logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux Mandrake 9.2 i niemeszczący się obraz w kadrze POMOCY

cjjack 06 Sie 2006 23:13 995 9
REKLAMA
  • #1 2887686
    cjjack
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam Panów,
    Mam problem, korzystam z linuxa Mandrake 9.2, zainstalowałem sterowniki do krafiki, mam GeFroce MX440 AGP 8x, ściągnąłem najnowsze sterowniki, i po zainstalowaniu ich obraz jest większy i nie mieści sie w kadrze, tzn widzę np środek obrazu, jak chce zobaczyć co jest po za, muszę myszką np na prawą stronę przesunąć całkiem wtedy obraz sie przesuwa. Jak to zmienić ?? Co mam zrobić ?? Jestem lajkiem jak chodzi o konfiguracje linuxa. Proszę o pomoc.
    Z góry dziękuje
    cjjack
  • REKLAMA
  • #2 2887717
    GALILEO
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    proponuje zainstalować mandrake 10.1 , a jak to niepomoze to jak
    masz start z lewej masz ustawienia pulpitu i narzędzia tam musisz pogrzebać napewno gdzieś tam jest bo ja miałem znowu mini obraz, masz po polsku ?
  • REKLAMA
  • #3 2909121
    cjjack
    Poziom 15  
    Jasne żę mam po Polsku, Mandrake 9.2 z jądrem 2.84. pogrzebie i obacze
  • #4 2909150
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, Mandrake to teraz Mandriva, więc polecam zainstalować najnowszą wersję tej dystrybucji (Mandriva 2006). Być może kolega ma starą wersję X'ów. A 2.84 to chyba wersja inita ;)
  • #5 2909565
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Może nie trzeba zmieniać systemu na inny , może wystarczy zmienić rozdzielczość ekranu , pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2909670
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    krzychoocpp napisał:
    Witam, Mandrake to teraz Mandriva, więc polecam zainstalować najnowszą wersję tej dystrybucji (Mandriva 2006).

własciwie to wyszła 2007 beta 1 ( thor ) - wersja finalna zapowiadana jest na wrzesień
  • #7 2910028
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    W ogóle to nie polecam te wersji (czyt 9.2) Mimo, iz lubie Mandrive, to ta wersją miała buga, który powodował utratę wszystkich ustawień Xów oraz wykasowywał prawie całą zawartość głównego menu.
  • #8 2910955
    GALILEO
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    niewiem jak u was ale u mnie nawet mandriva 10.1 robił problemy przy instalacji , jakies błędy to tego brakowało to tego , ale za którym razem wszedł , ale niejestem zadowolony na full, może ta beta będzie lepsza , proponował bym ci spróbować lycoris, fajna prosta i przyjazna
  • #9 2914936
    cjjack
    Poziom 15  
    Chłopaki, powiedzcie mi co mam zrobić. Załozyłem temat po to aby dowiedzieć się co zrobić, a nie przeczytać opinie o dystrbucjach Linuxa. Ja użwam tej wersji, bo na nią mam licencję i programy mają licencje do współracy na tej dystrybucji. Wszystko było oki, do czasu gdy kupilem oproramowanie i okazało się że nie mam sterów odpowiednich. zainstalowałem i takie rzeczy się dzieją. A ja na pewno nie zmienię na madrivę bo ma za mało stabilne jądro, co sam producent mówi. Prosze powiedzcie co pogrzebać w sterach, zeby już pracował jak ma.....
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik korzystający z Mandrake 9.2 z kartą graficzną GeForce MX440 AGP 8x zainstalował najnowsze sterowniki NVIDIA, po czym obraz na ekranie stał się większy niż obszar wyświetlania i nie mieścił się w kadrze, co wymagało przesuwania obrazu myszką. W odpowiedziach sugerowano aktualizację systemu do Mandrake 10.1 lub Mandriva 2006, zmianę rozdzielczości ekranu oraz sprawdzenie ustawień pulpitu i narzędzi konfiguracyjnych. Zwrócono uwagę, że Mandrake 9.2 ma znane błędy związane z konfiguracją X Window System. Podano link do instrukcji instalacji sterowników NVIDIA dla Mandrake 9.x. Autor podkreślił, że nie chce zmieniać dystrybucji ze względu na licencje i stabilność jądra, prosił o konkretne wskazówki dotyczące konfiguracji sterowników, aby obraz wyświetlał się poprawnie bez konieczności zmiany systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA