logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić sygnał TV SAT w domku jednorodzinnym dla wielu odbiorników?

leser 26 Lut 2006 22:11 3347 13
REKLAMA
  • #1 2351860
    leser
    Poziom 12  
    Mam problem z rozwiazaniem tv w domku jednorodzinnym. Każdy w swoim pokoju chcialby ogladać swoj program, a że to domek więc z kablowki nici - pozostaje TV SAT - jak można rozwiązać tak by każdy mogł ogladac to co chce a przy tym nie stawiac kazdemu satelity....moze jest jakis prosty i tani sposob???
  • REKLAMA
  • #2 2351880
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Do kazdego tv potrzebujesz tuner i nie ma innego sposobu na to żeby kazdy mógł oglądać co innego.Oczywiście jeżeli chodzi o przekaz satelitarny.
  • REKLAMA
  • #3 2352159
    bogdan5
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    antena wystarczy jedna instalacja na multisvitchu i w każdym pokoju montujesz gniazdko rtv radio sat wszystko masz w jednym gniazdku
  • REKLAMA
  • #4 2352248
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Nie duże pieniądze ... Antena na programy naziemne ( chyba że sygnał z kilku nadajnkików to zestaw anten ) + antena SAT , konwerter Quarto , wzmacniacz na programy naziemne np . WSS-100 , multiswich ( wszystko zależy ile ma być odbiorników , oraz ile max tunerów ) , kable z każdego pokoju w jedno miejsce ( system gwieździsty ) i już :)
  • #5 2367083
    leser
    Poziom 12  
    mhh odbiornikow TV bedzie max 5... myslalem nad jednym z dostawcow typu Polsat lub Canal+ jeszcze nie wiem.... w domku nie podlacza mi kablowki wiec cos musze wymyslec cos wzamian :)
    Znacie moze jakieś sensowne stronki by sie douczyc w tym temacie??
  • REKLAMA
  • #7 2368358
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 126
    leser napisał:
    mhh odbiornikow TV bedzie max 5... myslalem nad jednym z dostawcow typu Polsat lub Canal+ jeszcze nie wiem.... w domku nie podlacza mi kablowki wiec cos musze wymyslec cos wzamian :)
    Znacie moze jakieś sensowne stronki by sie douczyc w tym temacie??

kupujesz 5 dekoderow (philips, kenwood, pionner, inne cyfry,.....fergusony z wejsciem na karte) do tego spliter, bierzesz abonament Cyfry+.
    Karte c+ wkladasz do servera, a do poszczegolnych dekoderow wkladasz karte kilencka, i w ten sposob masz rozdzielona cyfre.
    Jak bys pytal to z polsatem nie da sie tak zrobic
  • #9 2404798
    leser
    Poziom 12  
    dzięki wielkie :)
    choć nadal nie za bardzo wiem jak to będzie funkcjonowalo na codzień: umieszczam 5 dekoderów w jakiejś tam szafie pewnie najlepiej przewiewnej.. rozprowadzam intsalacje z każdego tunera do każdego pokoju plus tv stacjonarne a zmiana programu z pilota??
    Może jest jakiś patent na obniżenie kosztów bo ze wstępnych kalkulacji to ho ho ho i jeszcze troche....??
  • #10 2405331
    bogdan5
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    tunerów nie dajesz do szafy tylko tam gdzie chcesz oglądac tv czyli obok tv pisze o instalacji na multisvitchu w ,każdym pokoju oglądasz inny program ,antena , 2x konwerter qatro na 2 satelity,multisvitch 9/8 8 liczba gniazdek , może być 4,8,12
  • #11 2414947
    przezorny
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    leser napisał:
    dzięki wielkie :)
    choć nadal nie za bardzo wiem jak to będzie funkcjonowalo na codzień: umieszczam 5 dekoderów w jakiejś tam szafie pewnie najlepiej przewiewnej.. rozprowadzam intsalacje z każdego tunera do każdego pokoju plus tv stacjonarne a zmiana programu z pilota??
    Może jest jakiś patent na obniżenie kosztów bo ze wstępnych kalkulacji to ho ho ho i jeszcze troche....??

dostales b. duzo propozycji...... ale zapomniano napisac ze korzystajac z c+ oraz splitera sygnal sterowania idzie dot kabelkiem rodzaju telefonicznego,jezeli masz metlik podaj mi gg do ci doradze, najprostsze rozwiazanie
  • #13 2652922
    leser
    Poziom 12  
    Mhh juz myslalem ze wiem..
    Zacznijmy od poczatku:
    • -satelita na dachu antena od tv naziemnej tez a moze dodatkowo wlaczyc w to kamere monitorujaca np furtke by nie trzeba było wstawac aby zobaczyc kto sie dobija do domu :)

• -antene naziemnej TV i moze kamerke podlaczam do zwrotnicy a dalej do wzmacniacza antenowego

• -antene sat i to co zostalo z anten naziemnych podłączam do multiswitcha

-a dalej kolejno do poszczegolnych gniazdek....

tylko w ktorym miejscu umieścić spliter by rozdzielic C+i czy moge do kart klienckich poprowadzic "siec" tj kabelki do gniazdeki stamtad do karty klienckiej??
    jakich "materiałów" użyć tzn czytałem ze niektore tunery sie "gryza" z np multiswichtem itp jakich gniazdek uzyc i jaki przewod - pomożcie...

Podsumowanie tematu

✨ W domku jednorodzinnym, gdzie brak dostępu do kablówki, do rozdzielenia sygnału TV SAT na wiele odbiorników umożliwiających niezależne oglądanie różnych programów, konieczne jest zastosowanie tunerów satelitarnych przy każdym telewizorze. Rozwiązaniem jest instalacja anteny satelitarnej z konwerterem Quatro, multiswitcha oraz rozprowadzenie kabli w systemie gwiaździstym do gniazdek RTV/SAT w każdym pokoju. Multiswitch pozwala na podłączenie wielu odbiorników do jednej anteny satelitarnej. W przypadku abonamentu Canal+ możliwe jest użycie serwera z kartą główną i kart klienckich w dekoderach, co umożliwia dzielenie sygnału i niezależną zmianę programów. Do instalacji zaleca się stosowanie gniazd końcowych 5w1 (TV+SAT+radio+telefon+sieć) oraz kabli koncentrycznych wysokiej jakości. Wzmacniacze sygnału naziemnego (np. WSS-100) oraz multiswitche o odpowiedniej liczbie wyjść (np. 9/8) są niezbędne do zapewnienia stabilnego odbioru. Dodatkowo można integrować sygnał anteny naziemnej i kamery monitoringu przez zwrotnicę. Ważne jest, aby tunery znajdowały się bezpośrednio przy telewizorach, a nie w jednej szafie, co ułatwia sterowanie pilotem i zmiany kanałów. Rozwiązania z Polsatem są mniej elastyczne w zakresie dzielenia karty na wiele dekoderów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA