logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonstruować miernik małych rezystancji (2-40Ω) z ogranicznikiem prądu?

Vad3r 06 Sie 2006 22:18 2910 3
REKLAMA
  • #1 2887519
    Vad3r
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.

Mam kilka pytań i proszę o pomoc.
    Potrzebuję skonstruować miernik małych rezystancji (2-40Ω). Istnieją takie mierniki na rynku lecz albo są bardzo drogie albo nie spełniają moich oczekiwań. Otóż wykonuje pomiary transformatorów i często stoję przed problemem zbyt małego prądu pomiarowego którym charakteryzują się typowe multimetry. Istnieją co prawda mostki Thomsona i Wheatsona lecz niestety transformatory które mierzę posiadają dużą indukcyjność często uniemożliwiającą pomiar. Najlepszą metodą pomiarową jest metoda techniczna wykorzystujaca stare dobre prawo Ohma. Niestety to też jest dość uciążliwe (rozkładanie mierników, przewodów etc...)
    Muszę więc skonstruować rodzaj zasilacza z woltomierzem i amperomierzem i źródłem prądu stałego którym może być pakiet np baterii R20. Dodatkowo też musi być ogranicznik prądu gdyż nie znam badanej rezystancji. Pytanie dotyczy: czy istnieje rodzaj ogranicznika prądu np do 1,00A z dokładnością 0,01A ? W tym momencie byłoby bardzo wygodnie odczytać wynik na woltomierzu (R=U/I) - wynik na woltomierzu byłby badaną rezystancją. Wymyśliłem sobie zastosować jako woltomierz i amperomierz jakieś gotowe kity na ICL7106.
    Pytanie drugie dotyczy: układu, który sam stosując prawo Ohma wyświetlałby gotowy wynik w ohmach ?

Jak skonstruować miernik małych rezystancji (2-40Ω) z ogranicznikiem prądu?
  • REKLAMA
  • #2 2887734
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Ogranicznik mozesz zrealizować wpinając w szereg małą rezystancje i mierzyć na niej napięcie, to napięcie zapodajesz na wzmacniacz operacyjny, odpowiednio go wzmacniasz za wzmacniaczem dajesz komparator który już informuje Cie czy prąd został przekroczony no i możesz na to jakoś zareagować.
  • REKLAMA
  • #3 2887949
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Za ogranicznik wystarczy sam rezystor, chyba, że zależy Ci na pomiarze przy jakiejś konkretnej wartości prądu.
    A co do pokazywania wyniku w ohmach - trzeba wykonać układ dzielący napięcia, ale jest to dość kłopotliwe w uruchomieniu. Wykorzystuje się do tego ukłądy mnożące pracujące w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego.
    Można też jeszcze prościej (i taniej) - zastosować jakiś mikrokontroler z wbudowanymi przetwornikami A/C, dla 10 bitów dokładność jest rzędu 0.1%, a za pomocą sprytnej sztuczki (dithering) rozdzielczość pomiaru można jeszcze zwiększyć. Przy okazji mikrokontroler może też spełniać rolę sterownika wyświetlaczy.
  • #4 2888119
    Vad3r
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    www napisał:
    ... dajesz komparator który już informuje Cie czy prąd został przekroczony no i możesz na to jakoś zareagować.

Tylko że ja nie chcę żeby pokazywało przekroczenie tylko ma płynąć 1,00A im dokładniej tym lepiej :)

shg napisał:
    A co do pokazywania wyniku w ohmach - trzeba wykonać układ dzielący napięcia, ale jest to dość kłopotliwe w uruchomieniu. Wykorzystuje się do tego ukłądy mnożące pracujące w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego.
    Można też jeszcze prościej (i taniej) - zastosować jakiś mikrokontroler z wbudowanymi przetwornikami A/C, dla 10 bitów dokładność jest rzędu 0.1%, a za pomocą sprytnej sztuczki (dithering) rozdzielczość pomiaru można jeszcze zwiększyć. Przy okazji mikrokontroler może też spełniać rolę sterownika wyświetlaczy.

yyy... a jakieś gotowe przykłady ? ;)
REKLAMA