logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumna głośnikowa czterościenna do narożnika – jak zaprojektować i wykonać?

anilion 07 Sie 2006 23:12 1092 18
REKLAMA
  • #1 2891586
    anilion
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    hej jestem tu nowy więc czesc wszystkim, mam pytanie zwiazane z audiu: chodzi o kolumne narożnikową o czterech ścianach (dwie przy scianach pod kątem prostym) --- chyba miare jasno opisuje ?

- chodzi oczywiście o kolumny głośnikowe

czy sie da, a jak tak to jak? :)
  • REKLAMA
  • #2 2891676
    DanielzaplatA
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    zadaj pytanie jakl człowiek nie rozumiem cie i hyba inni też!! pozdr
  • #3 2891743
    anilion
    Poziom 15  
    -czy ja sam bym zrozumiał ?...

chodzi mi o to:
    - mam następujące pytanie:

czy można zrobić kolumne głośnikową (do słuchania muzyki) nie w standardowym wykonaniu (sześciobok) tylko w obudowie składającej się z czterech boków.

Moje pytanie dotyczy tego: czy i jak będzie to grało, czy ktoś to robił?, czy ktoś wie coś na ten temat?
  • #4 2891776
    DanielzaplatA
    Poziom 16  
    zrób rysunek w paincie albo gdzieś jak by to miało wyglądać!!
  • #5 2891850
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    podejrzewam, że koledze chodzi o mniej więcej taki wynalazek ;) jak na rysunku
    Załączniki:
    • Kolumna głośnikowa czterościenna do narożnika – jak zaprojektować i wykonać? bez tytułu.jpg (5.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2891902
    DanielzaplatA
    Poziom 16  
    szło by tak zrobić ale
    po 1 kabelki musiałbyś dać pod dywanem albo jakoś
    po 2 jeśli chciałbyś tam wstawić głośnik niskotonowy to magnes niestety trochę wystaje i trójkątna obudowa też będzie nie mówiąc oczywiście o tym że bas był by barrrrdzooo nie dobry!! musiła by być odległość od końca ścianki do magnesu conajmniej taka jak cały głośnik (od magnesu do mębrany) a w tedy ten trujkąt bardzo by wystawał!! TAKIE JEST MOJE ZDANIE

Dodano po 2 [minuty]:

no i jeszcze zwrotnica + wygłuszenie... :/ nie bardzo!! Co sądzisz o tym kolego wzagra ??

Dodano po 3 [sekundy]:

no i jeszcze zwrotnica + wygłuszenie... :/ nie bardzo!! Co sądzisz o tym kolego wzagra ??
  • REKLAMA
  • #7 2892271
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    niby dlaczego nie? pomysł dobry. nie rozumiem dlaczego bas miałby być taki zły? byłoby go więcej, ze względu na bliskośc ścian . należałoby to tylko uwzględnić w projekcie zwrotnicy, chociaż może zastosowanie zamkniętej obudowy spowodowałoby linearyzację pasma. dodatkowa zaleta to brak równoległych ścianek, co za tym idzie brak fal stojących w obudowie. jedyne wady jakie widzę, to mała uniwersalność konstrukcji. tylko w narożniku i już. przez brak możliwości ustawienia raczej nie nadaje się do odsłuchu stereo ( dlatego raczej były by to efektowe kinowe głośniki, lub głosniki do lokalu, gdzie mają robić tło i nie być za bardzo widoczne). druga wada, to technologia wykonania. bez porządnych maszyn będzie problem, a jak zlecisz stolarzowi, to cię zwyczajnie przeklnie.
  • #8 2892307
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    DanielzaplatA: cóż w kwestii kolumn nie mogę się wypowiadać, ponieważ nie bardzo się na tym znam ;)).. sama zwrotnica nie wydaje mi się wielkim problemem (jej wielkość oczywiście), ale co do umieszczenia głośników to się z Tobą zgadzam, że ich wymiary i sposób rozmieszczenia limitują wielkość obudowy, a podejrzewam, że anilionowi chodzi głównie o zaoszczędzenie miejsca w pokoju. faktem jest, że przy niedużej mocy, tego kształtu obudowy miałyby rozmiary do zaakceptowania, jednak już większe moce powodowały by, że jednak warunek podstawowy czyli oszczędność miejsca niemógłby być spełniony i tu chyba tylko klasyczne kształty ;)) (60-90-60 ;))
    pozostaje jeszcze sprawa najważniejsza - jakość dźwięku, ale tu się nie mogę wypowiadać...

