logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekaźnik wycieraczek tylnych w VW Passat B3. Robią tylko jeden obrót.

sherkan 06 Sie 2006 21:46 5972 7
REKLAMA
  • #1 2887411
    sherkan
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z przekaźnikiem wycieraczki tylnej VW Passat B3 po uruchomieniu wycieraczki robi ona jeden obrot (powinna dwa) i staje. Wszystko byloby powiedzmy do zniesienia ale po jakichs 10 sekundach juz samowolnie robi kolejny obrot i tak w kolko do wylaczenia stacyjki. Rozebralem przekaźnik i znalazlem pewien 8 nozkowy uklad scalony z tym ze nie jestem w stanie okreslic co to moze byc. Napisy na obudowie sa takie VW 851 MZW/O, sadze ze to moze byc timer 555 ale nie jestem pewien i nie wiem jak mam sprawdzic czy to napewno on. Z gory dzieki za pomoc.
    P.S. Numer czesci bo 191955529
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2887580
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2887840
    sherkan
    Poziom 11  
    Holly shit :? na to nie wpadlem. Dzieki wielkie za pomoc moze uda sie jeszcze poskladac uklad i bedzie dzialac :)
  • #4 2888234
    sherkan
    Poziom 11  
    A ma ktos moze schemat albo zdjecie od strony plytki tego przekaźnika bo zlozylem i nie dziala :( i nie wiem czy w jednym miejscu nie przeoczylem czegos
  • REKLAMA
  • #5 2889930
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 5612698
    hes
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Sorki za odkop, ale mam problem z tym przekaźnikiem.
    Zalało go wodą i przestał działać, wie ktoś może czym można zastąpić ten układ scalony który się w nim znajduje?
    Układ ma oznaczenia MZW/O, na necie znalazłem też że może to być oznaczenie VW525, ale nie mogę znaleźć żadnych jego schematów.
  • #7 5613369
    rico37p
    Poziom 28  
    Ocena: 316
    Przecież taka używka kosztuje ok 10 złotych.
  • REKLAMA
  • #8 5613634
    hes
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Możliwe, ale nie mogę nigdzie znaleźć. W sklepie chcą koło 50 pln, a na allegro razem z przesyłka wychodzi koło 30 pln, dlatego szukam tańszego sposobu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przekaźnika wycieraczki tylnej w VW Passat B3, który wykonuje tylko jeden obrót zamiast dwóch, a następnie po około 10 sekundach samoczynnie inicjuje kolejny obrót w pętli do wyłączenia stacyjki. Przekaźnik zawiera 8-nóżkowy układ scalony oznaczony jako VW 851 MZW/O, prawdopodobnie timer 555, jednak brak jest pewności co do jego identyfikacji i schematu. Przekaźnik z logiką (oznaczony jako 72) działa na zasadzie cyklu, gdzie jedno uruchomienie inicjuje cykl, a kolejne go kasuje. Rozwiązaniem jest wykonanie podobnego ruchu dźwignią, jak przy uruchomieniu wycieraczki, aby ją zatrzymać. Użytkownik poszukiwał schematu i zdjęć płytki przekaźnika, które zostały udostępnione. W późniejszej dyskusji pojawił się problem z uszkodzeniem przekaźnika przez zalanie wodą oraz pytanie o zamiennik układu scalonego MZW/O (możliwie VW525), jednak brak dostępnych schematów i części. Koszt używanego przekaźnika to około 10 zł, natomiast nowy w sklepie kosztuje około 50 zł, a na aukcjach internetowych około 30 zł z przesyłką, co skłania do poszukiwania tańszych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA