mizgu napisał: Kupie pilnie cyrix lub ibm 5x85 100/120 mhz (był to zuborzony pentium pod płyty 486 pod socket3)
To nie miało nic wspólnego z pentium, były to procesory Cyrix, produkowane dla tej firmy przez IBM, dzięki czemu IBM wypuszczał je także ze swoim logo.
Co do poszukiwanego sprzętu mam oryginalnego IBM XT procek tam jest o ile dobrze pamiętam 188 (wersja 186), chyba są dwa moduły pamięci, co ciekawe płyta główna ma zintegrowaną kartę grafiki VGA (komputer z przełomu lat 80 i 90!!!), wejście do klawiatury PS/2 i dwie stacje dysków 3,5" ale o zupłenie innym interfejsie niż dzisiejsze stacje. Komputer jest na chodzie (w każdym razie działał kiedy go ostatni raz odpalałem ale to już było kilka lat temu), po włączeniu, z racji braku systemu i wiedzy jak sformatować dyskietkę do tego cuda, odpala się interpreter BASIC zaszyty w BIOSie. W kompie brak niestety zasilacza, klawiature oryginalną z tego cuda też gdzieś jeszcze mam ale bez oryginalnej wtyczki (obcięta i przylutowana ta większa). Od strony klawiatury kabelek też jest na wtyczce. Mam jeszcze gdzieś dysk o ogromnej pojemności 20MB, startuje jak bombowiec

, stna na dzień dzisiejszy trudno określić, karta na ISA do niego z kabelkami też powinna być.
Jeżeli coś z tego Cię inetersuje to pisz na PW propozycję ceny i sposobu realizacji transakcji (moge wystawić na alle(drogo)gro.