temat wydaje mi się ciekawy i chętnie poobserwuję dyskusję ludzi, którzy się na tym znają - z pewnością się czegoś nauczę ;)
  • REKLAMA
  • #9 2892373
    anilion
    Poziom 15  
    tak - chodzi mi o konstrukcje jak na rysunku z tą różnicą ze nie na podłodze tylko na jakiejś wysokości - powiedzmy 2 metry nad ziemią i odwrotnie - tak zeby głośnik był skierowany pod kątem w dół .

chciałem to zastosować do kina domowego, mam symetryczny wąski pokuj a miejsce siedzące jest właśnie między dwoma "rogami" pokoju więc wydaje mi sie ze stereo jak najbardziej.

kabelki nie stanowią problemu, wycinanie konstrukcji też nie, pytam raczej czy to ma sens, czy sie nie okaże ze nic nie słychać.

aha, no i jak to policzyć ?
  • #10 2892488
    Kry_H
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Witam.

No jak do kina to pomysł nie zły. Głośniki nie duże więc i skrzynki wielkie nie będą.

Jak to policzyć? Bierzesz Tablice Matematyczne i liczysz :D

Problemem może być tylko zbudowanie takiej skrzynki. Pomysł ogólnie nie zły.

Pozdrawiam.
  • #11 2893117
    alnus
    Poziom 28  
    wzagra jeśli chodzi o zwrotnice to problemem nie byłby ich rozmiar, tylko projekt uwzględniający ewentualne podbicie basów ze względu na umiejscowienie w narożniku. ale tak jak napisałem w przypadku obudowy zamkniętej problem może się nie pojawić, a niejako przy okazji skrzynka będzie musiała mieć mniejszą objętość niż BR. co do klasycznych rozmiarów , to chyba 90, 60, 90:-) no chyba, że nie mówimy o klasycznych preferencjach:-(, to wtedy 60,90,60 mogłoby pewno ujść, ale musiałby ocenić ktoś bardziej ode mnie kompetentny;-)
  • #12 2893171
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Tylko należy pamiętać, że nie jest to typowa kontrukcja Bass reflex i tak naprawde niewiadomo jak się wśrodku wszystko będzie tłumiło / wzmacniało, jaki to będzie miało impuls. Pomysł może i ciekawy wizualnie aczkolwiek myślę że trudny w realizacji ze względu na dóżą nieprzewidywalność zachodzących zmian w obudowie. A broń boże nie można tego typu obudowy liczyć uzywając wzorów na standardowe kolumny zamknięte czy B. Reflex. Nie będzie to proste, ale do odważnych świat należy:D :D pozdrawiam
  • #13 2893949
    alnus
    Poziom 28  
    a dlaczego nie liczyć jak zwykłej obudowy zamkniętej czy bass- reflex? przecież tam nie liczy się kształtów , tylko objętości. poza tym w prostopadłościennej obudowie występują zjawiska fali stojących i dlatego trzeba je umiejętnie tłumić lub/i ...wstawiać ścianki pod kątem! tutaj nie ma żadnych przeciwwskazań. to nie tuba, czy labirynt, gdzie kształty są ważne albo nawet najważniejsze.
  • #14 2894747
    anilion
    Poziom 15  
    a gdyby zrobić jakoś bass reflex ? czy to by rozwiązało problem nieokreśloności ?

Pamiętajcie ze ten rysunek to nie ja rysowałem i ogulnej koncepcji jescze nie ma, więc czy to będzie tak zrealizowane jak na rysunku szanownego kolegi czy inaczej - dopiero sie zastanawiam. niewiem wiec ile i jakich głośników tam wsadze .
  • #15 2894902
    alnus
    Poziom 28  
    ogólnie nie ma przeciwwskazań, co do typu obudowy, ale trzeba wziąć pod uwagę podbicie basów z głośnika w narożniku. trzeba w jakiś sposób wyrównać charakterystykę i albo zrobi się to zwrotnicą, albo naturalną charakterystyką głośnika, albo zastosuje zamkniętą obudowę, która ma łagodnie opadające zbocze w kierunku niskich częstotliwości, co powinno w naturalny sposób skompensować podbicie od ścian. poza tym i tak w kinie domowym musi być subwoofer, więc nie musisz wyciągać dolnych częstotliwości z głośników. dodatkową korzyścą będzie zmniejszenie rozmiarów obudowy. tak jak napisałem może być też BR, ale trzeba to poprostu przemyśleć i zrobić z głową.
    co to jest problem nieokreśloności?
  • #16 2896102
    anilion
    Poziom 15  
    alnus: problem nieokreśloności :
    sheeeep napisał:
    ...nie jest to typowa kontrukcja bas reflex i tak naprawde niewiadomo jak się wśrodku wszystko będzie tłumiło / wzmacniało, jaki to będzie miało impuls...

czyli policzyć "normalnie" i zobaczyć co będzie?
  • #17 2896191
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Przecież inaczej liczycie Bass reflex do tuby a inaczej do sześcianu, kształty mają znaczenie różnież.
  • REKLAMA
  • #18 2896909
    alnus
    Poziom 28  
    być może coś się w tym temacie ostatnio zmieniło i o tym nie wiem, ale jeszcze niedawno liczyło się tylko objętość obudowy, średnicę BR i długość portu. w obudowach zamkniętych wyłącznie objętość. kształty nie miały znaczenia, tzn miały, ale na zasadzie , ze im bardziej nieregularne i z mniejszą ilościa równoległych płaszczyzn , tym lepiej, a najbardziej optymalnym z nich była kula. zwykły prostopadłościenny sześcian jest po prostu najpraktyczniejszy w ustawianiu i najłatwiejszy w budowie (najtańszy w produkcji!), stąd wynika jego popularność i tyle. oczywiście, że policzyć normalnie. zazwyczaj i tak po odsłuchach koryguje się obliczone wartości, bo nie jesteśmy w stanie określić odpowiednich współczynników np. dla materiałów tłumiących, tym bardziej , że ich działanie zmienia się np. na skutek ściśnięcia.
  • #19 2904115
    erni83
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Taki kształt dało by się zrobić ale nie jest to takie proste jak by się wydawało. Samo obliczenie obudowy nie było by trudne ale kłopoty zaczeły by się przy cięciu płyt. Myśle że to nie jest dobry pomysł, ale jezeli masz troche obycia w obrubce drewna to jest to projekt do zrealizowania. Pozdrowionka.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zaprojektowania i wykonania kolumny głośnikowej narożnikowej o czterech ścianach, zamiast standardowej sześciokątnej obudowy. Rozważane jest zastosowanie takiej konstrukcji w wąskim, symetrycznym pokoju do kina domowego, z głośnikami umieszczonymi na wysokości około 2 metrów i skierowanymi pod kątem w dół. Uczestnicy wskazują, że kształt obudowy nie jest krytyczny dla obliczeń, które opierają się głównie na objętości i parametrach portu bass-reflex lub obudowy zamkniętej. Zwrócono uwagę na potencjalne problemy z basem wynikające z umiejscowienia w narożniku, które można skorygować odpowiednio zaprojektowaną zwrotnicą lub zastosowaniem obudowy zamkniętej. Brak równoległych ścianek może ograniczyć fale stojące, co jest korzystne akustycznie. Wskazano jednak na trudności technologiczne związane z wykonaniem niestandardowej obudowy, zwłaszcza przy cięciu płyt i montażu głośników niskotonowych z wystającym magnesem. Dyskusja podkreśla konieczność indywidualnego podejścia do projektu, uwzględniającego charakterystykę pomieszczenia i zastosowanie subwoofera w kinie domowym. Obliczenia powinny być wykonane na podstawie standardowych wzorów dla obudów zamkniętych lub bass-reflex, z uwzględnieniem korekt po odsłuchu. Pomysł jest uznany za ciekawy, ale wymagający starannego przemyślenia i doświadczenia w obróbce drewna oraz projektowaniu zwrotnic.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA