logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czy dobrze podłączyłem alternator poloneza(fiat125)

drguma 13 Sie 2006 21:25 15129 13
REKLAMA
  • #1 2912823
    drguma
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    czy dobrze podłączyłem alternator poloneza(fiat125) podaje schemat tzn regulator napięcia(jakie mam znaczenie ilu jest diodowy i jak sprawdzic ilu diodowy mam być) końcówki 67 z 67 alternatora natomiast 15 podłączyłem z 30 alternatora i 15 zarówno wrzyuciłem tam kontrolke na łącze 15 i mase(żarówka 12V 4W czy tak mam być czy inna)
  • REKLAMA
  • #2 2912930
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1056
    moze napisz jaki masz model alternatora bo z twojego opisu ciezko jest zrozumiec
    koncowka 67 ma byc z67 koncowka 15 z wyjsciem wzbudzenia alternatora czyli d+(15) i dodatkowo zarowka drugi koniec zarowki do plusa 12v. alternatory sa 6 diodowe z racji tego iz sa trojfazowe dodatkowe 3 diody to wzbudzenie
  • REKLAMA
  • #3 2912959
    małek
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    po pierwsze altek od fiata i od poloneza to można powiedzieć 2 różne tematy bo : altek od fiata jest 6 io diodowy to znaczy ma prostownik 6 io diodowy i wyprowadzony środek uzwojeń (gwiazgy) altek od poldka jest 9 io diodowy - to znaczy ma taki sam prostownik 6 io diodowy i dodatkowe 3 małe diodki do wzbudzania. powiem szczerze że nigdy nie zastanawiałem się nad regulatorami - montowałem to co było potrzebne do danego typu ale w razie potrzeby możemy podebatować na ten temat
  • REKLAMA
  • #4 2913998
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Napisz jaki masz alternator (najlepiej typ - powinno pisac na alternatorze),albo z jakiego on jest autka - Poloneza czy z duzego Fiata i podaj rok tego autka.Napisz tez jaki masz regulator - czy jest osobno pod maska czy jest juz oryginalnie zamontowany na alternatorze - taka mala srebrna kosteczka z tylu alterntora.Wtedy ci napiszemy jak to podlaczyc.Pozdrowka.
  • #5 2918958
    drguma
    Poziom 11  
    a więc zdołałem odczytać takie numerki A12M124/12/24 14V 53Amax jaki jest rok produkcji autka nie wiem bo przyniosłem go ze złomu jest bez regulatora. Posiadam regulator elektroniczny 6 diodowy nie wiem od jakiego autka mały czarny. Z góry dziękuję a jeszcze jedno czy ma znaczenie jaka jest żarówka(kontrolka). To mam być montowane do ciągnika sam 18
  • #6 2919283
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Witam ponownie.Alternator ten,jest z Duzego Fiata.Jest on niestety 6 diodowy.Zeby go podlaczyc,bedziesz musial poszukac przekaznika lampki sygnalizacji ladowania.Potrzebny tez bedzie ci regulator napiecia.Podlaczenie musialoby wygladac tak:
    - pin 30 alternatora laczysz z kablem plusowym akumulatora
    - pin 67 alternatora laczysz z pinem 67 regulatora napiecia
    - pin nieoznakowany laczysz ze stykiem 85 przekaznika lampki kontrolnej ladowania
    - pin 15 regulatora napiecia laczysz ze stykiem 15/54 stacyjki(najlepiej przez bezpiecznik)
    - styk 30/51 przekaznika laczysz z lampka kontrolna ladowania
    - styk 86 przekaznika laczysz ze stykiem 87 tego przekanika oraz ze stykiem 15/54 stacyjki.
    Mozesz misc trudnosci ze zdobyciem tego przekaznika.Jest on tak wyregulowany,ze przy napieciu wyzszym od polowy napiecia znamionowego,jego styki rozwieraja sie,powodujac wylaczenie lampki kontrolnej.Gdy napiecie spada,styki zwieraja sie,powodujac jej wlaczenie.Moc zarowki kontrolnej ladowania to 3W/12V.
    Typ regulatora napiecia to RC 2/12B
    Typu przekaznika niestety nie pamietam.Nie jest to typ przekaznika jakie stosuje sie w innych ukladach elektrycznych samochodow,np. w obwodzie swiatel,klaksonu i innych.
    Jezeli nie zdobedziesz takiego przekaznika jedynym wyjsciem jest poszukanie alternatora nowszego typu,montowanego w duzych Fiatach od roku 1983.Jest to alternator typu ZEM A124S-14V-60A.Jest to juz altek z 9 diodami i nie jest potrzebny ten przekaznik.Mozesz tez zastosowac alternator z Poloneza,typu A 124-14V-44A ,lub A125-55k(14V-55A).
  • #7 2919537
    drguma
    Poziom 11  
    czy jest mozliwosc podpięcia bez tego przekaźnkia jeśli mi się nie uda mi sie go zdobyć jesli chodzi oinny model to jest bardzo mało miejsca ten pasuje idealnie(polonezoski nie pasuja uchwyty)
  • REKLAMA
  • #8 2922155
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Niestety,w tym alternatorze nie podepniesz lampki kontrolnej bez tego przekaznika.Sa inaczej wyprowadzenia z twornika.Jezeli nie pasuje ci z Poldka,to sprawdz jakie sa mocowania w alternatorze z duzego Fiata,produkowanego od 1983 roku.Symbol jak pisalem wyzej.Tam nie jest potrzebny ten przekaznik.
  • #9 3013616
    drguma
    Poziom 11  
    jak sprawdzić czy alternator ładuje fiat 125(nie gaśnie mi lampka kontrolna)
  • #10 3013968
    DJ.Wielebny
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Witam
    Do drguma: alternator od dużego Fiata (6-diodowy)- obcowzbudny idzie przerobić na samowzbudny czyli (9-diodowy), aby tak zrobić potrzebne będą: -trzy diody ( najlepiej 2-3 amperowe)
    -trzy końcówki typu oczko z otworem chyba Φ4 lub Φ5
    -końcówka męska długa do montażu w plastikowej przelotce zamontowanej obok szczotek wzbudzenia
    kawałek przewodu (linka)
    Do katod diod lutujemy końcówki typu oczko, anody tych diod lutujemy do przewodu mniej więcej co 5cm a na drugim końcu tego przewodu umieszczamy końcówkę męską gdzieś ok 5-7 cm za ostatnią diodą. połączenia należy zaizolować aby nie spowodować zwarcia. Cały wykonany mostek wzbudzenia należy umieścić tak aby oczka tych diod przykręcić do mostka prostowniczego w miejscach gdzie są podłączone wyprowadzenia uzwojeń twornika a końcówkę męską wpinamy w plastikową obudowę znajdującą sią w tylnej pokrywie alternatora iw ten sposób uzyskamy zacisk D+. wyprowadzenie środkowe uzwojeń należy obciąć tak aby nie przeszkadzało i nie spowodowało zwarcia. Po takiej przeróbce otrzymamy alternator samowzbudny i żaden przekaźnik już nie będzie potrzebny do załączania kontrolki, jeden koniec kontrolki podpinamy do + instalacji za stacyjką a drugi do zacisku D+(15) regulatora napięcia. zacisk 67 regulatora nap. łączymy ze szczotkami -czyli uzwojeniem wzbudzenia, a zacisk B+ naturalnie z plusem akumulatora. Tak przerobiony alternator obcowzbudny jest po prostu łatwiej wpiąć w instalację elektryczną pojazdu. sam tak robiłem ( przy okazji rozebranego altka sprawdz łożyska i szczotki w jakim się znajdują stanie). Pozdrawiam i życzę udanego montażu :D
  • #11 3014766
    drguma
    Poziom 11  
    ja juz kupilem nowy przekazniki i przerobka nie bardzomiu sie kalkuluje bo ten przekazniki drogi jak... wiec jeszcze raz pytam jak sprawdzic czy altek laduje
  • #12 3014811
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2155
    Jeżeli na 15 regulatora podłączyłeś i kontrolkę i zasilanie no to wiadomo że kontrolka nie zgaśnie. Jeżeli to masz do ciągnika sama to najprostsze rozwiązanie jest takie że do 15 regulatora podpinasz zaslanie 12v po zapłonie a 67 podłączasz do szczotki alternatora i w tym momencie alternato powinien już ładować. Natomiast kontrolę ładowania zrobić tak że na przewód zasilający pomiędzy alternatorem 30 a akumulatorem założyć amperomierz z Stara lub Zuka -na złomach ich nie brakuje/ kontrola dużo skuteczniejsza niż kontrolka.Pozdr.
  • #13 3014853
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Trudno radzić skoro osoba zainteresowana mało reaguje na rady i pytania. Lecz w kwestii sprawdzenia pracy urządzenia to nie widzę lepszej metody niż pomiar napięcia na instalacji. Jeśli to napięcie przekracza 12,5 V (raczej ponad 13 V) to wynik jest pozytywny. Cały czas nie wiemy czy ten przekaźnik został podłączony czy też nie. Na upartego możesz mierzyć napięcie (także lampką) między złączem alternatora i masą lub plusem instalacji, które powinno wynosić ok 7 V.
  • #14 6470990
    edi105
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    witam mam pytanko koleś przyniósł mojemu teściowi do ciągnika alternator bez szczotkowy podobno niby od fiata 125 lub poltka oznaczenie A12M124/12/42 14V 53A max firmy ELMOT produkcja polska kupiłem mu regulator napięcia RA2/12VB typowy do fiata tylko ze sadziłem ze to jakiś stary model i ziołem na 6 diod czy ktoś może mi powiedzieć co oznaczaja te dane A12M124/12/42 czy po samych danych można powiedzieć ilu diodowy jest

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego podłączenia alternatora do Poloneza (Fiat 125) oraz rozróżnienia typów alternatorów i regulatorów napięcia. Alternatory od dużego Fiata są 6-diodowe (trójfazowe z prostownikiem 6-diodowym i wyprowadzonym środkiem uzwojeń), natomiast alternatory od Poloneza mają 9 diod (6 diod prostownika plus 3 diody do wzbudzenia). W przypadku alternatora 6-diodowego z dużego Fiata konieczne jest zastosowanie przekaźnika lampki kontrolnej ładowania, który steruje zapaleniem i zgaszeniem kontrolki w zależności od napięcia. Podłączenie obejmuje: pin 30 do plusa akumulatora, pin 67 do regulatora, pin 15 do stacyjki i kontrolki, a także odpowiednie połączenia przekaźnika. Bez przekaźnika lampka kontrolna nie zadziała prawidłowo. Możliwe jest przerobienie alternatora 6-diodowego na samowzbudny (9-diodowy) poprzez dodanie trzech diod i odpowiednie połączenia. Sprawdzenie ładowania alternatora można wykonać mierząc napięcie na instalacji (powinno przekraczać 12,5 V, najlepiej ponad 13 V) lub za pomocą amperomierza w obwodzie ładowania. Moc żarówki kontrolnej powinna wynosić około 3-4 W. W dyskusji pojawiły się także pytania o oznaczenia alternatora (np. A12M124/12/24, A12M124/12/42) oraz regulatora (np. RA2/12VB), a także kwestie kompatybilności mocowań alternatorów do ciągnika SAM 18.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA