logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PASSAT B3 2.0 16v 9a AT - schemat podłączenia przekaźnika nr 50 rozrusznika

hhaalloo 17 Lut 2008 00:48 2503 9
REKLAMA
  • #1 4813184
    hhaalloo
    Poziom 10  
    Witam!!! Mam problem z autkiem, przy podlaczeniu na krootko kreci rozrusznikiem i odpala, jak przekrecamy stacyjka to juz nie. znalazlem przekaznik nr 50 i nie bardzo wiem jak powinny isc do niego podłaczenia, poszukuje jakiegos dobrego schematu badz podpowiedzi jak ten przekaznik powinien byc podlaczony. W tym przekazniku nr 50 sa dwa elektro magnesy (czyli teoretycznie dwa przekazniki w jednym) no i gdzie bym nie dawal + oproocz masy rzecz jasna to brak reakcji... mecze sie z tym od dloozszego czasu... wczesniej bylo tak ze za pierwszym razem musialem odpalic z kabelka a potem reagowal z klucza, zas teraz po wymianie skrzyni jest zero reakcji... POMOCY!!! Ladnie prosze Pozdrawiam!!!
    ps
    Pomierzylem stacyjke ale ze stacyjki w trakcie maksymalnego przekrecenia klucza wychodzi jakas slaba masa...
  • REKLAMA
  • #3 4813218
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4430
    Uszkodzona kostka stacyjki, zobacz na krótko, powinien działać, schematy masz w dziale ze schematami, wystarczy poszukać:)
  • REKLAMA
  • #4 4813608
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1719
    Sprawdż dobrze podłączenie przewodu masowgo pomiędzy silnikiem a karoserią.
  • REKLAMA
  • #5 4813631
    hhaalloo
    Poziom 10  
    Dziekuje za tak szybka pomoc, ale nie bardzo moge znalezc odpowiedniego schematu... ale jesli ktos by moogl pomooc z opisaniem tego przekaznika 50... proobuje namierzyc przewood ktory idzie do automatycznej skrzyni biegoow, zastanawiam sie czy to nie jest powodem...

czyli na 100% ma wychodzic silny ploos i ma on isc do tego przekaznika nr 50 tak??

Pozdrawiam!!!
  • #6 4813753
    gordon1
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Zawsze styk 50 to plus , przerabiałem podobny temat w pontiaku i przyczyna było złe połaczenie stykow wychodzacych ze skrzyni biegow , oczywiscie rozruch tylko na P albo N .
  • #7 4813853
    hhaalloo
    Poziom 10  
    ale nie chodzi mi o styk 50 lecz o przekaznik nr 50, on jest jak twix, ma w sobie dwa przekazniki plus jakies diody... idzie tak z 6 albo lepiej przewodoow, chcialem sprawdzic i tam gdzie moglem podalem + no i nie bylem w stanie zmusic go do pracy... ale nawet po przekreceniu stacyjki nie dochodzi tam zaden pradzik. dlatego zwroocilem sie o pomoc bo nie wiem jakie sygnaly powinny dochodzic do przekaznika, moze ktoorys idzie do skrzyni biegoow i tam ma byc masa... dlatego podpytooje o rozpisanie przekaznika nr 50 ktoorego nawet nie da sie znalezc na allegro...
    Pozdrawiam!!!
  • #8 4821940
    hhaalloo
    Poziom 10  
    Pomoze ktos??????
    jak rozkminic ten przekaznik nr 50??? i cala reszte... :(
  • REKLAMA
  • #9 4822257
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2099
    A w czym problem?
    sprawdzić przekaźnik, zasilanie, sterowanie i wsio w temacie
  • #10 4854583
    hhaalloo
    Poziom 10  
    Witam!!!
    No wiec jak mozesz mi powiedziec ktoore kable sa sterowaniem itd... Bede wdzieczny...
    Pozdrawiam!!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przekaźnika nr 50 w Volkswagen Passat B3 2.0 16v z automatyczną skrzynią biegów (9a AT), który steruje rozrusznikiem. Po krótkim podłączeniu rozrusznik działa, lecz przy przekręceniu stacyjki nie ma reakcji. Przekaźnik nr 50 zawiera dwa elektromagnesy (dwa przekaźniki w jednym) i posiada wiele przewodów, jednak brak jest sygnału sterującego po przekręceniu klucza. Podejrzewa się problem z podłączeniem przewodów, zwłaszcza masy i sygnałów ze skrzyni biegów, które powinny umożliwiać rozruch tylko na pozycjach P lub N. Wskazano, że styk 50 w instalacji to plus, a masa powinna być silnym przewodem, nie słabą masą. Zalecane jest sprawdzenie kostki stacyjki, poprawności połączeń masowych między silnikiem a karoserią oraz dokładne zweryfikowanie schematów elektrycznych, które są dostępne w dziale ze schematami. Brak jest szczegółowego schematu przekaźnika nr 50, co utrudnia diagnozę. Konieczne jest zidentyfikowanie funkcji poszczególnych przewodów przekaźnika i ich powiązania z automatyczną skrzynią biegów oraz stacyjką, aby przywrócić prawidłowe działanie rozrusznika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA