logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór telewizji satelitarnej do domu z 7 gniazdkami TV - Cyfra+ czy Polsat?

c4 20 Mar 2008 21:54 3458 16
REKLAMA
  • #1 4933708
    c4
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam

W domu mam pociągniętą instalację TV. Początkowo miała być podpięta kablówka ale niestety nagle okazało się że takowej nie ma na tym osiedlu na którym mam zamieszkać. Chcę więc zainwestować w jakąś telewizję cyfrową ale nie wiem co wybrać i jak to zrobić żeby wyszło jak najlepiej ale też koszta żeby były optymalne. Mam 7 gniazdek w domu TV które mogę wykożystac na SAT. Myślę nad CYFRĄ+ lub POLSATem cyfrowym. Można jakoś rozdzielić jeden abonament? Jakiego sprzętu będę potrzebował żeby w pokojach była telewizja satelitarn? Jeśli nie da się rozdzielić abonamentu to da się np zrobić tak żebym w 2 pokojach miał płatną TV a w reszcie zwykłe tunery z niepłatnymi kanałami TV z SAT? To wpłynie na ilośc talerzy czy jeden wystarczy do tego?

Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4933744
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 390
    Rozdział abonamentu tylko na C+. Spliter spokojnie [powinien uciągnąć 5 odbiorników na raz włączonych.
    Co do anteny(średnica powyżej 80 cm) wystarczy jedna z konwerterem OCTO
    http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=28&id=397
    Co do marki i modelu to niech poradzi ktoś doświadczony; dałem to tylko dla przykładu.

Inna rzecz jakie tunery chcesz zakupić? Od tego będzie zależał wybór splitera poniekąd . Czy chcesz mieć TV sat na komputerze ?

Jeśli mają być inne satelity niż hotbirt to wypadało by zrobić zeza a tu trzeba by zastosować inne rozwiązanie multiswitch (teoretycznie można podpiąć nieograniczoną liczbę odbiorników SAT)
    http://www.dipol.com.pl/przyklady_instalacji_antenowych_schematy.htm
  • #3 4933804
    c4
    Poziom 16  
    No bez kupienia tunerów raczej się nie obędzie. Jak patrzyłem po allegro to marka Ferguson jest dosyć popularna i chyba prócz tego, który dostane razem z abonamentem to kupie chyba fergusony. Mam w domu Philipsa 6010 ale nie wiem czy się nada bo zadnej karty nie ma. Na kompie raczej nie będę potrzebował TVSAT.
  • REKLAMA
  • #5 4933909
    pbor2
    Poziom 11  
    Wystarczy np. ferguson dreambox ważne zebyś mial karte :) wkladasz ja bezposrednio do tunera lub przez moduł CR.
  • #6 4933920
    c4
    Poziom 16  
    Bardziej chyba jestem przekonany narazie do POLSATU. Jak pisałeś nie da się go rozdzielić. A mogę zrobić tak żeby w np dwóch pokojach miec polsat cyfrowy z abonamentem a do reszty gniazdek kupić np fergusony i odbierać darmowe kanały SAT i wszystko na jednym konwerterze?

Dodano po 40 [sekundy]:

pbor2 napisał:
    Wystarczy np. ferguson dreambox ważne zebyś mial karte :) wkladasz ja bezposrednio do tunera lub przez moduł CR.

A mógłbyś troche jaśniej? Co da mi takie rozwiązanie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 4933996
    c4
    Poziom 16  
    No ok to wiem że ile będę chciałem mieć Polstaów tyle abonamentów. A te zwykłe tynerki będą też ciągnęły bezpłatne kanały?

Dodano po 1 [minuty]:

Co do C+ to spliter to sprawdzny patent? Słyszałem że C+ wymienia karty w tunerach. Po wymianie na te nowsze splitery nadal będą działały? nie chce wydawać kasy na coś co podziała kilka dni i później w śmietnik
  • #9 4934048
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Spliter to sprawdzone urządzenie.
    C+ nie wymienia kart tylko POLSAT.
    Zwykłe tunery FTA będą odbierać bezpłatne kanały ale nic ciekawego nie leci bezpłatnie.
  • #10 4934217
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 390
    c4 napisał:

Dodano po 40 [sekundy]:

pbor2 napisał:

Te dekodery nie potrzebują splitera wystarczy je spiąć odpowiednio kablem, oczywiście nadal potrzebny niezależny sygnał sat.
  • #11 4935250
    pajo21
    Poziom 35  
    Doominus napisał:
    c4 napisał:

Dodano po 40 [sekundy]:

pbor2 napisał:

Te dekodery nie potrzebują splitera wystarczy je spiąć odpowiednio kablem, oczywiście nadal potrzebny niezależny sygnał sat.

Fergusony nie połączysz kablem bez użycia splittera.Nie działa to poprawnie.Nie powielaj nie sprawdzonych informacji.
  • #12 4935414
    c4
    Poziom 16  
    A jesli sygnał z satelity będzie rozdzielany do wszystkich gniazdek to mogę poprostu przenosić ten dekoder i na każdym gnieździe powinien działać?
  • #13 4935808
    szabla12
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    nie powinien,ale musi działać na wszystkich.
  • #14 4938304
    $=Bongo=$
    Poziom 11  
    C4 tutaj nie ma duzo do myslenia
    W Cyfrowym Polsacie jest przypisana karta do tunera no wiec jak sie ma 2 tv przy jednym abonamencie to na nich leci to samo
    A w C+ nie ma takiego czegos bo mozna poprostu wziasc sama karte w punkcie,jakies tunery,najbadziej znane to Fergusony,spliter najlepiej bezprzewodowy http://allegro.pl/item326206610_bezprzewodowy_spliter_z_2_kartami_do_8_warszawa.htm
    (sa tez inne) no i przy jednym abonamencie mozna ogladac na kazdym tunerze cos innego
    l
  • #15 4945313
    sp5mbx
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    jeśli chodzi o taką instalację ty zakładam że będzie nie więcej niż 4 odbiorniki , ja bym to zrobił tak:
    Antena 1,2 m
    Konwerter 4-ro wyjściowy pod multi-switch (dlaczego - to zaraz) np:Konwerter satelitarny QUATRO Inverto IDLP-40QTL 0,4 dB White Tech Kod towaru: A98257 w dipolu 54 zł;
    multi switch ja mam Multiswitch MS-554 Terra 5 wejściowy 4 wyjściowy Kod towaru: R70554 w dipolu 132 zł;

do multiswitcha podłączam sygnał z naziemnej TV i pojedyńczym przewodem do każdego z odbiornika poprzez oczywiście gniazdko TV - SAT. Dlatego rozdzielam układ konwerter - multiswitch - gniazdo TV SAT. Jak padnie konwerter to wymieniasz za 54 zł jak by był inny bez multiswitcha to przy jakimś przepięciu może paść i konwerter i tuner (głowica) tu jest jakby bufor .
    Do tego na koniec splitter SmartWII (tej duńskiej firmy) oraz pakiet C+

wychodzi dość ekonomicznie.

Pozdrawiam
  • #16 4945384
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    sp5mbx napisał:
    Witam,
    jeśli chodzi o taką instalację ty zakładam że będzie nie więcej niż 4 odbiorniki , ja bym to zrobił tak:
    Antena 1,2 m
    Konwerter 4-ro wyjściowy pod multi-switch (dlaczego - to zaraz) np:Konwerter satelitarny QUATRO Inverto IDLP-40QTL 0,4 dB White Tech Kod towaru: A98257 w dipolu 54 zł;
    multi switch ja mam Multiswitch MS-554 Terra 5 wejściowy 4 wyjściowy Kod towaru: R70554 w dipolu 132 zł;

do multiswitcha podłączam sygnał z naziemnej TV i pojedyńczym przewodem do każdego z odbiornika poprzez oczywiście gniazdko TV - SAT. Dlatego rozdzielam układ konwerter - multiswitch - gniazdo TV SAT. Jak padnie konwerter to wymieniasz za 54 zł jak by był inny bez multiswitcha to przy jakimś przepięciu może paść i konwerter i tuner (głowica) tu jest jakby bufor .
    Do tego na koniec splitter SmartWII (tej duńskiej firmy) oraz pakiet C+

Pozdrawiam

czyli ile ci wyszło ?
    bo dla mnie to raczej nie jest ekonomiczna wersja.
  • #17 4945405
    pajo21
    Poziom 35  
    sp5mbx napisał:

Antena 1,2 m

Pozdrawiam

Antena 1,2 to duża przesada jak na odbiór z jednego satelity.
    Poza tym z twoja propozycja instalacji jest mało ekonomiczna.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru telewizji satelitarnej do domu z 7 gniazdkami TV, rozważając oferty Cyfry+ i Polsatu Cyfrowego. Cyfra+ umożliwia rozdzielenie jednego abonamentu na wiele tunerów za pomocą splitera i konwertera OCTO, co pozwala na niezależne oglądanie różnych kanałów na każdym odbiorniku. Polsat Cyfrowy wymaga osobnej karty i abonamentu dla każdego tunera, a karta jest przypisana do konkretnego dekodera, co ogranicza możliwość jednoczesnego oglądania różnych programów na wielu telewizorach. Do odbioru darmowych kanałów satelitarnych (FTA) można użyć zwykłych tunerów satelitarnych, np. marki Ferguson, jednak bezpłatne kanały są ograniczone. Zalecane jest stosowanie konwertera Quatro i multiswitcha do rozdzielenia sygnału na wiele odbiorników, co zwiększa stabilność i bezpieczeństwo instalacji. Splitery są sprawdzonym rozwiązaniem w instalacjach Cyfry+, natomiast Polsat wymienia karty, co może wpływać na kompatybilność sprzętu. Jeden talerz satelitarny o średnicy około 80 cm lub większej (np. 1,2 m) wystarczy do obsługi całej instalacji, o ile sygnał jest odpowiednio rozdzielany. Nie zaleca się łączenia tunerów kablem bez splitera, gdyż nie działa to poprawnie. Przy rozdzielaniu sygnału na wiele gniazdek konieczne jest stosowanie konwertera wielowyjściowego i multiswitcha, co pozwala na podłączenie zarówno tunerów z abonamentem, jak i tunerów FTA. W przypadku Polsatu konieczne jest posiadanie osobnych kart i abonamentów dla każdego tunera z płatnym dostępem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA