód 30 do żarówki i do obudowy alternatora i nic rozpędzałem alternator silnikiem od pralki czy ma jakięs znaczenie w która strone się kręci z góry dziękuje za pomoc
  • #2 2887126
    nikifor123
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    alternator nie jest samowzbudny- musisz podlączyć akumulator i regulator napięcia jezeli jest to wersja alternatora bez regulatora.Najlepiej wykonaj podłaczenia zgodne ze schematem instalacji w samochodzie.
  • #3 2887356
    tarzan107
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Witam.
    Silnik ustaw na wirowanie, bo na praniu zasadniczym będziesz miał za niskie obroty.
    Pozdrawiam.
  • #4 2887424
    DJ.Wielebny
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Witam!
    W jakim przypadku alternator w polonezie nie jest samowzbudny?! Alternatory w polonezach były samowzbudne -to w Fiatach 125p były obcowzbudne ale w końcowych wersjach też już były samowzbudne. Jeżeli dobrze pamiętam to na samowzbudnym będą trzy zaciski 30-śruba M6, 67-wsówka męska do której trzeba podłączyć regulator napięcia, a do wsówki na szczotkach- z wyjścia regulatora napięcia. tak podłączony alternatr samowzbudny poda napięcie. A jeżeli chcemy sprawdzić żarówką czy alternator rozpędzony da napięcie na wyjściu (30) to możemy zacisk 67 połączyć ze wsówką od szczotek i żarowka powinna zaświeciś (tyle że żarówka może szybko zgasnąć- brak regulacji napięcia :D )
  • #5 2887545
    drguma
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    ale nie mam możliwości podłączenie do samochodu bo chce go założyć do ciągnika a czy nie da sie jakoś inaczej sprawdzić jakimś przyrządem
  • #6 2887556
    faza29
    Poziom 13  
    Ocena: 52
    Nr 67 to wejście na szczotki najprościej podłącz 12V na szczotki i daj dobre obroty to może zaświeci kontrolka. Tak sprawdzisz tylko stojan wirnik i diody główne pozostaje jeszcze regulator i diody wzbudzenia
  • #7 2888113
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Nie wiem czy śmiać się czy płakać. Takich bredni dawno nie czytałem. Nie wiem po co piszą ludzie, którzy nie próbowali rozwiązać problemu (oczywiście poza pytającym). A więc jeśli jest prawdą to co piszesz, że jest to urządzenie z regulatorem (wbudowanym), to do złącza na wsuwkę musisz podać przez żarówkę (np 3 - 5 W) 12 V. Oczywiście w stosunku do obudowy. I teraz z zacisku 30 pobierasz energię żarówką lub mierzysz napięcie woltomierzem. Oczywiście aby uzyskać pogląd na temat wydajności (sprawności) trzeba alternator obciążyć większym odbiornikiem. Dla celów poglądowych nawet nie musisz podłączać silnika bowiem wystarczy ręczne obracanie wirnika. I nie ma znaczenia dla częsci elektrycznej kierunek obrotów wirnika. Dla szczotek i to nienowych owszem.
    Kolego faza 29 słyszałem , że myślenie nie boli. Poczytaj i pomyśl.
  • #8 2891139
    faza29
    Poziom 13  
    Ocena: 52
    Możesz ręcznie obracać wirnikiem ale napewno nic nie zobaczysz po za kręcącym się wirnikiem. Nie widziałem żeby ktoś rozpędził wirnik alternatora do obrotów przy których zaczyna ładować:D
  • #9 2891147
    monterczdz
    Poziom 1  
    najlepeij miernikiem
  • #10 2892109
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    generalna zasada nie sprawdza sie alternatora ktory jest w ruchu niepodłaczając go do akumulatora-grozi uszkodzeniem alternatora

Podsumowanie tematu

✨ Alternator Poloneza z wbudowanym regulatorem napięcia można sprawdzić poprzez podłączenie zasilania 12 V do zacisków szczotek (np. zacisk 67) oraz obciążenie wyjścia (zacisk 30) żarówką lub pomiar napięcia woltomierzem. Alternator samowzbudny posiada trzy zaciski: 30 (wyjście), 67 (wejście na regulator) oraz zacisk na szczotki. Do poprawnego działania konieczne jest podłączenie regulatora napięcia i akumulatora, gdyż alternator nie jest samowzbudny bez regulatora. Obracanie wirnika silnikiem pralki może służyć do testu, jednak kierunek obrotów nie ma znaczenia dla części elektrycznej, choć może wpływać na szczotki. Ręczne obracanie wirnika nie pozwala na uzyskanie napięcia ładowania, gdyż wymagane są wysokie obroty. Testowanie alternatora bez podłączenia do akumulatora grozi jego uszkodzeniem. Najlepszą metodą diagnostyczną jest użycie miernika oraz obciążenie alternatora odpowiednim odbiornikiem.
REKLAMA